"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.5 C
Trikala

144 εμβολιαστικά κέντρα στην Κεντρική Ελλάδα – Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που φυσικά ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021 ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός.

Εμβολιασμός 2 εκατ. πολιτών μηνιαίως

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψη σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά ΥΠΕ

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική

135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου

123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης

129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης

144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19 πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και εν συνεχεία οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό που τους φροντίζει, οι διαβιούντες σε άλλες κλειστές δομές (όπως σωφρονιστικά καταστήματα) και σταδιακά οι υπόλοιποι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τέλος, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Πώς θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ.

Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Τι θα γίνει με τις κλειστές δομές

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την εμβολιαστική κάλυψη των διαβιούντων σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσει μέσα σε δέκα ημέρες το προσωπικό των 65 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ενώ αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος, για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε το υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Με ραντεβού ο εμβολιασμός των πολιτών

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, αποστέλλοντας είτε γραπτό μήνυμα (sms), είτε online, ενώ θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να γνωρίζει συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για τον έλεγχο των δικαιούχων προβλέπεται και ο έλεγχος του ΑΜΚΑ.

Πηγή: protothema

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης