Αποπνικτική η ατμόσφαιρά – H αιθαλομίχλη έκανε εμφάνιση σε Λάρισα και Βόλο Reviewed by Momizat on . Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του Rating: 0

Αποπνικτική η ατμόσφαιρά – H αιθαλομίχλη έκανε εμφάνιση σε Λάρισα και Βόλο

Αποπνικτική η ατμόσφαιρά – H αιθαλομίχλη έκανε εμφάνιση σε Λάρισα και Βόλο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα, τις ημέρες των Χριστουγέννων οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν αυξημένες από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, ξεπερνώνοντας τα 200 μικρογραμμάρια. «Χρειάζεται προσοχή γιατί το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών. 

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο των Δήμων Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή