"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Τσίπρας: Είμαστε κυρίαρχη χώρα, θα κάνουμε πράξη αυτό που λέμε

lafarm

Σχετικά άρθρα

tsipras

«Η νέα κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην Τρόικα και στις αδιέξοδες πολιτικές της» είπε ο πρωθυπουργός – Περιμένουμε να ακούσουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε διχασμό» – Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές

Με χαιρετισμό προς τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους οποίους απευθύνθηκε λέγοντας: «Αποτελείτε κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού και αυτό δεν θα πρέπει στιγμή να το ξεχνάτε» ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έκανε λόγο για νίκη της ελπίδας καλώντας όλους και όλες να είναι περήφανοι που συμμετέχουν στη διαδικασία χειραφέτησης του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία γιατί είναι αποφασισμένος να στηριξεί αλλαγές για τέλος πελατειακού κράτους, τέλος της διαφθοράς, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι όπως αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων για να βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και όχι για να εκποιήσουμε τον δημόσιο πλούτο της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε ελπίδα και ταυτότητα στην πατρίδα που σήμερα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα έγινε θετικό σημείο σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν νιώθουμε περήφανοι μόνο για τη δικαίωση των προηγούμενων γενιών που μάτωσαν γι αυτόν τον τόπο αλλά γιατί στις 26 Ιανουαρίου οι πολίτες “ανάσαν”» συνέχισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι επέστρεψε η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκε και τονίζοντας ότι κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά για πρώτη φορά μετά από χρονια και θα βάλει τέλος στην Τρόικα και τις πολιτικές της.

Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της φωνή και τη δική της διαπραγμευτική ισχύ. Χρειάστηκε μια εβδομάδα και καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζητήσης στην Ευρώπη και καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει πρώτο θέμα σε όλον τον κόσμο όπως μαρτυρούν οι τηλεφωνικές επαφές με διάφορους ηγέτες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σταις επισκέψεις και τις διεθνείς επαφές του.

Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο που θέλει περισσότερη λιτότητα και λιγότερη δημοκρατία, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την Ευρώπη κοινό σπίτι όπου όλοι συγκατοικούμε και όλοι έχουμε λόγο γι’ αυτό -δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές είπε χαρακτηριστικά.

Σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε, επανέλαβε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθήκον και χρέος να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά.

Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με το λαό μας και θα την τιμήσουμε. Η ελληνικη κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει ναγίνουν στην Ευρώπη ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να μη συνεχίσει να υπάρχει, επισήμανε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή στη δημόσια διοίκηση η οποία θα πρέπει να γίνει πιο συνεργατική και ανταποδοτική σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση έχουν το διπλάσιο ποσοστό αποδοχής από αυτό που πήραν τα κόμματα που την αποτελούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Είχαμε και έχουμε επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, έχουμε όραμα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε υποχρέωσή του να βρεθεί αρχικά στην Κύπρο όπου τονίστηκε ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Μιλώντας για τις επαφές με Γιούνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ολάντ και Ρέντσι ο κ. Τσίπρας είπε οτι στόχος δεν ήταν να δημιουργηθούν νέα ρήγματα ανάμεσα στο βορρά και το νότο αλλά τονίσαμε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι το τέλος των αποτυχημένων πολιτικών και η ανάγκη μιας νέας συμφωνίας.

Κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν τα πέντε χρόνια της κρίσης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Περιμένουμε τις προτάσεις της Γερμανίας

Η Ελλάδα δεν είναι ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές να κάνει τα μαθήματά της, η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή και τις δικές της προτάσεις που παρουσιάσαμε και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Γερμανίας από την οποία δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι κανείς πλέον δεν μιλά για τρόικα και email και δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρότγραμμα και να υλοποιήσουμε τις δεμσεύςι

Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ διαφωνούμε και θα τους αλλάξουμε αλλά θα τους σεβαστούμε για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ. Θα σεβαστούμε τους κανόνες αλλά απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και κυρίως την απόφαση του λαού να μην συνεχιστεί το λάθος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ήρθε η ώρα όλοι να βάλουμε πλάτη να αλλάξει σελίδα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι κανείς λογικός δεν θα πρέπει να θέλει να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης. «Υπάρχει ακόμα ένας σκληρός θύλακας νεοφιλελευθερισμού που υπηρέτησε το δοκιμαστικό σωλήνα αυτών των καταστροφικών αλλαγών και υπάρχει αυτή η κάστα που παρακαλά να μείνει ο λαός αυτό το πειραματοζώο και μάλιστα δεν το κρύβει στα email και το twitter» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκίνησε μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Είναι μια διαπραγμάτευση στην οποία χρόνο δεν χρειάζεται μόνο η Ελλάδα αλλά και η Eυρώπη συνέχισε ο κ.Τσίπρας. Εμείς αυτό που δεσμευόμαστε στον λαό είναι ότι τα κόμματα που την αποτελούν και οι υπουργοί δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες. Εγγυώμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα εγγυώμαστε και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εγγυώμαστε τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις αδικίες των προηγούμενων ετών. Θα κινηθούμε άμεσα και αστραπιαία για το καθεστώς της διαφθοράς της φοροδιαφυγής του πελατειακού κράτους προωθώντας σαρωτικές αλλαγές όχι γιατί κάποιοι μας τις ζητάνε – και είναι υποκριτές όταν δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που λένε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε επικίνδυνες ιδίως σε μια ευρώπη στην οποία ο κίνδυνος του νεοναζισμού είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος. «Η Ελληνική δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανένα, πολύ περισσότερο όμως δεν απειλείται από κανένα γιατί η δημοκρατία στην Eυρώπη δεν εκβιάζεται» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω της στα πέτρινα χρόνια και αυτή η επιλογή είναι ουσιαστική και σημαντική για όλους τους λαούς της Eυρώπης. Η κυβέρνηση δεν έχει στο νου της μόνο τους Έλληνες αλλά και όσους αγωνίζονται στην Ευρώπη για καλύτερο μέλλον.

Ο φόβος τελείωσε, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τελείωσαν, έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας ανηφορικό δρόμο γιατί έχουμε να φτιάξουμε μια χώρα από την αρχή και σας καλώ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε την πατρίδα κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούμενως από όρθιους τους βουλευτές του κόμματός του.

Ακολουθεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου

Η ομιλία ενώπιον των 149 βουλευτών είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Γαλλία, Ιταλία και Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί της κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης