"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.6 C
Trikala

Την κατάρευση του συστήματος Υγείας στα Τρίκαλα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΠΕΔΥ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την «πλήρη κατάρρευση της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Τρικάλων» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Τρικάλων.
Στην ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής:
“Aποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια σταδιακής υποβάθμισης – διάλυσης της ΜΥ-ΠΕΔΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
H MY-ΠΕΔΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ αποτελεί την μοναδική, άμεσα προσβάσιμη δημόσια δομή υγείας της πόλης μας, στην οποία προσέρχονται και εξυπηρετούνται καθημερινά οι ασφαλισμένοι αλλά κυρίως μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων ή και άπορων συμπολιτών μας.
Παρά τις από διετίας εξαγγελίες της κυβέρνησης που αφορούν στην ανασυγκρότηση και στελέχωση των μονάδων ΠΕΔΥ με βασικές ειδικότητες γιατρών (παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, ψυχίατρος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος κλπ), όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά οι μετακινήσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΓΝΤ που μεθοδεύει η Διοίκηση το τελευταίο διάστημα, θα οδηγήσει σταθερά και αναπόδραστα στο κλείσιμο της ήδη υποστελεχωμένης μονάδας και θα “πνίξει” το Νοσοκομείο με  υπεράριθμους ασθενείς.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος 4238/17/02/2014, άρθρο 35, περιγράφει τις μετακινήσεις προσωπικού από τις δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας( νοσοκομεία ) προς τις πρωτοβάθμιες  ( ΠΕΔΥ, ΚΥ ),  όταν κρίνεται απαραίτητο, λόγω υποστελέχωσης αυτών,  καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη βαρύνουσα σημασία της ΠΦΥ σε κάθε σύστημα υγείας.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι, στο τέλος τους έτους, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν οι μοναδικοί γιατροί που αυτήν τη στιγμή στελεχώνουν το μικροβιολογικό και ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα του ΠΕΔΥ δυσχεραίνοντας, έτσι, περισσότερο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα, το ΜΒ τμήμα αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες του πληθυσμού καταρχάς λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών, η αγορά των οποίων καλύπτεται συχνά και από δωρεές. Επιπλέον, νευραλγικό πρόβλημα του ίδιου τμήματος αποτελεί και η παλαιότητα των μηχανημάτων που διαθέτει, με συνέπεια να καταφεύγουν οι πολίτες σε ιδιώτες γιατρούς και να επιβαρύνονται οικονομικά.
Το ακτινολογικό τμήμα του ΠΕΔΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ λειτουργεί με μία ΤΕ ακτινολόγο – ραδιολόγο, η οποία, μάλιστα, μετακινείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως στο ΓΝΤ.
Η μοναδική φυσικοθεραπεύτρια που υπηρετεί στη μονάδα, προσφέρει κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία σε ανήμπορους και μη περιπατητικούς ασθενείς δωρεάν, χρησιμοποιώντας το δικό της μεταφορικό μέσο με δικά της έξοδα. Πρόσφατα, λοιπόν, αποφασίστηκε η μετακίνησή της δύο (2) φορές εβδομαδιαίως στο ΓΝΤ, στο οποίο, όμως, ήδη υπηρετούν πέντε (5) φυσικοθεραπευτές.
Συνεχίζοντας, πρόσφατα γνωστοποιήθηκε και η μετακίνηση μιας ειδικής παθολόγου στο ΓΝΤ (της οποίας η σύμβαση δεν έχει λήξει ακόμα) προκαλώντας τεράστια απώλεια στο ΠΕΔΥ, εφόσον εξυπηρετούσε αποτελεσματικά 35 – 40 άτομα ημερησίως.
Η εικόνα της μονάδας του ΠΕΔΥ στο νομό μας, δυστυχώς, συνιστά μια εικόνα εγκατάλειψης και βαθμιαίας αποδόμησης. Αντιμετωπίζοντας αυτήν την αλγεινή πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι, τόσο η διοίκηση της ΥΠΕ όσο και ο υπεύθυνος
της τοπικής μονάδας του ΠΕΔΥ, εθελοτυφλούν και  παραμένουν αδρανείς και αμέτοχοι. Οι επιλογές δε στις οποίες προβαίνουν, δείχνουν  αναλγησία και υποδαυλίζουν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις. Οι προτάσεις του συλλόγου εργαζομένων για την άρση των δυσχερειών και την επίλυση των προβλημάτων αγνοούνται επιδεικτικά, οι ανάγκες των πολιτών υποβαθμίζονται και το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή περίθαλψη αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, και τέλος, η λήψη ορισμένων αποφάσεων χαρακτηρίζεται εσπευσμένη, παράτυπη, χωρίς να συνάδει με το συμφέρον των πολιτών.
Τίθεται εύλογα, συνεπώς, το ερώτημα, ποιος είναι μακροπρόθεσμα ο στόχος των ιθυνόντων σχετικά με το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενδιαφέρονται, άραγε, για την αναβάθμιση και την ορθή λειτουργία των μονάδων ΠΕΔΥ καθώς και για την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, ή θα οδηγηθούμε αναπόδραστα στην πλήρη υποβάθμιση και των δύο φορέων υγείας, και μάλιστα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει τον ελληνικό λαό την τελευταία εξαετία;
Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι οι διαμαρτυρίες μας, ο οξύς και συχνά καταγγελτικός μας λόγος θα εισακουστούν και επιτέλους θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας με  σοβαρότητα και ευθύνη και θα επιδειχθεί ο ανάλογος σεβασμός στον πολίτη και στο αυτονόητο και πολυτιμότατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας. Πρέπει να καταστεί συνείδηση όλων μας η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας στιβαρής δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι προσπάθειες όλων, κυρίως όσοι έχουν θεσμικό ρόλο, επιβάλλεται να συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης