"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Τρίκαλα – Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641», του συγγραφέα Δ. Βλαχοπάνου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα , υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Η παρουσίαση  ξεκίνησε με την προβολή βίντεo, υπό την μουσική υπόκρουση τμήματος του έργου «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν, τα οποία συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό της οικογένειάς του.

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας, που στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μίλησαν  η Ξένια Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, Υπότροφος Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Αλμπέρτος Ναρ», και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Σπουδαία η παρέμβαση του εκπαιδευτικού Κώστα Μιχαλάκη ενώ χαιρετισμό απηύθυναν   ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης