"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Το μοσχάρι στο 23%; Δε… σφάξανε

lafarm

Σχετικά άρθρα

xasapiko

Με τους μπαλτάδες ανά χείρας κινδυνεύουν να μείνουν οι κρεοπώλες στην Ελλάδα, καθώς το ενδεχόμενο να «πέσει» στον κλάδο τους, μέσω του βόειου κρέατος, το 23% ΦΠΑ γίνεται ολοένα και πιο πιθανό. Κάτι τέτοιο αν γίνει φωνάζουν, θα ρίξει ακόμα περισσότερο τον ήδη πεσμένο τζίρο τους και θα αλλάξει ποιοτικά τις καταναλωτικές επιλογές των πελατών.

Ωστόσο οι επαγγελματίες μέσω χθεσινής επιστολής στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών έστειλαν μήνυμα πως θα υπάρξουν έντονες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

DSC00795

«Το βάρος στη λαϊκή οικογένεια θα είναι δυσβάσταχτο. Ένας άνεργος με οικογένεια που θα θέλει να ταΐσει τα παιδιά του θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα.

Έχουμε περιπτώσεις νέων οικογενειαρχών που λένε βάλτε μας 200 γραμμάρια κιμά για να ξεγελάσουμε τα μικρά» σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος της συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας κ. Χρήστος Πάσχος και συνεχίζει: «Αν το καταλάβετε τι σημαίνει αυτό είναι τρομερό. Δεν έμπαινε ποτέ ο Έλληνας έτσι για τέτοιες ποσότητες. Πόσο θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι ο οικογενειάρχης για να ζήσει;» αναρωτιέται.

Αυτή τη στιγμή στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 280 καταστήματα, 120 εκ των οποίων βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας και 80 είναι εγγεγραμμένα στη Συντεχνία. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πάσχο ο νομός καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες του σε πρόβειο, αρνί, χοιρινό ενώ κάνει και εξαγωγή σε άλλες περιοχές. Όσον αφορά στο μοσχάρι ο αριθμός παραγωγής είναι μικρότερος.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς σε μια μέση οικογένεια η επιβάρυνση θα είναι 110 ευρώ ετησίως. Μια 4μελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 100 κιλά κρέας. Αν έχει και μικρά παιδιά τότε η ποσότητα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο» εκτιμά ο Λαρισαίος πρόεδρος και αναφερόμενος στη ζημιά που θα υποστούν οι επαγγελματίες σημειώνει: «Αυτόματα θα σημάνει και μεγάλη μείωση του τζίρου. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε 35% μείωση στα καταστήματα μια μείωση που εντοπίζεται στην τελευταία τριετία κυρίως. Οι Λαρισαίοι κυρίως στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Το μοσχάρι επιλέγεται από οικογένειες μερικώς ευκατάστατες. Θεωρητικά αυτός που έχει εργασία μπορεί και να θεωρηθεί ευκατάστατος με τόσους άνεργους που έχουμε». Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει με τους πολίτες υπογραμμίζει: «Οι Λαρισαίοι δείχνουν εμπιστοσύνη στα κρεοπωλεία γιατί υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη. Προσπαθούμε για το καλύτερο σ’ αυτό το κομμάτι. Εκείνο που θέλει ο κρεοπώλης είναι να μην δυσαρεστηθεί ο πελάτης. Όμως δεν βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που είναι πολύ στριμωγμένοι. Έχουμε μεγάλα πιστωτικά ανοίγματα από τους χονδρέμπορους, από τις τράπεζες ενώ τώρα με τα κάπιταλ κοντρόλ τα προπληρώνουμε τα προϊόντα» καταλήγει.

«ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ…»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών στην ανακοίνωση που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τα υπουργεία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αφήνοντας το κρέας στον χαμηλό ΦΠΑ, αυτόματα κερδίζει το κράτος από την κατανάλωση, κυκλοφορεί ευκολότερα το χρήμα στην αγορά, κερδίζουν επίσης ο κτηνοτρόφος, ο έμπορος, αλλά κυρίως ο καταναλωτής.

Αντιθέτως, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει εκ νέου αναστάτωση στην αγορά, πτώση της κατανάλωσης λόγω της ανόδου των τιμών και θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Κράτος.

Η ΠΟΚΚ και όλα τα Σωματεία Μέλη της θα προβούν σε Έντονες Κινητοποιήσεις, αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τον Έλληνα κρεοπώλη όσο και τον Έλληνα καταναλωτή. Οι παραδοσιακοί κρεοπώλες είναι αυτοί που φροντίζουν για τη σωστή και ποιοτική διατροφή της ελληνικής οικογένειας και έχουν δεχθεί πολλά πλήγματα από τους μνημονιακούς νόμους και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ και των κρεαταγορών και βρίσκονται ήδη στα όρια της εξαθλίωσης. Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν κρεοπωλεία 2ης και 3ης γενιάς, που έχουν συντηρηθεί με κόπο και θυσίες και να οδηγηθεί σε αφανισμό ολόκληρος ο κλάδος».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης