"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Άγαλμα της θεάς Κυβέλης έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην επαρχία Ορντού, βορειοδυτικά της Τουρκίας, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Το άγαλμα βρέθηκε σχεδόν άθικτο, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί, ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία των Κοτυώρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφικής αποστολής και πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Gazi, Καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας. Το άγαλμα διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ από το ρωμαϊκό στρατό.

Η ηλικία του ευρήματος, που αναμένεται να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κοτυώρων, εκτιμάται στα 2.100 έτη, έχει ύψος 1,10 μέτρα και βάρος 200 κιλά.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη, γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα, ήταν θεά, γενικά, της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

 Κύρια πατρίδα της λατρείας της ήταν οι ελληνικές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων (Έφεσος, Σμύρνη, Μίλητος κλπ.). Ωστόσο, και στην κυρίως Ελλάδα «η μητέρα ανθρώπων τε θεών», η Ρέα, είχε δικούς της Ναούς κυρίως στη Θήβα, την Αθήνα, την Ολυμπία, τη Φυγαλεία κ.α..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης