"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.6 C
Trikala

Άγριο κούρεμα στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ – Σε απόγνωση ο κλάδος για τα 3,75 ευρώ την ώρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κοντά στα 4 ευρώ την ώρα πληρώνονται τις εφημερίες οι γιατροί του ΕΣΥ λόγω υπερφορολόγησης. Μπορεί να εργάζονται πυρετωδώς, άυπνοι και με αδιανόητη πίεση σε ένα νοσοκομείο που πνίγεται από αναρίθμητα περιστατικά αλλά και από τραγικές ελλείψεις προσωπικού, όμως οι αμοιβές τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.
Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας οπότε και οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού εντάχθηκαν στον μισθό και δεν φορολογούνται αυτόνομα όπως γινόταν παλαιότερα.
Αποτέλεσμα όμως είναι οι γιατροί να πραγματοποιούν εφημερίες για ώρες και να λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα, καθώς προστίθενται στις συνολικές αποδοχές τους.
Συνέπεια είναι να αλλάζουν φορολογική κλίμακα και οι κρατήσεις να ξεπερνούν και το 44% με 45%.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που βρίσκονται σε απεργία για 48 ώρες (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) έχουν ως βασικό τους αίτημα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, αλλά και τις αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες
Εφημερίες με ψίχουλα
Ενδεικτικά για κάθε εφημερία 17 συνεχόμενων ωρών σε έναν Επιμελητή Α, αντιστοιχούν περίπου 70 ευρώ καθαρά. Ωστόσο το ποσό αυτό προκύπτει έπειτα από την αύξηση της φορολογικής κλίμακας, συνεπώς και του αφορολόγητου, της απώλειας επιδομάτων κ.α.
Έτσι ένας Επιμελητής Α εάν εφημερεύει για 17 συνεχόμενες ώρες από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8 την επόμενη το πρωί θα λάβει κοντά 4 ευρώ την ώρα. Για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις οι κρατήσεις είναι μεγαλύτερες.
Αντίστοιχες είναι πάντως και οι κρατήσεις που γίνονται για τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι όταν λαμβάνουν τις επιπλέον αμοιβές για την εξέταση των ασθενών που έχουν εγγράψει, το ποσό εντάσσεται στον γενικό μισθό τους, με αποτέλεσμα και στις περιπτώσεις αυτές η φορολόγηση να αγγίζει το 44%.
Όπως σημειώνει στο HealthReport.gr η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, το θέμα για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες έχει τεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία το εξετάζει, ενώ για την επίλυση του ζητήματος απαιτείται τροπολογία.
Πάντως μαζί με τις γενικές αυξήσεις μισθών που απαιτούν άμεσα οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να λυθεί άμεσα και το θέμα των εφημεριών.
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης