"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Χράπα, στην Ελασσόνα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

lafarm

Σχετικά άρθρα

xrapa 4
Η Χράπα, αυτό το παράδοξο φαράγγι στην καρδιά της Ελασσόνας στη Θεσσαλία είναι ένας από τους πιο περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η στενή αυτή κοιλάδα, δώρο της φύσης που την δημιούργησε την εποχή των τελευταίων παγετώνων, με τα μαρμάρινα τοιχώματα να αντανακλούν το φως σε χιλιάδες ιριδισμούς, μοιάζει βγαλμένη από έναν άλλο κόσμο!
xrapa 3
Ο ποταμός Μουράντας

Το μοναδικό αυτό φαράγγι της Χράπας βρίσκεται βορειοανατολικά της Κρανιάς στην Ελασσόνα. Ο ποταμός Μουράντας που διαρρέει την πετρώδη κοιλάδα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και καταλήγει στην κοίτη του Ξηριά. Ο εκπληκτικός αυτός κόσμος με την μοναδική χλωρίδα – το θεραπευτικό τσάι της Χράπας είναι ένα πραγματικό ελιξίριο – αναπτύσσεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του βουνού της Κούτρας και του Αρσαλιού. Η πεζοπορία προς το φαράγγι ξεκινάει από το γραφικό χωριό Κρανιά και με πορεία 5 ωρών περίπου μέχρι φτάνει ο ταξιδιώτης στην Βαλανίδα μετά από 18 χιλιόμετρα ή στα Γιαννωτά που απέχουν 15 χιλιόμετρα.
xrapa 2
Ένας πανάρχαιος γεωλογικός σχηματισμός

Το φαράγγι της Χράπας σχηματίστηκε στην τελευταία παγετωνική περίοδο, όταν οι πάγοι με το λιώσιμό τους διάβρωσαν τα πετρώματα δημιουργώντας ένα εξωπραγματικό τοπίο. Οι ολοστρόγγυλες πέτρες στην κοίτη του ποταμού είναι αποτέλεσμα αυτής της αργής διαδικασίας, είναι ωστόσο τόσο παράδοξες, που μοιάζουν φτιαγμένες από κάποιον γλύπτη! Το φαράγγι στενεύει απότομα στην θέση Στενούρα, δημιουργώντας μια μοναδική πύλη, από όπου οι πεζοπόροι διέρχονται με το πλάι. Τα τοιχώματα του φαραγγιού, λεία και κοίλα, υψώνονται κάθετα στα 50 μέτρα, δημιουργώντας ένα συνταρακτικό τοπίο. Στις κάθετες πλευρές υψώνονται αιωνόβια δέντρα, ενώ οι καταρράκτες ρέουν σε λεία μάρμαρα! Πραγματικά είναι ένα απίστευτο τοπίο! Στο τέλος του φαραγγιού τα τοιχώματα παίρνουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα, από το οποίο κατά μία εκδοχή παίρνει και το όνομά του το φαράγγι, από την φοινικική λέξη χρέβα, που σημαίνει πορφυρό. Αν και το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την σλαβική λέξη χράπα, που σημαίνει κοιλάδα.
xrapa  1
Το εργαστήριο της φύσης

Το φαράγγι της Χράπας αποτελεί έναν μοναδικό βιότοπο. Τα αρωματικά βότανα είναι ένας πραγματικός θησαυρός, με το τσάι της περιοχής να είναι σχεδόν θαυματουργό. Σημύδες και κουτσουπιές, πλατάνια και φλαμουριές, δημιουργούν σκιερά μονοπάτια ανείπωτης ομορφιάς. Μέσα σε αυτόν τον φυσικό παράδεισο ζουν πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, ενώ στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές άγρια και περήφανα πουλιά, όπως γερακίνες και αετοί. Η ανακάλυψη αυτού του μυστικού κόσμου σίγουρα αποτελεί έναν εκπληκτικό πεζοπορικό στόχο!
NEWSIT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης