"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

«Το πρώτο σαν τσαρ’χόραμμα, το δεύτερο σαν σπάγγος»

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Έκφραση για την πετυχημένη απόσταξη του τσίπουρου, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων «Με τσάμπουρα και μούστο…», η οποία χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η μουσικοχορευτική λαογραφική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 στις 12:00 το μεσημέρι στο χώρο της ΚΟΜΔΕ και περιελάμβανε αναπαραστάσεις με το «πάτημα» των σταφυλιών και την απόσταξη τσίπουρου, έκθεση λαογραφικού υλικού με θέμα την αμπελουργία και την απόσταξη από την πλούσια συλλογή του κ. Νικολάου Μαρδάνη, χορούς και τραγούδια σχετικά με το θέμα, γευσιγνωσία τοπικών παραδοσιακών μεζέδων και γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους με τσίπουρο και μεζέ.

Η Π.Ε. Τρικάλων ευχαριστεί θερμά όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για την άριστη συνεργασία και υπευθυνότητα που επέδειξαν, την ενεργή συμμετοχή τους στην οργάνωση και πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και που πάντα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Π.Ε.Τρικάλων. Ειδικότερα κατά σειρά εμφάνισης στο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα: Π.Ε.Σ.Εστιαιώτιδας, Π.Σ.Πρίνους, Λ.Χ.Ο. Κεφαλόβρυσου, Μ.Ε.Σ. Λογγακίου, Μ.Ε.Σ. Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας, Μ.Ε.Σ. Σωτήρα Τρικάλων, Ε.Σ. Φωτάδας «Τα Μαυρονέρια», Π.Ε.Σ. Μεγαλοχωρίου, Π.Μ.Λ.Σ.Γυναικών Παλαιομονάστηρου, Π.Σ. Μεγάλου Κεγαλόβρυσου – Αη Γιώργης, Ε.Μ.Σ.Σαραγίων «Η Ζωοδόχος Πηγή», Ε.Μ.Σ. Ροπωτού, Μ.Ε.Σ. Δενδροχωρίου «Το Θεμέλιο», Ε.Π.Σ. Κρηνίτσας, Κέντρο Χορού Τρικάλων «Τρίκκη» και Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων. Οι παραπάνω σύλλογοι εκτός από τις χορευτικές ομάδες, παρουσίασαν τραπέζια με παραδοσιακά εδέσματα.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Τρικάλων και τον Πρόεδρο Χρήστο Γεωργάκη για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου απόσταξης και ο οποίος σε συνεργασία με το Μ.Ε.Σ. Σωτήρα Τρικάλων και τον πρόεδρο κ. Σάκη Παπαβασιλείου είχαν αναλάβει το παραδοσιακο «καζάνι». Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτα Πατραμάνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρίνους που με κέφι και ζωντάνια πάτησε τα σταφύλια.

Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Μαρδάνη για την παραχώρηση του λαογραφικού υλικού με αντικείμενα και εργαλεία από τη συλλογή του και την επιμέλεια της έκθεσης που λειτουργούσε στο χώρο.

Σε όλους απενεμήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη τιμητικές διακρίσεις.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης: Εργοστάσιο Γάλακτος Τρίκκη, Γαλακτοβιομηχανία Αδελφών Σαράντη ΤΥΡΑΣ, Ψησταριά Ουζερί «Αμυγδαλιές» Απόστολος Μαγουλιώτης, Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Τρικάλων, Σάκης Παπαβασιλείου (Σωτήρα), Κων/νος Στεργίου (Διαλεχτό), Χρήστος Γεωργάκης (Χρυσαυγή), Τάκης Αθανασίου (Δροσοπηγή), Χαράλαμπος Μπαλτόπουλος (Φήκη), Γεώργιος Λιάκας (Φήκη), Γεώργιος Ψύχος (Πρίνος), Αθανάσιος Αλαφοστέργιος (Πρίνος), Ανδρέας Σκρέκας (Μεγάρχη), Στέφανος Παπαναστασίου (Κεφαλόβρυσο), Βασίλειος Πρεκατές (Κεφαλόβρυσο), Ηλίας Δεληλίγκας (Πατουλιά), κ. Σταθόπουλος (Κηπάκι), Έφη Μέκρα (Πατουλιά), Γεώργιος Καϊνανάς (Νομή), Βούλα Ζαμπράκα (Ταξιάρχες), Χρήστος Σταύρου (Παλαιόπυργος), Δημήτριος Κρηνίτσας (Ράξα), Ευάγγελος Αργυρόπουλος, Νίκος Πλεξίδας (Μεγαλοχώρι), Παραγωγός Αθανάσιος Νάκας (Δαμάσι Τυρνάβου), Γεωργικά Φάρμακα Καρατζούλη, «Ελαίων Λίκνο» – Χρήστος Μπέλλος, Καυσόξυλα Δημήτριος Κολίτσας, Βιοτεχνία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΕΤ.

Ευχαριστούμε τους μουσικούς: Νεκτάριος Παπαγεωργίου: κλαρίνο, Γιάννης Σούλτης: βιολί, Κώστας Παπαδημητρίου: λαούτο, Γιώργος Ντίνας: κρουστά, Δήμητρα Καλλιάρα: κανονάκι – τραγούδι και Δημήτρης Χατζής: τραγούδι που με την άρτια ερμηνεία τους κάλυψαν μουσικά την εκδήλωση και την τρικαλινή συγγραφέα ποιήτρια Βέρα Πέτσα – Βασιλείου για το τραγούδι που έγραψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τίτλο «Το τσίπουρο» και το Νεκτάριο Παπαγεωργίου για τη μελωποίηση.

Ευχαριστούμε όλα τα Μ.Μ.Ε. που κάλυψαν την εκδήλωση και ιδιαίτερα το τηλεοπτικό κανάλι TV-10 και το Νίκο Σαλέπη (trikalaola.gr) για τη ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης μέσω διαδικτύου.

Τέλος ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που για ακόμη μία φορά τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης