"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Το Αστρο της Βηθλεέμ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναζητώντας την επιστήμη με τα μάτια της ψυχής μας

 

Αυτός είναι ο τίτλος που έδωσε ο εκπαιδευτικός- φυσικός Βασίλης Παππάς, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ν. Τρικάλων, στην εισήγησή του στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών.

«Όταν το Αστρο της Βηθλεέμ φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» , θα λέγαμε εμείς.

Ηταν η πρώτη φορά που το ΕΚΦΕ «πέρασε» από την άλλη πλευρά. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση και προεργασία. Αναρωτιόταν ο εισηγητής για το τι θα ενδιέφερε τους μαθητές. Αγωνιούσε αν το θέμα θα τους άρεσε. Η σύνθεση πολυπολιτισμική, οι θρησκείες πολλές, η πρόκληση μεγάλη και η έκπληξη όλων μας όταν τον παρακολουθήσαμε, ακόμα μεγαλύτερη.

Ηταν ένα υπέροχο μάθημα ιστορίας της αστρονομίας. Ξεκινώντας από Βαβυλώνιους, Χετταίους, Αρχαίους Ελληνες, Αιγύπτιους και Αραβες έφτασε στον Γαλιλαίο και τη σύγχρονη εποχή. Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας έχοντας μάλιστα και τη συμμετοχή των μαθητών. Ο Jat διάβασε τα όσα γράφονταν στην πήλινη πινακίδα που βρέθηκε στη Μεσοποταμία δίνοντας ήχο στα άγνωστα για μας σύμβολα, ο Imran έκανε μετάφραση, ο Abdul μίλησε για τη συμβολή των Αράβων και γενικά δίνονταν στον ομιλητή «ατάκες» για να συνεχίζει τα όσα σημαντικά έλεγε.

Φυσικά δεν έλλειψε και ο προβληματισμός για το Αστρο της Βηθλεέμ. Αφού παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν όλες τις πιθανές περιπτώσεις, διατυπώθηκε το ερώτημα για το τι τελικά μπορεί να ήταν.

Η απάντηση δόθηκε αυθόρμητα από τον Αλή. «Ηταν η μαγεία των Χριστουγέννων».

Κι αυτό κρατήσαμε όλοι μας.

Βασίλη Παππά σε ευχαριστούμε πολύ και σε περιμένουμε να μας ξαναρθείς.

Εφη Χατζημάνου

Διευθύντρια

DSC04043 DSC04042

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης