"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

Χρ. Μιχαλάκης: η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων παραμένει πιστή και αταλάντευτη στους στόχους της, με την πραγματοποίηση πλειάδας προγραμματισμένων έργων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στον απολογισμό των  πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στη Λάρισα,  μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη  κ. Κώστα Αγοραστού, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης προχώρησε σε μία πραγματική και ειλικρινή ανασκόπηση των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων  για τη χρονιά που πέρασε.
Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλάκης ευχαρίστησε αρχικά τον Περιφερειάρχη,το Περιφερειακό Συμβούλιο, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλους τους συνεργάτες του για την αμέριστη στήριξη.

Ακολούθως, στάθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, που ακολούθησαν τα πρωτοφανή  ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό, σε χρόνους που έτρεξαν πιο γρήγορα από τον συμβατό. Τόνισε πως, παρά τις αντιξοότητες, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων παρέμεινε πιστή και αταλάντευτη στους στόχους της, με την πραγματοποίηση πλειάδας προγραμματισμένων έργων σε όλο το εύρος του νομού, που δημιούργησαν αναχώματα στην οικονομική στασιμότητα και την ύφεση, δίνοντας ελπίδα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινωνικό πρόσωπο της Περιφερειακής μας Ενότητας που στήριξε, μέσω των τεσσάρων Δήμων του νομού μας, οικογένειες και άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εξήρε το έργο των υπαλλήλων που επιβεβαιώνουν τον πρωταρχικό στόχο των υπηρεσιών που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η στήριξη των παραγωγικών τάξεων, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και κατέληξε με την υπόσχεση πως παραμένει στόχος του ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες του νομού μας.


Αναλυτικά η ομιλία  του    Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων  κ. Χρήστου Μιχαλάκη έχει ως εξής:
“Κυρίες και Κύριοι
Ξεκινώντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους συνεργάτες μου Περιφερειακούς Συμβούλους των Τρικάλων και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, για την αμέριστη στήριξη και την υπέρμετρη βοήθεια τους στην προσπάθεια που καταβάλλαμε ώστε να φέρουμε εις πέρας και με επιτυχία την δύσκολη χρονιά που περάσαμε.
Πράγματι  η χρονιά που πέρασε μας άφησε τεράστιες πληγές, μεγάλες ζημιές και  προβλήματα και ευτυχώς με τη βοήθεια όλων και πολύ τύχη δεν θρηνήσαμε συνανθρώπους μας.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε και που είχαν να κάνουν με την πτώση πολύ μεγάλου ύψους βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ίσως από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν απαιτούν τεράστια προσπάθεια και πολύ μεγάλο κόστος σε χρήματα για να αποκατασταθούν πλήρως.
Ζήσαμε την πτώση της γέφυρας της Διάβας, με τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε κόβοντας κυριολεκτικά στη μέση την περιοχή με τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως επίσης και την έντονη πλημμυρική αιχμή του Πηνειού ποταμού με υποχωρήσεις αναχωμάτων, καταστροφές σε επιχειρήσεις και οικίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές.
Στα τέλη του έτους οι χιονοπτώσεις και ο παγετός ήταν από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών.
Κατά τη διάρκεια που τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη, καταβάλλαμε κυριολεκτικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, ρισκάροντας πολλές φορές την προσωπική μας ασφάλεια και καταφέραμε στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, να ελαχιστοποιήσουμε ή έστω να περιορίσουμε όσο γίνονταν το μέγεθος της καταστροφής.
Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, κινηθήκαμε τάχιστα, καταγράψαμε τις ζημιές, εκπονήσαμε τις μελέτες, εισηγηθήκαμε αρμοδίως και με τη βοήθεια όλων και πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να εγγράψουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή της γέφυρας της Διάβας και την αποκατάσταση των ζημιών, να προκηρύξουμε να πάρουμε σε χρόνους ρεκόρ τις απαραίτητες εγκρίσεις από μια δυσκίνητη πραγματικά κρατική μηχανή, και να προχωρήσουμε.
Η γέφυρα της Διάβας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, έχουμε εργολάβους και αναμένουμε τις εγκρίσεις των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.
Με την υποχώρηση των αναχωμάτων του Πηνειού, τρέξαμε άμεσα τη διαδικασία για την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  ορίσαμε επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις περιουσίες των πληγέντων, καταγράψαμε πάλι όλες τις ζημιές, εκπονήσαμε τις απαραίτητες μελέτες και καταφέραμε να εγγράψουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την προκήρυξη του έργου ώστε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. 
Με μπροστάρη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να δώσουμε λύσεις και να υλοποιήσουμε έργα που φάνταζαν ακατόρθωτα, καταφέραμε να δώσουμε ελπίδα, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά πάνω απ΄όλα καταφέραμε να μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας και να μας αγκαλιάζουν,  σε εποχές πραγματικά δύσκολες για τους πολιτικούς και την πολιτική.
Πετύχαμε να υλοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα όλα τα έργα του ΕΣΠΑ όπως τις οδικές συνδέσεις προς Λάρισα, Καλαμπάκα και Πύλη, την ολοκλήρωση των περιφερειακών οδών, την κατασκευή αποκατάσταση μεγάλων γεφυρών, την κατασκευή καινούριων σχολείων, του γηροκομείου στην Καλαμπάκα, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, του οδικού κυκλώματος Μετεώρων, έργα υπογειοποίησης και εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, έργα για την ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού όπως το μουσείο γεωλογικών σχηματισμών και το κέντρο ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων κλπ.
Επειδή ο αυτοδιοικητικός χρόνος είναι πάντα λίγος και τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά, δεν καθίσαμε να ξεκουραστούμε αλλά ξεκινήσαμε να εντάσσουμε έργα στο νέο ΠΕΠ 2014 -2020. Ήδη για το 2017 με ενέργειες του  περιφερειάρχη του Κώστα Αγοραστού, έχουμε εντάξει την συνέχιση του κλειστού αυτοκινητόδρομου από το Παλαιομονάστηρο μέχρι την Πύλη, έργο το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα. 
Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έτοιμη η μελέτη για τον Τρίκαλα Καρδίτσα και ετοιμάζουμε μελέτες για την αντικατάσταση των φαναριών με κυκλικούς κόμβους στις εισόδους της πόλης στα πρότυπα του κυκλικού κόμβου στο Δέλτα Καλαμπάκας, κάτι που ήταν καινούριο για τα δεδομένα μας αλλά πλέον το δουλεύουμε και όλοι το επικροτούμε.  
Έχουμε συντάξει και επικαιροποιήσει μελέτες για την υπογειοποίηση και εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων σε περιοχές που δεν υπάρχουν με προϋπολογισμό πάνω από 15.000.000 ευρώ, έχουμε ετοιμάσει μελέτες για την κατασκευή μεγάλων λιμνοδεξαμενών και αντιπλημμυρική προστασία  ενώ δουλεύουμε σε συνεργασία με τους δήμους και το ΓΟΕΒ Θεσσαλίας μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων για εξοικονόμηση νερού.
Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιούμε έργα που λύνουν χρόνια αλλά και έκτακτα προβλήματα. Τα μικρά αλλά σημαντικά αυτά έργα όπως, αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμοί καναλιών, συντήρηση – κατασκευή χωμάτινων λιμνοδεξαμενών, προμήθεια αρδευτικών σωλήνων, μικρά έργα οδοποιίας, αποκατάσταση της ασφάλειας του οδικού δικτύου, αντικαταστάσεις στηθαίων ασφαλείας,  βελτίωση της σήμανσης, αποκατάσταση τεχνικών, διαγραμμίσεις, κλαδέματα, καθαρισμός ερεισμάτων από βλάστηση, συντήρηση εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, συντήρηση και λειτουργία των σηράγγων από τη Γκρόμπα μέχρι την Άρτα, διατηρώντας τα σε επίπεδο ασφαλές για τους πολίτες.
Στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών όλες οι Διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας λειτουργούν εύρυθμα, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους πολίτες δημιουργώντας ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε συνεργασία με τους Δήμους του νομού υλοποίησαν επιτυχώς το έργο «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» εντός του 2016. Το πρόγραμμα αυτό είναι συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και προμηθεύσαμε προϊόντα τα οποία  διατέθηκαν από τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων Τρικάλων, Πύλης και Φαρκαδόνας καθώς και από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμπάκας.
Από τη συγκεκριμένη δράση ωφελήθηκαν 208 οικογένειες της Π.Ε. Τρικάλων ή μεμονωμένα άτομα, τα οποία ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών και η ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων του νομού Τρικάλων.
Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, με πλήρη συνεργασία μεταξύ μας, με τον Περιφερειάρχη, με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τοπικό ή κεντρικό και με κάθε υπάλληλο ξεχωριστά ώστε να προσφέρουμε από την πλευρά μας όσο γίνεται πιο ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες του Νομού Τρικάλων.
Κυρίες και κύριοι,
Τη χρονιά που πέρασε ξεπεράσαμε εμπόδια, δώσαμε λύσεις, απαντήσαμε με έργα, συνεχίζουμε…
 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης