"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Φαρκαδόνα – Τιμή και Δόξα στους ήρωες

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ο Δήμος Φαρκαδόνας ήρθε να τιμήσει το πρωί της Κυριακής την μάχη των Βρυκολακίων. Τίμησαν, σε επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε στη θέση «Βρυκολάκια»,(όπου προ τριακοπενταετίας ανεγέρθη μνημείο πεσόντων), τους 5 πατριώτες, αλλά και ταυτόχρονα κι άλλους ήρωες καταγόμενους από την περιοχή που θυσιάστηκαν από τα Ιταλικά κατοχικά στρατεύματα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους 5 εκτελεσθέντες Φαρκαδόνιους από τους Ιταλούς, Μαγαλιό Γ. Ευθύμιο, πρόεδρος της Φαρκαδόνας, Θεοδοσίου Δ. Πολυχρόνη, ιερέα της Φαρκαδόνας, Μεριβάνη Λ. Χρήστο, Μεριβάνη Λ. Ηλία, Μέρμηγκα Σ. Θεόδωρο και 7 ακόμη κρατουμένους στο στρατόπεδο της Λάρισας, οι οποίοι κατάγονταν από την Παρνασίδα. Παράλληλα στην επιμνημόσυνη δέηση, μνημονεύτηκαν ονόματα πατριωτών που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας.

Λίγο πριν στον ενοριακό ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Φαρκαδόνας παρουσία εκπροσώπων φορέων της περιοχής και αιρετών με επικεφαλής το δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προσκλητήριο νεκρών από το δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδευσαν την 13η Φεβρουαρίου 1943.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή της κατάθεσης ανθοδέσμης από συγγενείς των θυμάτων που 74 χρόνια μετά από την εκτέλεση των δικών τους ανθρώπων δεν ξεχνούν την αποφράδα ημέρα του Φλεβάρη.

Το χρονικό των γεγονότων του 43

Όπως εξηγεί στις σελίδες του βιβλίου του ο φιλόλογος Κώστας Μιχαλάκης αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της εποχής καθώς ο Κόζιακας και η ομάδα του ανέβαιναν προς την Πίνδο, πέρασαν από την περιοχή της Φαρκαδόνας. Εκεί λοιπόν αποφάσισαν να δώσουν μια μάχη εναντίον των Ιταλών. Ο κύριος λόγος για την απόφασή τους αυτή είναι ο εξής:
Η Φαρκαδόνα ήταν το κέντρο της περιοχής και είχε καθιερωθεί να γίνεται παζάρι κάθε Σάββατο, όπως ακόμη γίνεται και σήμερα. Κάποιοι Ιταλοί στρατιώτες, μάλλον προσωπικό των διαβιβάσεων, επιδίδονταν συστηματικά σε πλιάτσικο καθημερινά και ειδικά την ημέρα του Σαββάτου, όπου ανεφοδιάζονταν από τη Λαϊκή χωρίς ποτέ να πληρώνουν.
Έτσι ένα Σάββατο, στις 6 Φεβρουαρίου 1943, οι Ιταλοί επανέλαβαν την ίδια τακτική. Αυτό εξόργισε για μια ακόμη φορά τους αντιστασιακούς του χωριού. Έτσι μια ομάδα του ΕΛΛΑΣ με αρχηγό τον Κ. Οικονόμου και άτομα της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό αποφάσισαν να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν τους Ιταλούς.
Έπιασαν καρτέρι στη στροφή, στην έξοδο του χωριού στον Προφήτη Ηλία, καθώς πάμε στα Βρυκολάκια, στη θέση «Σκαμνιές» και περίμεναν το απόσπασμα των Ιταλών.
Κατά την συμπλοκή σκοτώθηκε ένας Ιταλός, τραυματίστηκαν μερικοί, ενώ έπιασαν και δυο αιχμαλώτους.
Τις επόμενες μέρες στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, οι Ιταλοί περικύκλωσαν το χωριό, το «χτύπησαν» αλύπητα και συνέλαβαν 20 από τους επιφανέστερους και πιο επικίνδυνους κατοίκους, τους οποίους μετέφεραν στη Λάρισα.
Μόλις έμαθε η ομάδα του Κόζιακα για τα γεγονότα στη Φαρκαδόνα, καταφτάνει στην περιοχή και με συγκροτηματάρχη του ΕΛΛΑΣ Σπύρο Σπυρόπουλο διανυκτερεύει στο χωριό Ελευθεροχώρι.
Εκεί γίνεται σύσκεψη και με την συμμετοχή του Κ. Οικονόμου και των ντόπιων αντιστασιακών, όπου ο Κόζιακας προτείνει να στηθεί ενέδρα και χτυπήσουν τους Ιταλούς στα Βρυκολάκια. Ο στόχος τους να εφοδιαστούν με όπλα και πολεμοφόδια από τους Ιταλούς σε συνδυασμό πάντα και με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Έτσι και έγινε. Στις 12 Φεβρουαρίου στήθηκε η ενέδρα σε 7 ιταλικά αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Λάρισα με κατεύθυνση τα Τρίκαλα. Οι Ιταλοί 67 τον αριθμό παραδόθηκαν όλοι, ενώ ανάμεσα στα λάφυρα υπήρχαν και 50 με 60 πολυβόλα με τα ανάλογα πολεμοφόδια.
Φυσικά οι Ιταλοί δεν έμειναν άπραγοι. Αντιδρώντας άμεσα την επόμενη ημέρα της μάχης, στις 13 Φεβρουαρίου 1943, εκτέλεσαν 5 από τους 20 ομήρους Φαρκαδόνιους, που είχαν συλλάβει την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτοί ήταν οι:
1. Μαγαλιός Γ. Ευθύμιος Πρόεδρος της Φαρκαδόνας
2. Θεοδοσίου Δ. Πολυχρόνης Ιερέας της Φαρκαδόνας
3. Μεριβάνης Λ. Χρήστος
4. Μεριβάνης Λ. Ηλίας
5. Μέρμηγκας Σ. Θεόδωρος
Μεταξύ τους εκτελέστηκαν και 7 ακόμη, κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Λάρισας, οι οποίοι κατάγονταν από την Παρνασίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης