"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Τρικαλινή πρωτοβουλία και εκπροσώπηση της ΕΡΤ στην Ευρωβουλή

lafarm

Σχετικά άρθρα

 
Η πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σοφίας Σακοράφα να προσκαλέσει τους απολυμένους – εργαζόμενους της ΕΡΤ στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εξαιρετικά σημαντική, κυρίως διότι επανέφερε το θέμα του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ και της αντιδημοκρατικής πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης. Η παρουσία των εργαζομένων των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ από την Ορεστιάδα έως την Κρήτη και των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ3 θύμισε στους ευρωπαίους πολίτες και τους εκπροσώπους τους τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δημοκρατίες, παρά την συνένοχη σιωπή που έχει επιβληθεί στον αθηνοκεντρικό συστημικό τύπο.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από εργαζόμενους των περιφερειακών ραδιοσταθμών των ΕΡΑ, Ορεστιάδας (Όλγα Ορφανίδου), Κομοτηνής (Βάσω Μαχαίρα), Φλώρινας (Χρύσα Σαπαλίδου), Σερρών (Θάλεια Καμπουρίδου), Τρικάλων – ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας (Ελπίδα Κουτσογιάννη), Βόλου, (Γιώργος Ανυφαντής), Ιωαννίνων (Ελένη Στεργιοπούλου), Κοζάνης (Κώστας Δαβάνης), Πάτρας (Αγγελική Ανυφαντή), Πύργου (Δήμητρα Διαμαντοπούλου), Καλαμάτας (Μαρία Τομαρά) Τρίπολης (Πέγκυ Μπρούσαλη), Ρόδου (Διαμαντής Διαμαντής), Ζακύνθου (Φήμης Παλλαντινός) , Βορείου Αιγαίου (Ηλίας Μαραβάς), Ηρακλείου (Νέλλυ Κατσαμά), Χανίων (Κώστας Δάνδολος), από τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη (Στέλιος Νικητόπουλος, Νίκη Χατζηδημητρίου) καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Γαβρίλο Κασσιμάτη και το μέλος της Διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Ελευθερία Φαραντάκη και από τον οπερατέρ της ΕΡΤ κ. Αριστοτέλη Μεταξά.

Johannes Studinger : “ERT is open! NERIT is broken”

ert3Η πρώτη συνάντηση των εργαζομένων της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ήταν με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, «UNI Global Union Media Entertainment & Arts», κ. Johannes Studinger.
«Είμαστε από την πρώτη μέρα κοντά στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ», τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε: «Η επόμενη συνάντηση με την EBU είναι στις 17 Νοεμβρίου και το θέμα της ΕΡΤ είναι στην ατζέντα. Θα επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να πάρει μια απόφαση για την ΕΡΤ.
Η ΕΡΤopen είναι μέλος της μεγαλύτερης οικογένειας εργαζομένων της UNI Global. Εννιακόσια (900) συνδικάτα απ’ όλο τον κόσμο αποφάσισαν να δώσουν το βραβείο “Freedom from fear” στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Η Ευρώπη πρέπει να δει σοβαρά το θέμα των δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων και των αρχών που πρεσβεύουν».

Παρέμβαση στην GUE-NGL

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ομάδα GUE/NGL, την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των παρεμβάσεων στην συνεδρίαση οι ευρωβουλευτές χειροκροτούσαν όρθιοι τον αγώνα των εργαζομένων για ελευθερία, δημοκρατία, ελευθεροτυπία.
Η ευρωοβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία, έχει να κάνει κυρίως με τη δημοκρατία, ακριβώς γιατί κύριο συστατικό της δημοκρατίας είναι αυτό που εκπροσωπούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν…έχει να κάνει με την ενημέρωση, την ελεύθερη έκφραση του λόγου. Από την ΕΡΤ στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μίλησαν οι Γαβριήλ Κασιμάτης και Στέλιος Νικητόπουλος, εκ μέρους των αγωνιζομενων εργαζομενων της ΕΡΤ, τεχνικών-δημοσιογράφων-διοικητικών σε όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών της GUE/NGL για το θέμα της ΕΡΤ:
• Νεοκλής Συλικιώτης, Ευρωβουλευτής Κύπρου
“Παρατηρείται συρρίκνωση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ενημέρωση. Ό,τι έγινε στην Ελλάδα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Ο αγώνας σας, είναι αγώνας για όλους”.
• Ισπανός Ευρωβουλευτής, ομάδας GUE/NGL
“Τα ίδια συνέβησαν στην Βαλένθια και στην Μαδρίτη. Υπάρχει έλεγχος της πληροφορίας για την οικονομική και κοινωνική ενημέρωση”.
• Ιταλίδα Ευρωβουλευτής, ομάδας GUE/NGL
“Θυμάμαι την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ! Ένοιωσα, όπως και όλη η Ευρώπη τον κίνδυνο που υπάρχει”.
• Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, ομάδας GUE/NGL
“Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα! Και αυτό είναι ένα κομβικό θέμα για τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης. Πρέπει να μπουν κανόνες”.
• Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής, ομάδας GUE/NGL
“Το κλείσιμο της ΕΡΤ δείχνει ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία στην ενημέρωση και αυτό δεν συμβαδίζει σ ένα δημοκρατικό κράτος”.
Στην επίσκεψη της αποστολής των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό του Βελγίου VRT, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Luk Vandenhoeck δήλωσε: «Σας παρακολουθούμε! Είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε! Είστε πρότυπο για όλους μας στην Ευρώπη».

ert2 ert1“no signal_no democracy@greece”

Ένας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης ήταν η συνέντευξη τύπου των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα: “no signal_no democracy@greece”.
Η κ. Σοφία Σακοράφα είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της συνέντευξης που έγινε στην αίθουσα PHS 0A50 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ίδια άνοιξε και τη συνέντευξη επισημαίνοντας: «Η πρόσκλησή μου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά κυρίως αφορά στο γεγονός ότι αυτός ο αγώνας που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο θα πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις, να στηριχθεί απ’ όλους και κυρίως να κερδηθεί, γιατί δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία, έχει να κάνει κυρίως με τη δημοκρατία, ακριβώς γιατί κύριο συστατικό της δημοκρατίας είναι αυτό που εκπροσωπούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, απ’ αυτό τον γίγαντα που λεγόταν ΕΡΤ, έχει να κάνει με την ενημέρωση, την ελεύθερη έκφραση του λόγου».
Από την πλευρά των εργαζομένων τοποθετήθηκαν στη συνέντευξη τύπου ο γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Γαβρίλος Κασσιμάτης και η εκπρόσωπος της ΕΡΑ Ηρακλείου κα μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ κ. Νέλλυ Κατσαμά, η οποία μίλησε για το ρόλο των ΕΡΑ στην ενημέρωση της περιφέρειας και τη δημοκρατία. Την κεντρική τοποθέτηση έκανε το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Ελευθερία Φαραντάκη η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο που η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ, στην απολύτως απαξιωμένη και αδιαφανή ΝΕΡΙΤ, καθώς και στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέχρι την τελική νίκη.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) και Γιώργος Γραμματικάκης (ΠΟΤΑΜΙ).
Δημήτρης Παπαδημούλης – Ευρωβουλευτής
Είδατε σήμερα στην ευρωομάδα της Αριστεράς εκτός από την πολιτική στήριξη, και την έντονη συγκινησιακή φόρτιση για την αντοχή και την αξιοπρέπεια του αγώνα σας. Σήμερα γίνεται ένα βήμα ακόμη διεθνοποίησης του αγώνα σας.
Κωσταντίνα Κούνεβα – Ευρωβουλευτής
Θα ήθελα να σας πω τι βλάβες έχω υποστεί εγώ, προσωπικά και η οικογένειά μου από την έλλειψη της ΕΡΤ. Δεν έχω παρακολουθήσει όλη την ιστορία της ΕΡΤ γιατί είμαι μετανάστρια, αλλά και μόνο που εμείς καταφέρναμε να πάρουμε πληροφορίες για τα ποιά χαρτιά πρέπει να καταθέσουμε για τα επιδόματά μας, για τις προθεσμίες, για τα δικαιώματά μας. Από τη στιγμή που έκλεισε η ΕΡΤ δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, έχουν μειώσει τις προθεσμίες και πάρα πολλοί άνθρωποι συνταξιούχοι που ζουν με διάφορα επιδόματα δεν καταφέρνουν να καταθέσουν καν τα χαρτιά τους.
Γιώργος Κατρούγκαλος – Ευρωβουλευτής
Αύριο λοιπόν, η κυβέρνηση της Αριστεράς αυτό το πείραμα θα το αξιοποιήσει και η νέα ΕΡΤ δε θα είναι κρατική, θα είναι δημόσια και κοινωνική, στα χνάρια αυτού του πειράματος, που είδαμε, που το αναδείξατε εσείς και που σας ταιριάζουν συγχαρητήρια.
Μανώλης Γλέζος – Ευρωβουλευτής
Δεσμευόμαστε ότι η διοίκηση που θα διοικεί την ΕΡΤ θα εκλεγεί από τους ίδιους τους εργαζομένους, δε θα διοριστεί από εμάς. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εμείς φέρνουμε το λαό στην εξουσία.
Γ. Γραμματικάκης – Ευρωβουλευτής ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα έγκλημα διαρκείας.
Ν. Μαριάς – Ευρωβουλευτής ΑΝΕΛ
Συμπαραστεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.
Επίσης οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συναντήθηκαν και με τους Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κ. Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλο, οι οποίοι καταδίκασαν την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ απέναντι στους απολυμένους της ΕΡΤ, αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν κόντρα στο κυβερνητικό πραξικόπημα. Συνεχίζουν τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Όπως επεσήμανε και ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος (ΕΡΤ3) στην παρέμβασή του στην GUE/NGL: «Πριν από 16 μήνες έγινε απόπειρα δολοφονίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας, της ΕΡΤ. Όμως η ΕΡΤ είναι ζωντανή, την κρατάμε ανοιχτή εμείς οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση έβγαλε από τη μέση την ΕΡΤ για να δώσει τις ψηφιακές συχνότητες στη συμμαχία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών που δρουν σαν παρακρατικοί οργανισμοί προπαγάνδας για να διασωθούν από την κρίση και να σκορπίσουν φόβο για την οικονομική κατάσταση, να πληρώνουν λιγότερους φόρους οι ίδιοι και περισσότερους ο λαός. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση έκρινε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει πει ότι στην ΕΡΤ υπήρχαν πολλοί αριστεροί. Ομολόγησε δηλαδή πολιτική δίωξη. Σας ζητάμε να μας βοηθήσετε. Μετά από 16 μήνες κρατάμε σε λειτουργία την ΕΡΤ, στο ίντερνετ μέσω του ertopen.com και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε. Θα ξεπεράσουμε ακόμη και τα όριά μας».

ert5 ert4

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης