"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Το φαινόμενο των διπλών κύριων σεισμών – Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία – Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας  εξήγησε ότι: «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Καρακώστας-Καθηγητής ΑΠΘ: Ενδεχομένως δραστηριοποιήθηκε άλλο ρήγμα – Αναμένουμε μετασεισμούς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

O καθηγητής τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης