"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.5 C
Trikala

Τσίπρας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολιτικές συμμαχίες, οι εκλογές με απλή αναλογική, η μεσαία τάξη είναι ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη.

Αίσθηση προκαλεί, σε σχέση με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά του ότι «κανείς δεν διαθέτει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και ρόλους» ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και ο ίδιος. Σημείωσε πως μπορεί αύριο να βρεθεί στην εξουσία ωστόσο να είναι «άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν».

Αναλυτικά βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε σχέση με το ταμείο Ανάκαμψης επανέλαβε ότι «είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες και πολύ φοβάμαι ότι ο σχεδιασμός είναι να επωφεληθούν πάλι οι γνωστοί άγνωστοι» με την μεγάλη πλειοψηφία να μένει απ’έξω καθώς, όπως είπε, ο πρωθυπουργός υλοποιεί «δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη Ν.Δ. προεκλογικά». Τόνισε ότι «ο δανεισμός πάει στις τράπεζες. 50 – 30 – 20. Οι τράπεζες δεν δανείζουν, όπως γνωρίζετε, τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν περνάνε ούτε απ’ έξω. Από τις 700.000 πιστοληπτικό διαβατήριο έχουν μονάχα οι 30.000 επιχειρήσεις. Άρα ο δανεισμός είναι ξεχασμένη υπόθεση για τη μέση μικρομεσαία επιχείρηση». Όσο για τις επιδοτήσεις σημείωσε ότι «πηγαίνουν ως επί το πλείστον, η συντριπτική πλειοψηφία σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα και ΣΔΙΤ. Εκεί έχουν κατοχυρώσει, καπαρώσει θέση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η μικρομεσαία επιχείρηση πού θα δει πρόσβαση σε χρήμα και ρευστότητα»;

Για τη μεσαία τάξη

Ερωτηθείς γιατί να εμπιστευθεί η μεσαία τάξη ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με το θέμα της φορολόγησής της είχε δηλώσει ότι ήταν ταξική επιλογή, ο Αλέξης Τσίπρας:

Σημείωσε ότι παρεξηγήθηκε αυτή η δήλωση «άλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης που προέρχεται και από μια αγγλοσαξονική σχολή, που είναι πιο ευκρινής ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης». Στην Ελλάδα, είπε, «αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμα και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο».

Απέδωσε την πολιτική της βαριάς φορολόγησης της μεσαίας τάξης στο μνημόνιο που ήταν αναγκασμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά και στην αποτυχία της να προχωρήσει σε μια γενναία αναδιανομή που ήταν ο αρχικός στόχος: δεν καταφέραμε είπε «να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να επιβαρύνουμε το μεγάλο πλούτο ο οποίος στη χώρα μας φοροδιαφεύγει και αυτό είναι το μεγάλο κλειδί».

Ωστόσο επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε αναλογικά λιγότερο στην επιβάρυνση της μεσαίας τάξης αλλά πλήρωσε τα σπασμένα συνολικά: «την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις» αλλά «δεν έχει σημασία στην πολιτική πολλές φορές το γεγονός, σημασία έχει ποια ήταν η αίσθηση που αποκόμισε αυτός ο κόσμος».

Παρέπεμψε στις συγκρίσεις που μοιραία θα γίνουν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Τι προσλαμβάνει η μεσαία τάξη και ποια είναι η μεσαία τάξη σήμερα; Δεν είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δούνε να μειώνεται ο μισθός τους αντί να αυξάνεται; Δεν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θα μείνουν έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δούνε λουκέτα στις επιχειρήσεις τους; Δεν είναι οι 30.000 οικογένειες που θα δούνε τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η κ. Κεραμέως αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων και να αλλάξει τη βάση εισαγωγής κόβοντας το 1/3 των εισακτέων; Δεν είναι τα νοικοκυριά που θα δούνε να πτωχεύουνε με το νέο πτωχευτικό πρόγραμμα και να βγάλουν τα σπίτια στον πλειστηριασμό»; «Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κοινωνικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.» σημείωσε ειρωνικά, «πολύ σύντομα η μεσαία τάξη θα καταλάβει τη διαφορά».https://www.youtube.com/embed/Po7qWp1lCSY?feature=oembed

Για τις πολιτικές συμμαχίες

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι στις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας».

Στο ερώτημα με ποιους θα σχηματίσει την προοδευτική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον σήμερα τα κόμματα στα οποία απευθύνεται, ΚΙΝΑΛΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, ουσιαστικά αρνούνται απάντησε ότι «θα συγκυβερνήσουμε με όλες τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις. Κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θ’ αφήσουν χαμένη την ευκαιρία (…) και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Από την άλλη αξιολόγησε ως λογικό το ότι τα εν λόγω κόμματα αρνούνται καθώς «όταν πηγαίνεις σε μια ανταγωνιστική κάλπη, κανένας δεν θα πει ότι ‘’υποτάσσομαι σ’ ένα κόμμα που είναι μεγαλύτερο και άρα είναι βασικός ανταγωνιστής’’».

Ειδικότερα όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως είναι ενδιαφέρον ότι «και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της. Το σέβομαι». Στο σημείο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει και το αποτέλεσμα από τις εσωτερικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν επικρατήσουν πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, το ΚΙΝΑΛ θα διαμορφώσει μια άλλη φυσιογνωμία, αυτή του «δορυφόρου» της ΝΔ.  

Για Γιώργο Παπανδρέου και Ευρωπαϊκές Συμμαχίες

Στο ερώτημα αν έχει απευθείας επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου και αν υπάρχει πολιτικό φλερτ απάντησε ότι τελευταίος «πράγματι το τελευταίο διάστημα εκφράζει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι άλλα στελέχη του χώρου του ΚΙΝΑΛ». Επανέλαβε ωστόσο, ότι δεν ισχύουν τα περί αιτήματος για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ρετρό», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχουν οι συμμαχίες στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα που προέρχεται από την οικογένεια της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη επιθυμεί να είναι γέφυρα μεταξύ τριών πολιτικών οικογενειών του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς (Ριζοσπαστική αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι). «Η στρατηγική μας είναι να παραμείνουμε στην αριστερά, στη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους Πράσινους», είπε απαντώντας στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αλλάξει πολιτική οικογένεια και να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Για Προανακριτική και Νίκο Παππά

Σε σχέση με την Προανακριτική έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή». «Δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Channel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και ήρθε μετά ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει ‘’όχι, δεν χρειάζεται να τα πληρώσετε αυτά, θα σας δώσω κι άλλα τόσα με ευκαιρία την πανδημία’’». Από εκεί και πέρα, πέρα δηλαδή από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα παραδέχτηκε ότι «έγιναν και λάθη» καθώς «βρεθήκαμε απέναντι και με τους εργαζόμενους και με τους δημοσιογράφους που θέλαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το ρόλο που διαδραματίζει ο Νίκος Παππάς σήμερα στο κόμμα και αν είναι ίδιος με το ρόλο που είχε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι τομεάρχης σε έναν σημαντικό τομέα «αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα».

Για την παραμονή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Περαιτέρω διεμήνυσε ότι «για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους». Μάλιστα, συμπεριέλαβε και τον εαυτό του επαναλαμβάνοντας: «Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…». Στο διευκρινιστικό ερώτημα της Όλγας Τρέμη αν τυχόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές αυτό θα σημαίνει ότι ο ίδιος θα σκεφτεί ότι μπορεί και να μην παραμείνει στη θέση του, απάντησε:

« Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης