"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Τρίκαλα: “Να ανατρέψουμε μέτρα και πολιτικές που μας τσακίζουν” φώναξαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα δυναμικών κινητοποιήσεων και πρόθεση για νέα μπλόκα, έδωσαν από τα Τρίκαλα αγρότες και κτηνοτρόφοι, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρατάσσοντας συμβολικά και τα τρακτέρ στους γύρω δρόμους.

Αγρότες-Τρίκαλα

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, μέλη Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην Ομοσπονδία “Η Άνοιξη” καθώς και του Συλλόγου Χοιροτρόφων Νομού Τρικάλων, μετείχαν στο συλλαλητήριο και κρατώντας μαύρες σημαίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και τον αφανισμό του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Αντώνης Ακρίβος, από το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και ο κ. Ευάγγελος Μπουρνάζος, από τον Σύλλογο Χοιροτρόφων Νομού Τρικάλων, έκαναν λόγο για “εξόντωση των παραγωγών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς κλάδου”, καλώντας το σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου αλλά και των εργαζομένων να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας "Η Άνοιξη" Απόστολος Θωμόπουλος
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιώντας τα μέτρα του 3ου μνημονίου και αυτά που περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2020 τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα μας”, δήλωσε ο κ.Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας “Η Άνοιξη” και κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου. “Μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, χωραφάδων και τσελιγκάδων”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της “Άνοιξης”, κάνοντας λόγο για “επιβολή άγριας φορολόγηση που θα φτάσει στο 26% του εισοδήματος και προκαταβολή φόρου στο 100%”, όπως και στα “εξοντωτικά χαράτσια ΕΝΦΙΑ – ΕΛΓΑ – ΟΣΔΕ – ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, στις αρδευτικές γεωτρήσεις, στις σταυλικές εγκαταστάσεις, στη σήμανση ζώων, στα αγροτικά μηχανήματα και άλλα…”.

Από την πορεία

Από τις αναφορές του κ. Θωμόπουλου δεν έλειψε ο τριπλασιασμός στις εισφορές στον ΟΓΑ, “την στιγμή που το 50% από μας δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές”, όπως είπε, αλλά και οι “εξευτελιστικές συντάξεις που περικόπτονται κατά 60 % σε όσους αναγκάζονται να καλλιεργούν για να ζήσουν”. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι “το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στα ύψη, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, την αύξηση του αγροτικού ρεύματος καθώς και τη μείωση και κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο”, την ίδια στιγμή που “μειώνονται οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις και επιβάλλονται άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή με τον Νόμο για διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, αποκλείοντας χιλιάδες μικρομεσαίους…”. “Είναι ανάγκη με ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα να ανατρέψουμε μέτρα και πολιτικές που μας τσακίζουν, μαζί με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες, τη νεολαία και τους συνταξιούχους”, κατέληξε ο κ. Θωμόπουλος.

Έξω από την Τράπεζα Πειραιώς

 

Σε ό,τι αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο του αγροτικού κόσμου, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας “Η Άνοιξη”, επικεντρώνεται στα εξής:

-Φορολογία στο πραγματικό ατομικό καθαρό εισόδημα με κατάργηση τεκμηρίων. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο αγροτικό εισόδημα, στο 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.

– Άμεση και γρήγορη εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. Ο ΕΛΓΑ να είναι ο κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα φέτος που υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και στη συγκομιδή στην παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο.

-Να μην υπάρχει υποχρέωση διατήρησης λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες που έχουν μέχρι 40.000 ευρώ τζίρο (από πώληση των προϊόντων και από επιδοτήσεις/ενισχύσεις).

-Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και άλλων.

-Καμία κατάσχεση 1ης ή 2ης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, ακατάσχετο πόσο στην τράπεζα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα και είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

– Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και

-Κατάργηση αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Άμεση ανάκληση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία ακολούθησε πορεία προς το κεντρικό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή εσύ κύριε ΣΠ με ποιον είσαι τώρα; Πες μας λίγο για να ξέρουμε; Εκτός αν είσαι από αυτούς που κάθονται στον καναπέ και κρίνουν αφελέστατα τα πάντα.Να ξέρεις, ομως, η “σιγουριά” του καναπέ τέλειωσε πλέον, το χέρι του συστήματος φτάνει και σε περισσότερες τρύπες και ξετρυπώνει κι εκείνους που νομίζουν οτι είναι ασφαλείς εαν κάθονται στ’αυγά τους. Οσο για μας τους αγρότες λιγοτεροι ξεκινήσαμε πέρσι και στο τέλος φτάσαμε με τρακτέρ στο Σύνταγμα και κερδίσαμε και κάτι, φέτος ακόμα πιο πολλά.. Εσύ να δούμε τι θα κάνεις,γιατί η κριτική απ τον καναπέ δε σώζει πια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης