"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

27 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WorldFederationofOccupationalTherapists; WFOT), μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται σε νο­σοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά), σε γηροκομεία, σε κέντρα α­ποκατάστασης, κοινοτικής ψυχικής υγιει­νής, αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά κατα­στήματα, στην προεπαγγελματική εκπαί­δευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδι­κούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι Εργοθεραπευτές αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ Αθήνας) ύστερα από τέσσερα χρόνια σπουδών. Ως φοιτητές εκπαιδεύονται στο να κατανοήσουν τους πιθανούς σωματικούς, αισθητηριακούς, ψυχικούς, συναισθηματι­κούς, κοινωνικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού ή/και αναπηρίας, που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για αυτό.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1982, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστη­ριοποιούνται στην Ελλάδα και εκδίδει το τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό «Εργοθεραπεία».

Στην Ελλάδα οργανώνονται ειδικές δραστη­ριότητες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας όπως: παροχή δω­ρεάν εργοθεραπευτικών υπηρεσιών από συ­γκεκριμένους ιδιωτικούς φορείς, διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών, ομιλίες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενημερωτικά δελτία σε κοινωνικά δίκτυα κτλ.

 

 

Τι είναι Εργοθεραπεία

– Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου.

Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή όπως εργασία, εκπαίδευση, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία.

Η Εργοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους. Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη.

Κύριο μέλημα της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.

Οι Εργοθεραπευτές πιστεύουν ότι

– Το έργο δίνει νόημα στην ανθρώπινη ζωή, είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και έχει θεραπευτικές δυνατότητες.

Η υγεία είναι πολύ περισσότερα από την απουσία ασθενειών, η ευεξία αφορά την ποιότητα ζωής.

Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην επιλογή έργου και δικαίωμα στη συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/ και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στη καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγω­γικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

 

Η Εργοθεραπεία με απλά λόγια

Σκεφτείτε πόσα πολλά πράγματα κάνουμε μόνοι μας κάθε μερα, όπως το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, να ετοιμάσουμε ενα πρόχειρο γεύμα, να μετακινηθούμε από και προς την εργασία μας ή την αγορά, να συναντήσουμε φίλους, να διαβάσουμε ενα βιβλίο αλλά και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας ή το σπίτι μας.

Κάθε ένα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας ονομάζεται έργο.

Σκεφτείτε πόσο αλλάζει η ζωή μας όταν για κάποιο λόγο δεν κάνουμε ένα τέτοιο καθημερινό έργο για αρκετό καιρό, όπως να πλυθούμε για μία εβδομάδα. Συνήθως νιώθουμε άβολα και φροντίζουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, για να νιώσουμε καλύτερα, να νιώσουμε φυσιολογικοί.

Σκεφτείτε τώρα έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει στην καθημερινή του ζωή ό,τι και οι άλλοι αλλά κάτι τον δυσκολεύει και τον εμποδίζει τόσο, ώστε να μην μπορεί να κάνει κανένα καθημερινό έργο από αυτά που θέλει ή που χρειάζεται να κάνει. Συχνά ένα πρόβλημα υγείας, η κινητική/ψυχική του κατάσταση, η κοινωνική του θέση, ένα απαιτητικό ή στερημένο περιβάλλον οδηγούν τον άνθρωπο αυτόν στην παραίτηση από τη ζωή.

Τότε προκύπτει η ανάγκη για Εργοθεραπεία.

Γιατί Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετάει το ανθρώπινο έργο και στοχεύει κάθε άνθρωπος να είναι λειτουργικός, να μπορεί δηλαδή να κάνει πράγματα σημαντικά γι’ αυτόν, να παραμένει ενεργός στη ζωή.

Οι εργοθεραπευτές εκτιμούν κάθε φορά την κατάσταση, παρεμβαίνουν και προτείνουν πρακτικές λύσεις και συμβουλές για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν μία ασφαλή, ικανοποιητική και ολοκληρωμένη ζωή, ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Οι λογοθεραπευτές εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε νοσοκομεία, ιδρύματα, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κέντρα αποκατάστασης, στην κοινότητα, σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

 

Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών

210-3228979

info@eraotherapists.ar

www.ergotherapists.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης