"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

1.500 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο στη Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

karkinos
Περίπου 1500 άτομα νοσηλεύονται ετησίως με καρκίνο του πνεύμονα στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ περισσότερα από 80 είναι τα περιστατικά φυματίωσης στην περιοχή της Θεσσαλίας κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» που ξεκίνησε στο Βόλο, ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται 1500 ασθενείς κάθε χρόνο ενώ από τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία περνούν περίπου 10.000 ασθενείς το χρόνο. Κάθε εβδομάδα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα 5-10 ασθενείς.

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» πραγματοποιούνται για 16η συνεχή χρονιά φέτος. Ξεκίνησαν το 1999, ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με το συνέδριο αυτό, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου ελληνικού ορεινού σανατορίου στο Πήλιο, ο Βόλος βρίσκεται στο κέντρο των ιατρικών εξελίξεων.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσει το 50% των πνευμονολόγων της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 500 άτομα, και ήδη τα ξενοδοχεία του Βόλου και της Πορταριάς είναι γεμάτα.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην φυματίωση έγινε παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, βασισμένο στην αφήγηση μια ηλικιωμένης γυναίκας που το 1946 βρισκόταν στο πρώτο Ελληνικό Ορεινό Σανατόριο στα Χάνια Πηλίου. Η γυναίκα περιγράφει τη ζωή της πριν βρεθεί η θεραπεία για τη φυματίωση. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πνοή Ζωής» θα προβληθεί αύριο στις 8:30μ.μ. στο αμφιθέατρο Κορδάτος του κτιρίου Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι καρκίνοι και η φυματίωση
Ο κ. Γουργουλιάνης παρατήρησε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα σε νεαρές ηλικίες, άνδρες και γυναίκες έως 30 ετών περίπου, καθώς οι έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα από την ηλικία των 12-13 χρόνων.
Η φυματίωση εμφανίστηκε και πάλι στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης. Στατιστικά η φυματίωση σημειώνεται σε δύο φάσεις, σε νέους ενήλικες, που ζουν σε κακές συνθήκες και σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, δεν σιτίζονται σωστά και είναι ταλαιπωρημένοι.
«Εμφανίστηκε φυματίωση σε 20χρονους Έλληνες, όπως την παλιά εποχή, καθώς επίσης σε 70χρονους και 80χρονους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί νοσούν αλλά γίνονται καλά» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης. Ο ίδιος εξήγησε ότι η φυματίωση παρουσιάστηκε και πάλι, καθώς οι Έλληνες ζουν στη χώρα τους σαν μετανάστες, δουλεύουν πολύ και σε κακές συνθήκες υγιεινής, ενώ δεν κάνουν προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Κάθε χρόνο, όπως είπε, στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διαγιγνώσκονται περίπου 40 περιστατικά φυματίωσης τα τελευταία 5-6 χρόνια, ωστόσο εκτίμησε ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι περισσότερα, καθώς αρκετοί ασθενείς δεν φθάνουν στην κλινική, είτε επειδή δεν θέλουν να γίνει γνωστό ότι έχουν φυματίωση, που θεωρείται ακόμη στίγμα, είτε επειδή πρόκειται για ελαφρότερα περιστατικά που τα παρακολουθεί πνευμονολόγος.
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι τα περιστατικά φυματίωσης στη Θεσσαλία ανέρχονται ετησίως σε 80 και τόνισε ότι πρόκειται για μια ασθένεια ιάσιμη. Πρόσθεσε δε ότι κάθε δύο – τρεις μήνες σημειώνεται κι ένα κρούσμα φυματίωσης σε τρόφιμο των φυλακών, όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε και σε δάσκαλο σχολείου της Μαγνησίας.

«Μετανάστης Ρουμάνος που ήταν βοσκός σε χωριό της Θεσσαλίας έπαθε φυματίωση. Ήρθε στο Νοσοκομείο, με τεράστιες βλάβες γιατί ήταν πολύ καιρό εγκαταλειμμένος και όταν πλέον είχε περάσει στη φάση που η ασθένεια δεν ήταν κολλητική, διαπιστώθηκε ότι στο χωριό κάποιοι ήξεραν ότι είχε φυματίωση και δεν τον ήθελαν να επιστρέψει. Σκεφτόταν να γυρίσει στη Ρουμανία, αλλά δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, οπότε έμεινε στο Νοσοκομείο 3,5 μήνες, καθώς δεν υπάρχει ξενώνας και υποδομές για φυματικούς. Τελικά μετά από 3,5 μήνες νοσηλείας πήγε σε ξενώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης», διηγήθηκε ο κ. Γουργουλιάνης.
e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης