"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Aγρότης στο Ζάρκο δείχνει το δρόμο στους συναδέλφους του για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ο Θανάσης Κουτσιανάς καλλιεργεί ρίγανη, μια ασυνήθιστη καλλιέργεια για τα πεδινά που του αποφέρει κέρδος, απεγκλωβίζοντάς τον από τις ασύμφορες πλέον παραδοσιακές καλλιέργειες

Αν τα προηγούμενα χρόνια απευθυνόμενος κανείς σ’ έναν Τρικαλινό ή Φαρκαδόνιο αγρότη τον παρότρυνε να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, εκείνες του βαμβακιού, του καλαμποκιού, των σιτηρών και των λοιπών προϊόντων και να καλλιεργήσει στη γη του κάτι το διαφορετικό, κάτι το εναλλακτικό, ίσως θα γελούσε και θα απαντούσε καταφατικά «όχι».

Ίσως να τον δικαιολογούσαμε κι εμείς, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η τιμή του βαμβακιού την δεκαετία του ΄90, άγγιξε και ξεπερνούσε τις 300 δραχμές το κιλό, κάτι που συνεχίστηκε και τα πρώτα χρόνια νέας χιλιετηρίδας, αφήνοντας ένα ιδιαίτερα υψηλό κέρδος στις τσέπες των παραγωγών.

Οι καλές εποχές για τα παραδοσιακά, καλλιεργήσιμα προϊόντα τόσο στα Τρίκαλα, όσο και στη Φαρκαδόνα δεν διήρκησαν για πολύ. Οι τιμές των παραδοσιακών, αγροτικών προϊόντων κατρακύλησαν στην κυριολεξία, όπου σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ζημιές που προέκυπταν από φυσικά φαινόμενα, ασθένειες και έντομα (επέλαση για μια τετραετία πράσινου σκουληκιού) δεν άφησαν κέρδος στους αγρότες, αντιθέτως σε πολλές των περιπτώσεων χρέη και άγχος.

Κι αν η εν λόγω κατάσταση άφηνε απροβλημάτιστη μερίδα μεσήλικων ή προς τη σύνταξη αγροτών που δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, εντούτοις η νέα γενιά αγροτών σκέφτηκε, προβληματίστηκε, ενημερώθηκε και αποφάσισε να στραφεί σε εναλλακτικές καλλιέργειες.

Καλλιέργειες συμφέρουσες για τους ίδιους που θα τους βοηθούσαν να βγάλουν κέρδος και να τους κάνουν ανταγωνιστικούς.

Σ’ αυτό συνέβαλε και το Επιμελητήριο Τρικάλων το οποίο μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις βοήθησε τον αγροτικό κόσμο, ώστε να κατανοήσει την αξία της δεντροκαλλιέργειας, των αρωματικών φυτών, της ανθοκομίας και των οπωροκηπευτικών μέσω των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

«Πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες που θα βοηθήσουν αρκετά τον αγροτικό κόσμο και δη τους νέους. Φυσικά οι αγρότες μας, θα πρέπει να οργανωθούν και μέσα από τις ομάδες παραγωγών που θα συστήσουν, να στραφούν στις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ρίγανη στο κάμπο;

Κι όμως ναι, τη ρίγανη δεν την συναντάμε μονάχα στα βουνά, πλέον τη βρίσκουμε και στο κάμπο. Ένας νέος, ηλικιακά αγρότης, ο Θανάσης Κουτσιανάς από το Ζάρκο της Φαρκαδόνας αποφάσισε να κάνει το πείραμα,να κάνει την ιδέα πράξη και να στραφεί στην καλλιέργεια μικρής αρχικά έκτασης ρίγανης. Αποφάσισε να διαθέσει το χωράφι του, όχι για βαμβάκι και καλαμπόκι ή σιτηρά, αλλά να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά.

«Η απόφαση για να στραφώ έστω και στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, σε πρώτο στάδιο μικρής έκτασης, ήταν κάτι το δύσκολο. Δικαιολογημένα θα ισχυριζόταν κανείς, καθώς στο χωριό μου οι κλασικές καλλιέργειες καταλαμβάνουν το 99%. Μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τα παραδοσιακά την περιοχή προϊόντα αποφάσισα να δοκιμάσω την καλλιέργεια και μέχρι στιγμής αισθάνομαι δικαιωμένος με την απόφασή μου», δήλωσε μιλώντας στο «ΚΡΗΝΗ LIVE» ο κ. Κουτσιανάς.

Αλήθεια η συγκεκριμένη καλλιέργεια της ρίγανης είναι απαιτητική; Η απάντηση έρχεται δια στόματος του νέου παραγωγού.

«Δεν θεωρώ ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική.  Απλά χρειάζεται χέρια για το κόψιμο και μετέπειτα για την φροντίδα της ξήρανσης. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια μου προσφέρει ικανοποίηση μιας και δεν έρχομαι αντιμέτωπος με φάρμακα, όπως με το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Στηρίζεται σε βιολογικές μεθόδους, κάτι που διακρίνεται και από το άρωμα της», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσιανάς.

Φυσικά η τελευταία ερώτηση αφορούσε τη διάθεση του προϊόντος. Που διατίθεται το προϊόν;

«Αρχικά σε πρώτη φάση όπου η παραγωγή ήταν μικρή αφού η καλλιέργεια ήταν νεόφυτη η διάθεση γινόταν στην τοπική αγορά της Φαρκαδόνας.

Πλέον έχω έρθει σε επαφές με εργοστιακές μονάδες και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα του προϊόντος. Γενικά είμαι ικανοποιημένος και παροτρύνω τους νέους συναδέλφους μου να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά μιας και αποτελούν το μέλλον στην ενασχόλησή  τους με τη γεωργία», καταλήγει ο κ. Κουτσιανάς.

Τέλος να υπογραμμιστεί ότι σε όλο το νομό οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ρίγανη, μέντα, λεβάντα, τσάι, χαμομήλι, αγγίζουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων τα 1.000 στρέμματα.

krinitrikalon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης