"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Το διοικητικό έλλειμμα της περιφερειακής αρχής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (29/03) συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης του οργανισμού λειτουργίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παρατηρώντας ότι ο οργανισμός σηματοδοτεί τη στοχοθεσία μιας τεράστιας διοικητικής μονάδας όπως αυτή της Περιφέρειας και ότι δεν επιτρέπεται να φτάνει στο Συμβούλιο δίχως εισηγητική έκθεση, ο περιφερειάρχης αρκέστηκε σε ένα λογύδριο εναντίον της αντιπολίτευσης, όπως έπραξε αργότερα και σε ερωτήσεις ορισμένων συναδέλφων.

Η διευθύντρια, η οποία αποτελεί διοικητικό και όχι πολιτικό στέλεχος, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αναλαμβάνοντας τις απαντήσεις ακόμη και για τις ευρύτερες στοχεύσεις της διοίκησης, ομολογουμένως με επιτυχία.

Στις δύο το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (16/3) λάβαμε  πρόσκληση ώστε το ίδιο απόγευμα να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς κατ’ επείγουσα συνεδρίαση του Π.Σ. με θέμα τον πολυετή προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού για την περίοδο 2022-2025.

Η διοίκηση της Περιφέρειας, δίχως να αιτιολογήσει το κατεπείγον του χαρακτήρα, επέλεξε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην επιτρέψει συζήτηση εντός του Π.Σ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά να μας εξαναγκάσει απλώς να δηλώσουμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την εισήγηση που μας έστειλε αυθημερόν.

Είναι φανερό ότι εφόσον αυτές οι αποφάσεις προσβληθούν θα καταπέσουν. Η διοίκηση όμως, εκλαμβάνοντας την πολιτισμένη αντιμετώπιση εκ μέρους μας ως αδυναμία, συνεχίζει να αυθαιρετεί χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε ολιγωρία της ως κατεπείγουσα διαδικασία.

Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του διοικητικού σκέλους των καθηκόντων της περιφερειακής αρχής δε μας προκαλεί έκπληξη.

Έχουμε εξάλλου κληθεί στις τρεις παρά είκοσι να συνεδριάσουμε στις τρεις σχετικά με θέμα της παλαιάς ηλεκτρικής, ακούγοντας μάλιστα τα τετριμμένα, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση είναι αυτή που παρακωλύει το έργο καταψηφίζοντας και όχι η ίδια η διοίκηση με την προχειρότητά της.

Αυτό που πράγματι καταψηφίζουμε ως αντιπολίτευση είναι η αστείρευτη ελαφρότητα της διοίκησης, η οποία μετατρέπεται σε σπουδή μόνο όταν πρόκειται να «περάσει» αποφάσεις για τις οποίες κόπτεται: παραπάνω από είκοσι συμβάσεις έχουν επισυναφθεί για το 2020 σχετικά με προσλήψεις στη βάση αντιμετώπισης της ασθένειας covid-19 μόνο για την Καρδίτσα.

Όταν στο συμβούλιο αμφισβήτησα ευθέως τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας να διατηρεί καθαρά τα 2.000 τετραγωνικά με ένα στρατό μόνιμων και συμβασιούχων καθαριστριών, τη στιγμή που σε ένα σχολείο 1.800 τετραγωνικών υπάρχει μία μόνιμη και δυο συμβασιούχες καθαρίστριες, επικράτησε νεκρική σιγή.

Η επιθετικότητα της διοίκησης, η οποία εκδηλώνεται συνήθως έναντι οποιουδήποτε τολμήσει να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα κατηγορώντας τον για άγνοια, για αυτό το θέμα καταλάγιασε.

Εφόσον λοιπόν μόνο η διοίκηση έχει τη γνώση ώστε να παρακάμπτει το ΑΣΕΠ ή τις διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος και να προσλαμβάνει, θα μας δώσει μια αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων των συμβάσεων που υπέγραψε ώστε να μάθουμε και οι αδαείς πως η εν λόγω στρατιά των συμβάσεων προστατεύει την κοινωνία έναντι της ασθένειας.

Η διοίκηση της περιφέρειας πάσχει από εμφανές διοικητικό έλλειμμα, κάτι που είναι ασυγχώρητο για έναν τόσο μεγάλο οργανισμό. Και το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί όσο η πολιτική της εξαντλείται σε ενέργειες αδιαφανών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού υπό ένα θολό και συγκεχυμένο καθηκοντολόγιο. 

Γιάννης Γεννάδιος

Περιφερειακός Σύμβουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης