"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Το Παρίσι «πνίγεται» – Σπάει κάθε ρεκόρ η στάθμη του Σηκουάνα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tο Παρίσι περνάει δύσκολες ώρες. Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σηκουάνα έφθασε σήμερα το μεσημέρι τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 -ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των υδάτων στον Σηκουάνα και, όπως προβλέπεται, η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προτού αρχίσει να υποχωρεί» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).

Την ίδια ώρα, το μουσείο του Λούβρου και το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισαν από το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να μεταφέρουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες τους, στα υψηλότερα πατώματα.

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Γαλλία έχει πλημμυρίσει, ενώ συνολικά 20.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το κύμα κακοκαιρίας στη βόρεια και την κεντρική Γαλλία έφερε πλημμύρες, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η γαλλική  εφημερίδα «Le Parisien», η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε επίσης στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER, που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα, εξαιτίας του νερού.

Τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν 24.000 νοικοκυριά στο Παρίσι και στην περιοχή Λουαρέ είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός σήμερα το πρωί έχει μειωθεί στα 21.700 νοικοκυριά. Για τις επόμενες ώρες, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει πως οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Οι πλημμύρες στο Παρίσι «ευθύνονται» για πρωτόγνωρα σκηνικά, όπως η φωτογραφία που αναδημοσίευσε η εφημερίδα Liberation από το twitter με ένα νεαρό που κρατάει στα χέρια του ένα ποταμίσιο ψάρι, έναν κυπρίνο, το οποίο εντόπισε να κολυμπάει στους πλημμυρισμένους δρόμους ανάμεσα στα αυτοκίνητα στην περιοχή Longjumeau, στα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, περίπου 19 χιλιόμετρα από το κέντρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης