"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Το μεγάλο “κανόνι” ενός Λαρισαίου μετανάστη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένας γηγενής και δαιμόνιος σε επιχειρηματικό πνεύμα Λαρισαίος που ζει σήμερα στη Γερμανία, μια ασφαλιστική εταιρία που έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα από τη Λάρισα, χιλιάδες ζημιωμένοι ασφαλισμένοι στην πλειοψηφία τους Έλληνες μετανάστες και δη… Αγιώτες, ένα μεγάλο “κανόνι” 42 εκ. ευρώ από κεφάλαια επίδοξων επενδυτών που έκαναν “φτερά” και μαζικές μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις κατά του ελληνικού δημοσίου, συνθέτουν το πάζλ μιας πολύκροτης αλλά… διδακτικής ιστορίας που έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο επτά χρόνια μετά…

Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο συμπολίτης μας Θανάσης Σακελλαρίου, που διέμενε στην περιοχή της Ανθούπολης και ο οποίος μετανάστευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Γερμανία για να ένα καλύτερο μέλλον. Τα πρώτα χρόνια της παραμονής του εκεί δούλευε σε συνεργεία αυτοκινήτων ως μηχανικός και το 1977 μαζί με τη Γερμανίδα γυναίκα του συστήνει ασφαλιστική εταιρία πουλώντας ασφάλειες ζωής, συνταξιοδοτικά αλλά και επενδυτικά προγράμματα σε Έλληνες μετανάστες  …
ΣΤΗΝ ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΕΝΙΟΥ
“Το 1992, αναμοχλεύοντας τη μνήμη του ο επίτιμος πρόεδρος των Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδος, Δημήτρης Παπανικολάου, ανοίγει υποκατάστημα στη Λάρισα επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με την επωνυμία “VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ”. Η έδρα της εταιρίας ήταν στην Αθήνα αλλά οι συνεργάτες της όπως αποδείχτηκε ούτε άδεια ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ούτε χρηματοοικονομικού συμβούλου διέθεταν. Ωστόσο η εταιρία  προωθούσε ασφάλειες ζωής, συνταξιοδοτικά και τα άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία αλλά και σε εκατοντάδες άλλους στην Ελλάδα”.
Το όνομα της εταιρίας σταδιακά έγινε συνώνυμο της σιγουριάς και της ασφάλειας για κάθε έναν Έλληνα μετανάστη που πλήρωνε τα συμβόλαιά του για να έχει αργότερα κάποιο χρηματικό ποσό. Τα χρήματα που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι καταθέτονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε η εταιρία στη Γερμανία.
Κάθε χρόνο από το 1992 μέχρι και το 2009 ο Σακελλαρίου ανανέωνε την άδειά του από το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζοντας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ψευδή στοιχεία για το αποθεματικό της εταιρίας του. Αυτά τα χρήματα διεκδίκησαν κάποιοι το 2008 αλλά ο Σακελλαρίου και η εταιρία του δεν ανταποκρίνονταν στις οχλήσεις τους. Την ίδια χρονιά η εποπτική αρχή στη Γερμανία γίνεται δέκτης εκατοντάδων καταγγελιών για την αφερεγγυότητα της εταιρίας, η οποία ενημερώνει την αρμόδια αρχή στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι που ακολούθησαν από την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνουν πως τα πιστοποιητικά που η εταιρία προσκόμιζε για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων της ήταν πλαστά.
Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Έτσι στις 10 Ιανουαρίου του 2011 γίνεται η οριστική ανάκληση της άδειας της εταιρίας από την Τράπεζας της Ελλάδας ενώ μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2010 είχε μπει σε καθεστώς αναστολής νέων ασφαλιστικών εργασιών. Η ανάκληση της άδειας, όπως ήταν επόμενο, άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου” και πυροδότησε στους χιλιάδες πελάτες της εταιρίας να αγωνιούν για την τύχη των χρημάτων τους.
“Η VDV Leben διέθετε 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, από τα οποία τα 8.000 είχαν συναφθεί στη Γερμανία. Μάλιστα είχε αναρτηθεί τότε και ο κατάλογος όλων των ασφαλισμένων της εταιρίας. Από τα θύματα της εταιρίας, όπως εξηγεί στην “Ε”  ο κ. Παπανικολάου, ήταν μερικές εκατοντάδες, πάνω από 1000, ήταν από την περιοχή της Λάρισας, στην πλειοψηφία του μετανάστες της Γερμανίας και δη από την περιοχή της Αγιάς”.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…
Ο Σακελλαρίου, ως μεγαλομέτοχος της εταιρίας αλλά και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν τους ασφαλισμένους ότι το κεφαλαιακή της επάρκεια είναι ισχυρή και τα χρήματα των πελατών της διασφαλισμένα. Ωστόσο η αλήθεια που αποκαλύπτεται, είναι αρκετά σκληρή για τους ασφαλισμένους της “VDV Leben” μιας και τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία για την ανάκληση της εταιρίας τον Ιανουάριο του 2011, όταν διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιητικά που η εταιρία προσκόμιζε για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων της ήταν πλαστά. Η ασφαλιστική εταιρία εμφάνιζε εν προκειμένω εικονική περιουσιακή κατάσταση, προσκομίζοντας πλαστές βεβαιώσεις από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, για την κάλυψη των αποθεμάτων της. Η παραπλάνηση των εποπτικών αρχών υπήρξε συστηματική, αφού όπως αποκάλυψε η έρευνα, η εταιρία διαβεβαίωνε τις εποπτικές αρχές ότι διατηρούσε λογαριασμούς με αξίες από 23 εκ. ευρώ, το 2002 έως και 42 εκ. ευρώ το 2009.
Τελικά η  δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, που ακολούθησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και ο διορισμός εκκαθαριστή, απέδειξαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της VDV Leben δεν ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ και αυτά τελούν υπό κατάσχεση σε γερμανική τράπεζα.
ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Τα θύματα του  Σακελλαρίου άρχισαν πλέον να καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε Ελλάδα και Γερμανία. Στα ελληνικά δικαστήρια ο Σακελλαρίου αλλά και η σύζυγός του εναντίον των οποίων κατατέθηκαν οι μηνύσεις, δεν εμφανίζονται ενώ εκδίδεται ένταλμα σύλληψής τους. Οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοσή του στη χώρα μας αλλά οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με όσα αναφέρει “το Πρώτο Θέμα” δεν τους εκδίδουν επικαλούμενοι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η έκδοση ε κράτη όπου οι συνθήκες κράτησης δεν συνάδουν με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ
Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου ένα μέρος από του ζημιωθέντες και κυρίως αυτοί που είχαν ασφαλιστήρια ζωής αποζημιώθηκαν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει αποζημιωθεί αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει τα ασφαλιστικά προϊόντα που τους είχε πουλήσει ο κ. Σακελλαρίου. Για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου από εκείνους που δεν έχουν αποζημιωθεί και έχασαν τα χρήματά τους, καθώς όπως υποστηρίζουν στην αγωγή τους το ελληνικό δημόσιο έδινε από το 1993 έως και το 2010 άδεια στη συγκεκριμένη εταιρία παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, προσκόμιζε πλαστά στοιχεία για το αποθεματικό της.  Πάντως η ΤτΕ όπως είχε ανακοινώσει τότε σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή της Γερμανίας, έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες, από το θεσμικό πλαίσιο, διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν έχουν αποζημιωθεί και διεκδικούν με αγωγές ακόμη και τώρα από το δημόσιο χρήματα, για τις ζημιές που υπέστησαν από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, θυμίζοντας ολίγον… την υπόθεση της Aσπίς Πρόνοια. Και το αστείο της όλης ιστορίας, που κυκλοφορεί βέβαια ως φήμη, είναι πως ο Σακελαρίου στην έβδομη πλέον δεκαετία της ζωής ασχολείται ακόμη… με τις ασφάλειες!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης