"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

21:00, ΕΡΤ1: Γαλλία και Βέλγιο διεκδικούν το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Γαλλία αναζητά την επιστροφή της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 12 χρόνια (έχασε στα πέναλτι από την Ιταλία), ενώ το Βέλγιο ψάχνει την πρώτη του παρουσία σε τελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Μία νέα φουρνιά εξαιρετικά προικισμένων Γάλλων ποδοσφαιριστών (Πογκμπά, Γκριεζμάν, Γιορίς, Βαράν, Καντέ και φυσικά ο 19χρονος-θαύμα Εμπαπέ) κόντρα στη χρυσή γενιά των Βέλγων (Αζάρ, Λουκάκου, Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Βερτόνχεν, Κομπανί) σε έναν ημιτελικό όνειρο που κρύβει και εξωαγωνιστικές κόντρες καθώς είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν τους Βέλγους με αίσθημα ανωτερότητας κι έχουν βγάλει δεκάδες ανέκδοτα για τους γείτονες τους.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αυτή η ομάδα του Βελγίου μόνο ανέκδοτο δεν είναι και για να μπορέσουν οι «τρικολόρ» να πανηγυρίσουν τη δεύτερη σερί συμμετοχή τους σε ένα μεγάλο τελικό (ήττα το 2016 από την Πορτογαλία στον τελικό του Euro) θα πρέπει να δείξει το καλύτερο της πρόσωπο κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» οι οποίοι κόντρα στην Βραζιλία έσπασαν την κατάρα των προημιτελικών (το 2014 είχαν αποκλειστεί από την Αργεντινή, το 2016 από την Πορτογαλία).

Όσο περίεργο κι αν ακουστεί σε κάποιους στη γενικότερη προϊστορία των δύο ομάδων το πάνω χέρι έχουν οι Βέλγοι καθώς σε 73 αγώνες έχουν 30 αγώνες, άλλοι 19 έληξαν ισόπαλοι και η Γαλλία έχει νικήσει 24 φορές, ενώ οι Βέλγοι δεν έχουν χάσει την τελευταία δεκαετία (1 νίκη, 2 ισοπαλίες).
Ωστόσο οι Γάλλοι έχουν το απόλυτο στις αναμετρήσεις που έχουν γίνει σε Μουντιάλ, μετρώντας 2 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, με το πρώτο να είναι το μακρινό 1938 (3-1) και το δεύτερο το 1986 όταν είχαν επικρατήσει στην παράταση του μικρού τελικού με 4-2.

Για τους Γάλλους είναι ο 6ος ημιτελικός σε Μουντιάλ (1958, 1982, 1986,1998 και 2006), έχοντας κερδίσει τους δύο τελευταίους, ενώ ο Ντεσάν υπολογίζει τον Ματουϊντί που εξέτισε την ποινή του και λογικά θα πάρει τη θέση του Τολισό στο βασικό σχήμα. Αυτή θα είναι μάλλον και η μοναδική αλλαγή καθώς ο Ντεσάν έχει χτίσει μια ομάδα που παίρνει μηδαμινά ρίσκα, αλλλά ποντάρει πολλά στο αστείρευτο ταλέντων των επιθετικών της.

Οι Βέλγοι συμμετέχουν για δεύτερη φορά σε ημιτελικό μετά το 1986 (Πφαφ, Βερκότερεν, Κέλεμανς, Γκέρετς, Σίφο), αλλά μετά τον αποκλεισμό της Βραζιλίας φαίνεται ότι έχει αποτινάξει τη στάμπα της «ταλαντούχας ομάδας» καθώς λογίζεται πλέον ως μεγάλη δύναμη και δικαιολογημένα ονειρεύεται τον τελικό. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει την απουσία του Μενιέ (που αγωνίζεται στην Παρί) και το πιο πιθανό είναι να μετακομίσει ο Αρντεβάιλερντ στο δεξί άκρο για να μπει στην ενδεκάδα ο Βερμάλεν, ενώ Φελαϊνί και Τσαντλί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Ένα από τα πρόσωπα του αγώνα φυσικά είναι κι ο Τιερί Ανρί ο οποίος το 1998 πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας και 20 χρόνια αργότερα είναι ο βοηθός προπονητή στην Εθνική Βελγίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης