"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Τρίκαλα: Μύρια καλά

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Θα έρθεις πρώτα για τα Μετέωρα και το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι. Αυτό την πρώτη φορά. Γιατί τις επόμενες (πολλές) φορές που θα ξανάρθεις στα Τρίκαλα θα ‘ναι γιατί πραγματικά τα αγάπησες αυτά τα μέρη, που ίσως και να περίμενες πως θα έκρυβαν τόση ομορφιά.

Το γεφύρι του Χατζηπέτρου, στο Νεραϊδοχώρι
%IMAGEALT%

Ξεκίνημα από τα Τρίκαλα, την πρωτεύουσα, πόλη που σέβεται και εσένα που έρχεσαι για πρώτη φορά, και εσένα που έρχεσαι ξανά και ξανά, και εσένα που ζεις εδώ.

Με αφετηρία την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, γνωρίζεις τα Τρίκαλα απ’ όλες τις όψεις τους: την πολυσύχναστη πλευρά της Ασκληπιού, την αριστοκρατική συνοικία στο Βαρούσι, τα Μανάβικα με τα πολλά εστιατόρια που όλοι θα σου συστήσουν να τιμήσεις, τον Μύλο Ματσόπουλου, που τις μέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών μεταμορφώνεται σε μαγεμένη πολιτεία.

Τα Μετέωρα, από τα πιο συγκλονιστικά αξιοθέατα σ’ ολόκληρο τον κόσμο
%IMAGEALT%

Και βέβαια το ποτάμι που αλλάζει χίλια χρώματα μέσα στη μέρα και σε προ(σ)καλεί να περπατήσεις στις όχθες του, το Κάστρο με το εμβληματικό ρολόι και τη θέα που φτάνει μέχρι τις κορυφογραμμές του Κόζιακα. Εδώ είναι και ο Τσιτσάνης, ο συνθέτης που άλλαξε τη λαϊκή μας μουσική, πανταχού παρών στη γενέτειρά του.
Το θαύμα των Μετεώρων
Μια μεγάλη ευθεία ενώνει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα· και στα μισά της διαδρομής ήδη βλέπεις να διαγράφεται στο βάθος ο στιβαρός όγκος των ιερών βράχων.

Τα Μετέωρα, όπως όλα εκείνα που τα αποκαλούμε «θαύματα», πρέπει να τα δεις από κοντά για να πιστέψεις πως είναι πραγματικότητα αλλά και για να συνειδητοποιήσεις σε μέγιστο βαθμό τη μεγαλοσύνη τους. Οι πελώριοι βράχοι που ορθώνονται στη μέση του κάμπου, με τα ιερά μοναστήρια στην κορυφή τους, είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, αν και αυτό λίγο προσθέτει στη μαγεία τους. Κατάνυξη, θαυμασμός, αίσθηση του ανεξήγητου.

Εως και 24 μοναστήρια έφτασαν κάποτε να λειτουργούν στα Μετέωρα, στην πιο «πολυσύχναστη» περίοδο της ιστορίας τους, και σήμερα έξι από αυτά εξακολουθούν να φιλοξενούν μοναχούς και μοναχές και να είναι επισκέψιμα στο κοινό. Και το κοινό τα τιμά πέρα από κάθε προσδοκία, με δεκάδες πούλμαν να σταματούν καθημερινά έξω από τις πύλες τους, και επισκέπτες που έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων απλώνεται όλος ο κάμπος των Τρικάλων· και ακριβώς στα πόδια τους η Καλαμπάκα και το Καστράκι. Η πρώτη φιλοξενεί ακόμη ένα σπουδαίο ιερό μνημείο, τον ναό της Κοίμησης (10ος-11ος αι.) με τον μαρμάρινο άμβωνα ακριβώς στη μέση του ναού· παρόμοιος άμβωνας δεν υπάρχει δεύτερος στην Ελλάδα.

Ενα σπάνιο βυζαντινό στολίδι είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς στην Πύλη
%IMAGEALT%

Αλλά και έναν «ναό» της ξυλογλυπτικής, τη μοναδική σχολή του είδους της στη χώρα που διδάσκει τα μυστικά της τέχνης σε μαθητές που έρχονται να μάθουν τον τρόπο να δίνουν ζωή στο ξύλο. Πρόσφατα, πριν από τρεις μόλις μήνες, η Καλαμπάκα απέκτησε και ένα ακόμη στολίδι, το ολοκαίνουργιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, με απίστευτα ρεαλιστικές αναπαραστάσεις άγριων και μη ζώων.

Ο υπέροχος, γραφικός οικισμός στο Καστράκι, στη δυτική πλευρά των Μετεώρων, το σπήλαιο της Θεόπετρας, το πρώτο στη Θεσσαλία όπου υπήρξε συστηματική έρευνα και ανασκαφή, και το μήκους 120 μ. Γεφύρι της Σαρακήνας συμπληρώνουν το σκηνικό γύρω από την Καλαμπάκα και τους ιερούς βράχους.

Ο αγιογράφος Δημήτρης Μουλάς επί το έργον, στο εργαστήριό του στο Καστράκι
%IMAGEALT%

Το σκηνικό αλλάζει όταν κατευθύνεσαι προς τη Φαρκαδόνα, με τις μεγάλες πεδιάδες και την ακόμα μεγαλύτερη ιστορία, που αποτυπώνεται εύγλωττα στα απομεινάρια των αρχαίων πολιτειών του: Αρχαία Πέλλινα, Φαϋττός, Ατραγας, ονόματα που μέχρι τώρα δεν ήταν ίσως ιδιαίτερα γνωστά, όμως κρύβουν πίσω τους μια απίστευτα πλούσια παράδοση.

Πλάι τους θα ανακαλύψεις βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες με τη δική τους ιδιαίτερη σημασία, τον Αϊ-Γιάννη τον Θεολόγο στο Ζάρκο, τη Ζωοδόχο Πηγή στην Παναγίτσα και τον Αγιο Δημήτριο στο Γριζάνο. Στην ίδια τη Φαρκαδόνα, ωστόσο, θα δεις (τα Χριστούγεννα) και κάτι ακόμα ασυνήθιστο, μια ζωντανή ολοζώντανη φάτνη, όχι με κατασκευασμένες φιγούρες, αλλά με πραγματικούς ηθοποιούς, ένα πρωτότυπο δρώμενο που έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από τους επισκέπτες της πόλης.

Το όμορφο Χαλίκι στα βορειότερα σύνορα των Τρικάλων, κοντά στο Μέτσοβο, είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Ασπροποτάμου
%IMAGEALT%

Για το τέλος, η περιοχή της Πύλης, στα δυτικά των Τρικάλων και στα σύνορα πια με την Ηπειρο, εδώ που το τοπίο αποκτά την πιο ορεινή του έκφραση. Τα γεφύρια της Πύλης (ή Πόρτας) και της Παλαιοκαρυάς είναι τα πιο διάσημα γεφύρια της ευρύτερης περιοχής, όμως αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα και το βυζαντινό στολίδι του ναού της Πόρτα Παναγιάς με τα σπάνια ψηφιδωτά του είναι προορισμοί που απλά δεν μπορείς να παραλείψεις. Η Ελάτη και το Περτούλι, τα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα του Κόζιακα, είναι χωριά τόσο όμορφα και γραφικά που αμέσως καταλαβαίνεις γιατί αποτελούν τοπ τουριστικούς προορισμούς.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης στην τοιχογραφία στα Μανάβικα των Τρικάλων
%IMAGEALT%

Βάλε και το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, από τα πιο δημοφιλή στη χώρα και με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, είναι και τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια, που το καλοκαίρι φιλοξενούν το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων.

Είναι και τα χωριά από την Πύρρα και το Νεραϊδοχώρι μέχρι τη Μεσοχώρα και το Γαρδίκι, είναι και ο ίδιος ο Κόζιακας, το επιβλητικό βουνό που κάποτε προμήθευε στον Ασκληπιό τα θαυματουργά βοτάνια του και σήμερα παρέχει στους φυσιολάτρες εκατοντάδες αφορμές για δραστηριότητες στη φύση. Δεν χρειάζονται και πολλά ακόμα για να ερωτευθείς αυτόν τον τόπο.
Ο θρυλικός Ασπροπόταμος
Η ιστορική επαρχία Ασπροποτάμου είναι το δυτικότερο κομμάτι του νομού Τρικάλων. «Ασπρος» είναι εδώ το όνομα του ποταμού Αχελώου· και πραγματικά το ποτάμι είναι αυτό που ανέκαθεν καθόριζε εδώ τον τρόπο ζωής των κατοίκων, άλλοτε απομονώνοντας τα χωριά τους κι άλλοτε λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ τους αλλά και με τις γειτονικές επαρχίες. Η ίδια η επαρχία Ασπροποτάμου μοιράζεται σήμερα μεταξύ των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα χωριά, αν όχι όλα, είναι οικισμοί κτηνοτρόφων, κάτι που πάντα σήμαινε πως τον χειμώνα σχεδόν εγκαταλείπονταν από τους κατοίκους τους, οι οποίοι μετακινούνταν σε θερμότερες περιοχές μαζί με τα κοπάδια τους. Στα χωριά έμεναν μονάχα ένα-δυο φύλακες να φροντίζουν τα έρημα σπίτια. Και σήμερα ακόμα συμβαίνει το ίδιο, γι’αυτό και ελάχιστους κατοίκους θα συναντήσεις στα χωριά του Ασπροποτάμου.

Χαλίκι, Ανθούσα, Καλλιρόη, Κρανιά, Αγία Παρασκευή είναι από τα πιο ωραία ασπροποτάμικα χωριά. Στα Δολιανά θα δεις τον περίφημο ναό της Μονής Τιμίου Σταυρού, με τους δεκατρείς τρούλους, που συμβολίζουν τον Ιησού με τους μαθητές του, στην Αγία Παρασκευή (όταν ο καιρός το επιτρέπει) τον καταρράκτη «Του διαβόλου το μαντάνι», ενώ στο ορεινότερο χωριό της περιοχής, το Χαλίκι, θα δεις τα δύο γεφύρια του χωριού, θα πάρεις το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι τις πηγές του Αχελώου και θα φτάσεις μέχρι την κορυφή του βουνού Βερλίγκα, όπου θα δεις και μία από τις δρακόλιμνες της Πίνδου.

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής, Ηρακλής Μήλας

thetravelbook.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης