Άγνωστες φωτογραφίες από την “Απόβαση στη Νορμανδία” Reviewed by Momizat on . Με αφορμή τις τελετές για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία -στις οποίες θα δώσουν το "παρών" όλοι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών, στη σκιά της ουκρανικής Με αφορμή τις τελετές για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία -στις οποίες θα δώσουν το "παρών" όλοι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών, στη σκιά της ουκρανικής Rating: 0

Άγνωστες φωτογραφίες από την “Απόβαση στη Νορμανδία”

Άγνωστες φωτογραφίες από την “Απόβαση στη Νορμανδία”

Με αφορμή τις τελετές για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία -στις οποίες θα δώσουν το “παρών” όλοι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης-, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σπάνιες αεροφωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν το χάος που επικράτησε κατά την D-Day.

Νορμανδία: 89χρονος πήδηξε με αλεξίπτωτο

Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχθηκαν από τα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το πεδίο της μάχης στις 6 Ιουνίου 1944 και απαθανάτισαν όλη την προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση.

Ήταν τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις εφόρμησαν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, ξεκινώντας τη μάχη που έμελλε να κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο και να οδηγήσει στην τελική στρατιωτική συντριβή του Τρίτου Ράιχ.

Αρχηγοί κρατών και εκατοντάδες βετεράνοι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία, κορύφωση των οποίων θα είναι η αναπαράσταση της Απόβασης στο Σουόρντ Μπιτς (Sword Beach) στο Ουίστρχαμ της Νορμανδίας, μία από τις πέντε παραλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις την 6η Ιουνίου 1944.

Οι φετινοί εορτασμοί, ωστόσο, γίνονται στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, που φαίνεται ότι έχει απομονώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο,

Ο Πούτιν κάνει τη μεγάλη του επιστροφή και οι κινήσεις του θα παρακολουθούνται στενά από τους παρατηρητές.  Θα μιλήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα, θα σφίξει το χέρι του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο;

Αφού συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι με τον Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντάται την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Ντοβίλ.

apovasi_normandia1 apovasi_normandia2 apovasi_normandia3 apovasi_normandia4 apovasi_normandia5 apovasi_normandia6

“Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας  άνοιξε τις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία αποτίοντας φόρο τιμής στους 20.000 αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μπροστά στο μνημείο της Καν, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη θυσία των αμάχων της Νορμανδίας κατά την Απόβαση και τις μάχες που την ακολούθησαν.

“Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες… Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών“, δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Ολάντ.

“Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αποτίοντας φόρο τιμής “σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων”.

Η Γαλλία “δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε, ενώ ο Ομπάμα είπε ότι οι ακτές της Νορμανδίας υπήρξαν το 1944 “το προγεφύρωμα της δημοκρατίας”.

“Γιορτάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας”, δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής τελετής με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ομπάμα είχε φθάσει νωρίτερα με ελικόπτερο σ’ αυτό το κοιμητήριο περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών, το οποίο δεσπόζει στη θάλασσα και αποτελεί αμερικανικό έδαφος.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε στο κοιμητήριο, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η νίκη των Συμμάχων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο “διαμόρφωσε την ασφάλεια και την ευημερία” για το μέλλον.

“Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα”, δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια της τελετής.

“Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας”, τόνισε ο Ομπάμα κατά την τελετή στη μνήμη των πολεμιστών που έπεσαν πριν από 70 χρόνια, στη διάρκεια της απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944. “Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα”, πρόσθεσε. “Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους”.

Είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία.

Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μετά την εκδήλωση στο μνημείο της Καν, ο Ολάντ θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στο αμερικανικό νεκροταφείο της Κολβίλ-σιρ-Μερ, όπου έχουν ταφεί 10.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Έπειτα από γεύμα στο Σατό ντε Μπενουβίλ, σύμβολο της αντίστασης, οι προσκεκλημένοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο Σουόρντ Μπιτς, όπου θα γίνει αναπαράσταση της Απόβασης παρουσία εκατοντάδων βετεράνων.

Πηγή: nooz.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή