"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων – Mαρκέλα Χασιώτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα, ας μην τα ξεχάσουμε αύριο μας λέει η γνωστή συμπολίτισσα κτηνίατρος Α.Π.Θ. Μαρκέλα Χασιώτη . Η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων δεν είναι γιορτή – υποστηρίζει η κ Χασιώτη – ας θυμηθούμε μόνο τις τελευταίες κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα, και ας διαβάσουμε τη διακήρυξη για δικαιωμάτων των ζώων απλά για να σκεφτούμε.
 
Πώς προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων;
 
Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των ζώων από το 1931 στη Φλωρεντία ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων, αλλά και των ειδικών επιστημόνων για τα ζώα υπό εξαφάνιση.  Από τότε καθιερώθηκε γενικότερα ως Παγκόσμια Ημέρα όλων των ζώων.
Σε τι αναφέρεται η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων;
 
Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων συντάχθηκε το 1978 στο Παρίσι και αναφέρεται στα  ίσα δικαιώματα που έχουν όλα τα ζώα στη ζωή και  στη δυνατότητα ύπαρξης. Οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε  τα ζώα. Έχει αποδειχθεί και μέσα από επιστημονικές μελέτες πως τα ζώα έχουν παρόμοια εξελικτικά χαρακτηριστικά και γνωστικές ικανότητες με τον άνθρωπο. Έχουν συναισθήματα, αντίληψη και αισθάνονται τον πόνο ακριβώς όπως κι εμείς. Πολλά είδη συνειδητοποιούν πως πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους, κάτι που το καταφέρνουν με πολλούς τρόπους, γεγονός, που αποδεικνύει πως έχουν κάποιο είδος λογικής. Και ναι, τα ζώα έχουν δικαιώματα και  σύμφωνα με τη Διακήρυξη αυτή δεν επιτρέπεται να τα καταστρατηγούμε. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει και να αναπαραχθεί στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας).
 
Πώς μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων;
Αρχικά θα πρέπει να σκεφτούμε το νόημα αυτής της ημέρας και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω ότι κάθε ζώο έχει δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, σε μία ανθρώπινη συμπεριφορά-όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται αυτό.
Πρακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε από απλά πράγματα, όπως το να δώσουμε λίγη τροφή σε ένα αδέσποτο στη γειτονιά μας ή να αφήσουμε λίγο νερό έξω από την πόρτα μας για να ξεδιψάσει ένα ζωάκι. Στα σχολεία καλό θα ήταν να οργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης και ειδικές ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Επιπλέον, ο κάθε Δήμος θα μπορούσε να οργανώσει εκδηλώσεις που να αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ικανοποίηση βασικών βιολογικών αναγκών, όπως το φαγητό, το νερό, η στέγη. Ήδη οργανώσεις, όπως το WWF και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βοηθάνε πάρα πολύ τόσο στη σωστή διαβίωση των άγριων ζώων όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε αυτό το θέμα.
Η σημερινή μέρα βέβαια θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλα τα θέματα, που αφορούν τα ζώα και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στα κατοικίδια, όπως ο σκύλος και η γάτα, Υπάρχουν και τα άγρια  και τα εξωτικά ζώα, καθώς και τα ζώα, που βρίσκονται σε κλουβιά ζωολογικών κήπων, που υφίστανται πολύ άσχημη μεταχείριση σε τσίρκο, καθώς και σε διάφορα θεάματα. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν.
Πρόσφατα εκδηλώθηκαν κρούσματα δηγμάτων από αδέσποτα ζώα σε συμπολίτες μας. Αυτό δε θα μπορούσε να προκαλέσει δικαιολογημένα το θυμό και την αποστροφή κάποιων απέναντι στα ζώα;
Ασφαλώς και δεν αποτελεί καθόλου ευχάριστη εμπειρία το δάγκωμα ενός ζώου για κανέναν. Ας σκεφτούμε όμως ότι τα ζώα από τη φύση τους είναι όντα,που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δική μας λογική και τη δική μας νοημοσύνη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η νοημοσύνη ενός σκύλου μπορεί να φτάσει τη νοημοσύνη ενός μικρού παιδιού 2-3 ετών. Τα ζώα αναγκάζονται να επιτεθούν όταν έρχονται αντιμέτωπα με κάποιο ξένο ερέθισμα, όταν νοιώσουν φόβο ή απειλή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά το χειρισμό τους και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι είναι ανυπεράσπιστα πλάσματα, τα οποία δε συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις ενός δήγματος στον άνθρωπο. Εκείνο που έχει σημασία για ένα ζώο τη στιγμή που δαγκώνει είναι πως νοιώθει ότι αμύνεται και ότι υπερασπίζεται τον εαυτό του.
Πέρα από την προσοχή που θα πρέπει να δώσει ο καθένας μας στο θέμα αυτό, η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει δράση για τη διαχείριση των αδέσποτων, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα των δηγμάτων που ανά καιρούς σημειώνονται σε όλες τις πολεις. Ό εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η στείρωση-που θα συμβάλλει και στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων- σε συνεργασία με κτηνιάτρους και εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
 
Tελειώνοντας, τι πιστεύετε πώς είναι αυτό, που θα μπορούσαμε να πούμε στους αναγνώστες μας ως απόφθεγμα της σημερινής μας συνομιλίας για να τους παρακινήσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο όσον αφορά στο θέμα της σωστής μεταχείρισης και της μη εκμετάλλευσης των ζώων;
 
Καθημερινά διαπιστώνω πως υπάρχουν ακόμα ευτυχώς άνθρωποι που σέβονται, αγαπάνε και προστατεύουν τα ζώα και πραγματικά αυτό είναι κάτι παρήγορο και ενθαρρυντικό στις μέρες μας, όπου δυστυχώς έχει υποβιβαστεί ακόμη και η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Πραγματικά δε αξίζει τον κόπο να βασανίζονται, να σκοτώνονται, ή να ταλαιπωρούνται αθώα πλάσματα που δεν είναι ένοχα για κανένα έγκλημα απλά και μόνο για την ανθρώπινη ικανοποίηση.  Καλό θα ήταν όλοι να φερόμαστε με τρυφερότητα και αγάπη στα ζώα, καθώς και με σεβασμό στα δικαιώματά τους.
Θα προτιμούσα να κλείσουμε με μία φράση του   Μαχάτμα Γκάντι, που θέλω να πιστεύω πως θα αγγίξει πολλούς από εμάς:
«O πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Ελπίζω να θέλουμε να λεγόμαστε ακόμα πολιτισμένοι. Από εκεί και πέρα, η επιλογή είναι δική μας.
 Μαρκέλλα Χασιώτη
κτηνίατρος Α.Π.Θ.
Βασίλη Τσιτσάνη 49
Τρίκαλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης