"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πολωνία

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στη 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Rybnik της Πολωνίας από 11 έως 16 Οκτωβρίου 2014.

 

Στο πρόγραμμα αυτό το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων είναι το συντονιστικό σχολείο και επίσης συμμετέχουν άλλα 3 σχολεία, το Istituto Istruzione Superiore F. Orioli από την Ιταλία, το Escola Secundaria Antonio Damasio από την Πορτογαλία και το Zespol Szkol Ν.1 από την Πολωνία που φιλοξενούσε τη συνάντηση αυτή.

 

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος «All together for environment» είναι:

• Η ενημέρωση σε θέματα περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.

• Ο εντοπισμός τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και η σχέση τους με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

• Η ανάδειξη των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες, η αναζήτηση λύσεων και ο σχεδιασμός των κατάλληλων δράσεων.

• Η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

• Η βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων μαθητών και καθηγητών.

• Η γνωριμία του πολιτισμού αλλά και της καθημερινής ζωής καθεμιάς από τις συμμετέχουσες χώρες.

• Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνείδησης.

 

Στη συνάντηση της Πολωνίας συμμετείχαν 36 μαθητές και 10 καθηγητές από 4 χώρες. Οι Πολωνοί μαθητές φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών στα σπίτια τους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής στην Πολωνία.

 

Στα πλαίσια της συνάντησης οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, σχετικές με την μόλυνση στο νερό, το χώμα και τον αέρα σε εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου και επίσης γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας. Στη περιοχή της Σιλεσίας που βρίσκεται η πόλη Ρύμπνικ και το σχολείο που επισκεφτήκαμε, υπάρχουν τα μεγαλύτερα ορυχεία της Ευρώπης. Η βασική ειδικότητα εκπαίδευσης που έχει το σχολείο είναι «τεχνίτης ορυχείων» και για το σκοπό αυτό υπάρχουν στο σχολείο αντίστοιχα εργαστήρια που περιλαμβάνουν και υπόγειες στοές ορυχείων για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Πολωνία, οι καθηγητές του σχολείου οργάνωσαν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον, που περιελάμβαναν επίσκεψη σε πάρκο με βίσωνες στην πόλη Pszczyna, στο ορυχείο ασημιού Sztolnia και στα Aλατορυχεία της Wieliczka που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1978.

 

Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε την υπέροχη πόλη της Κρακοβίας και να περιδιαβούμε στις όμορφες γειτονιές της δίπλα στον ποταμό Βιστούλα και το κάστρο της Βαβέλ, καθώς και στο Kazimierz, την εβραϊκή γειτονιά όπου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γερμανοί απομόνωσαν σε γκέτο τους Εβραίους πριν την τελική εξολόθρευσή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλησμόνητη θα μείνει η επίσκεψη που κάναμε την τελευταία μέρα στο Άουσβιτς, όπου αντικρίσαμε την θηριωδία του πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Birkenau, που οι ναζί εξόντωσαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως εβραίους, από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

 

Η συνάντηση έκλεισε την τελευταία βραδιά με ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο στο εστιατόριο του σχολείου, με φαγητά που μαγείρεψαν οι οικογένειες που φιλοξενούσαν τους μαθητές, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη συνάντηση αυτή στη φιλόξενη Πολωνία.

 

Από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι μαθητές Σοφοκλής Βήτας, Γεώργιος Καλκαντέρας, Ιωάννης Βήτας, Αλέξανδρος Παπαποστόλου, Δημήτριος Γάκης, Άγγελος Κατσιώπης, οι καθηγητές Ιωάννης Τρίγκας, Γεώργιος Κώτσης και ο Διευθυντής Νικόλαος Ντόγκας.

 

epal_trik_4 epal_trik_3 epal_trik_2 epal_trik_1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης