"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Ιταλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για άλλη μια φορά το Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων ταξίδεψε στη  γειτονική Ιταλία,από τις 5 έως τις 11 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο του σχεδίου ‘ Power @ppYourLearningSkills’ (P@LS) του προγράμματος Erasmus+. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα σύμπραξης ανάμεσα σε έξι σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και συντονίζεται από το σχολείο μας. Το σχέδιο P@LS υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2016 με αφορμή την ανάγκη για ψηφιακό εγγραμματισμό (digitalliteracy)στην εκπαίδευση (βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2020), την επείγουσα ανάγκη για μετασχηματισμό του σχολείου με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τέλος την απόκτηση αυτοπεποίθησης και ανταγωνιστικότητας σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η υπολογιστική σκέψη (computational thinking). Το σχέδιο αποβλέπει στην δημιουργία μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για Android συσκευές με εκπαιδευτικό περιεχόμενο μέσα από το περιβάλλον προγραμματισμού του AppInventor. Οι εφαρμογές κατασκευάζονται από τα σχολεία της σύμπραξης και θα αποτελέσουν μια σειρά μαθημάτων/εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με συγκεκριμένους στόχους μάθησης.
Μετά την πρώτη Διακρατική Συνάντηση για τον προγραμματισμό του σχεδίου και τη διδασκαλία εφαρμογών εξοικείωσης  που φιλοξενήθηκε στην πόλη μας τον περασμένο Νοέμβριο, βρεθήκαμεστη Βορειοδυτική Λομβαρδία,  στην πόλη Tradate,για την πρώτη διακρατική δραστηριότητα κατάρτισης/διδασκαλίας/ μάθησης  με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλα τα συμβαλλόμενα σχολεία της σύμπραξης. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Μπαντέκα και Βάσω Παπαποστόλου και οι μαθητές Πέτρος Τσιαφίτσας και Ανδρέας Λιαγκούμης- Μουζακιώτης. Ο οργανισμός υποδοχής LiceoScientificoMarieCurie της πόλης Tradate,με την διευθύντριά του PatriziaNeriκαι τους Ιταλούς συναδέλφους μας,  μας υποδέχτηκαν θερμά και μας φιλοξένησαν για μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας είχαμε τηνδυνατότητα να εκπαιδευτούμε στην εφαρμογή RunEat που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του ιταλικού σχολείου και παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εργαστήρια ψηφιακού προγραμματισμού. Ηκατασκευή της πολυλειτουργικής εφαρμογής RunEatέδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να προγραμματίσουν τη μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού, τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος, την προσθήκη βηματόμετρου, τον υπολογισμό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και θερμιδικής κατανάλωσης και να την εμπλουτίσουν με δραστηριότητες άθλησης αλλά και συνταγές εθνικών πιάτων που συντελούν στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος. Απόσταγμα αυτής της συνάντησης ήταν η μοναδική εμπειρία συνεργασίας μιας μεγάλης πολυεθνικής ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών που άφησε άριστες εντυπώσεις και έδωσε προστιθέμενη αξία στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου.


Επιπλέον, στην τελετή υποδοχής που οργανώθηκε από το ιταλικό σχολείο, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, ως συντονιστικός οργανισμός βράβευσε τη μαθήτρια  MerveNurKılınç από την Τουρκία η οποία κέρδισε στο διαγωνισμό για το καλύτερο λογότυπο του σχεδίου.
ΤηντελευταίαημέραπαραμονήςστοLiceoScientificoMarieCurie, μαθητέςκαιεκπαιδευτικοίπαρακολούθησανέναπολύενδιαφέρονεργαστήριο με τη γλώσσαπρογραμματισμού  Arduino που διδάσκεται στα μαθήματα Πληροφορικής μέσα από εφαρμογές ρομποτικής, καθώς επίσης και μιαεπίδειξη τρισδιάστατης εκτύπωσης με τον εξοπλισμό που διαθέτει το ιταλικό σχολείο. 
Οι μαθητές των χωρών που επισκέφτηκαν την πόλη Tradateφιλοξενήθηκαν από ιταλικές οικογένειες και είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας των Ιταλών συμμαθητών τους, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσουν την ικανότητα επικοινωνίας τους στην Αγγλική γλώσσα.
Στον ελεύθερο χρόνο μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μουσείο Frera, τη Βιβλιοθήκη του καθώς και το πάρκο Pineta. Στο Δημαρχείοτης πόληςμας υποδέχτηκε η ΔήμαρχοςFiorinaCavalotti, η οποία εξήρε τη σπουδαιότητα του προγράμματος Erasmus+ και βράβευσε όλα τα σχολεία της σύμπραξης με ειδική αναμνηστική πλακέτα όπου αναγραφόταν η ρήση του Ιερού Αυγουστίνου: ‘Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει διαβάζει μόνο μία σελίδα’.
Στη VillaTruffiniτο μουσικό σύνολο του Δημοτικού Σχολείου I.C. “Galilei” έδωσε προς τιμήν μας μια μικρή μουσική παράσταση. ΕπισκεφτήκαμεεπιπλέονταΜοναστήριαCairateκαιTorba, τοCastiglioneOlonaκαιτοPalazzoCardinalBranda, την Colleggiataκαι το Battistero.
Μοναδική εμπειρία ήταν η ολιγόωρη επίσκεψη στη μητρόπολη του Βορρά, το πανέμορφο Μιλάνο, όπου περιηγηθήκαμε στο CastelloSforzesco, στη ViadeiMercanti, τον τεράστιο καθεδρικό ναόDuomo, ένα µεγαλειώδες µνηµείο της Αναγέννησης που ο Μαρκ Τουέιν ονόµασε «µαρµάρινοποίηµα»,ενώ η περίφημη PiazzadelDuomoκαι η πανέμορφη GalleriaVittorioEmanuele IIφιλοξενούσαν δρώμενα αφιερωμένα στην Ημέρα της Γυναίκας.
Ταξιδέψαμε επίσης με τρένο στην πόλη Como, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, με πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα, παλάτια κι έναν επιβλητικό Καθεδρικό Ναό. Το υπέροχο και γαλήνιο τοπίο της λίμνης και το φυσικό κάλλος της αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες  και ρομαντικούς ενώ οι όχθες της πανέμορφης Κόμοφιλοξενούν αριστοκρατικές βίλες και πλήθος επώνυμων κατοίκων.
Ο απολογισμός της συνάντησης των εταίρων του P@LSάφησε μόνο θετικές εντυπώσεις επειδή,αφενός μεν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να εξοικειωθούν περισσότερο με τον ψηφιακό προγραμματισμό αλλά και με βασικές έννοιες της Βιοχημείας, αφετέρου δε στον ελεύθερο χρόνο είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε πολύτιμες στιγμές και γνώσεις της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που επισκεφτήκαμε.
Ο επόμενος προορισμός του P@LSείναι η πόλη Barcelosστην Πορτογαλία τον προσεχή Μάιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης