"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

«Φρένο» στην εγγραφή πτυχιούχων κολεγίων στους δικηγορικούς συλλόγους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα αξιολογούν εάν οι πτυχιούχοι νομικών σπουδών από ελληνικά κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, θα έχουν τα προσόντα να εγγραφούν ως ασκούμενοι στους δικηγορικούς συλλόγους. Ετσι μπαίνει «φρένο» στην ελεύθερη εγγραφή των εν λόγω πτυχιούχων στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, όπως προέβλεπε ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η νέα ρύθμιση εντάχθηκε στον αντιρατσιστικό νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση θα συσταθεί -εντός διμήνου- πενταμελής Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας, όπως ονομάζεται, η οποία θα αποτελείται από τον κοσμήτορα ή πρόεδρο Νομικού Τμήματος της χώρας, έναν καθηγητή Νομικής και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. Οπως λέει η τροπολογία «η επιτροπή θα είναι αποκλειστικά αρμόδια και για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, με βάση την Οδηγία 2005/36 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το προεδρικό διάταγμα 122/2010 και αφορά στον πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε., ο οποίος επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά του προσόντα σε άλλο κράτος-μέλος». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη «έτσι ώστε να αποφεύγεται η εγγραφή εκείνων που δεν έχουν τα απαιτούμενα από τον Κώδικα περί Δικηγόρων προσόντα. Η Επιτροπή αξιολογώντας τα εν γένει προσόντα του υποψηφίου (σπουδές, τυχόν επαγγελματική εμπειρία κ.λπ.) θα αποφαίνεται αν αυτός έχει τα απαιτούμενα για την εγγραφή προσόντα». Η ρύθμιση θα ισχύσει και για τους ήδη εγγεγραμμένους για την πραγματοποίηση δικηγορικής άσκησης σε σύλλογο χώρας-μέλους της Ε.Ε. και για τις εκκρεμείς αιτήσεις».

Η νέα ρύθμιση αντικαθιστά εκείνη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία, επί της ουσίας, οι απόφοιτοι των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών Νομικών Σχολών, δηλαδή με προσκόμιση του πτυχίου τους. Η ρύθμιση αυτή αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε το πτυχίο τους να έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ «ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ΑΕΙ».
Απόλυτα θετική έκρινε την τελευταία ρύθμιση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση του Μαρτίου «πολύ περίεργη».

Έντυπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης