"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

40.1 C
Trikala

Άγριο παρασκήνιο: Οι πρώην “πριονίζουν” Μητσοτάκη, το “σύστημα” σπρώχνει τον Δούκα, ο Κασσελάκης καίει την Κεντροαριστερά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι κοινό μυστικό, στους “παροικούντες την Ιερουσαλήμ”, ότι όταν οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται από το “σύστημα” διαπλοκής ή όταν η “μοιρασιά” της τράπουλας δεν είναι … αποδεκτή από μερικές “οικογένειες”, τότε στο παρασκήνιο δυνάμεις συμφερόντων υφαίνουν σχέδια πολιτικών αλλαγών. Απλώς χρειάζεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για να υπάρξει το εύφορο έδαφος της “ανακατοσούρας”.

Ο Μητσοτάκης πάτησε πολλούς κάλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει πατήσει πολλούς κάλους. Έστριψε το τιμόνι της παράταξης προς το Κέντρο και οι κεντρώοι ψηφοφόροι τον βοήθησαν να πάρει την εξουσία. Οι Μητσοτάκηδες δεν ήταν ποτέ οι αντιπροσωπευτικοί “δεξιοί” της παράταξης. Και έμαθαν καλά τη δυναμική της Κεντροδεξιάς. «Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση όποτε είχε μαζί της το κέντρο. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο “Βενιζελικός” και λιγότερο “Καραμανλικός”. Με την πολιτική του ενόχλησε τα δεξιά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας (πολλούς ενοίκους των οποίων οδήγησε στην ακροδεξιά έξοδο από το κόμμα), θύμωσε τους “πρώην” και τα εξαπτέρυγά τους γιατί τους άφησε εκτός “παιχνιδιού” και -κακά τα ψέματα – άλλαξε πολλούς όρους στο “πως κινείται το χρήμα” στην αγορά. Και επίσης, πήγε ένα βήμα παραπέρα το ιστορικό “ανήκομεν εις την Δύσιν” του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δένοντας γεωπολιτικά τη χώρα στο άρμα των ΗΠΑ (αλλά και τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στην περιοχή) και ενισχύοντας τον ρόλο της στην Ενωμένη Ευρώπη. Αν τα είχε πάει καλύτερα στην καθημερινότητα των πολιτών και στις ανάγκες των νοικοκυριών θα είχε μια ξένιαστη  δεύτερη τετραετία.

Τα κακά αποτελέσμα των ευρωεκλογών χάλασαν, ωστόσο, τη σούπα στο Μαξίμου και ήταν αφορμή της αφύπνισης του δεξιού “παρελθόντος” της Νέας Δημοκρατίας. Η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο των πρώην “παληκαριών” της παράταξης, του αποτυχημένου κληρονόμου του Καραμανλισμού και του πάντα σκληρά εθνικόφρονος Αντώνη Σαμαρά ήταν αναμενόμενη.

Πολλές κινήσεις που γίνονται (σε όλους τους πολιτικούς χώρους)  “στο όνομα του λαού” ή “της παράταξης” δεν είναι πάντα αθώες. Κάποιες υποκινούνται από “συστήματα” συμφερόντων, άλλες από κομματικά καπετανάτα, που έχασαν ρόλους και προσοδοφόρες επαφές. Κάποιες άλλες, από την ανθρώπινη αδυναμία να αντέξουν οι “πρώην” το περιθώριο, από το φόβο της λήθης. Το πόσο ενδιαφέρουν αυτές οι κινήσεις των “τελειωμένων” τους νοικοκυραίους και τους μεροκαματιάρηδες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα θα φανεί. Αν η κυβέρνηση ξυπνήσει και τα πάει καλά με όσα απασχολούν τους πολίτες στην δύσκολη καθημερινότητά τους, τα “παληκάρια” από το παρελθόν δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες πρόζας στο μέλλον. Αν δεν τα καταφέρει, θα δώσει πόντους στην “ανακατοσούρα”.

Ο Κασσελάκης καίει τα σενάρια της Κεντροαριστεράς

Αν ο κ. Μητσοτάκης, που έχει την εξουσία, μπορεί να μοιράσει καλύτερα τα σπόρια (στον κόσμο και την αγορά) και να κερδίσει το ματς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους αντιπάλους του στην Κεντροαριστερά. Εκεί τα πράγματα εμφανίζονται πιό … μυστηριώδη.

Ο κ. Κασσελάκης ήρθε – ή “τον έφεραν”, που λένε οι “συνωμοσιολόγοι” στους καφενέδες – φουριόζος να αλλάξει τα πάντα στο ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει σταθερή θέση στην Αξιωματική αντιπολίτευση, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Αυτές οι αλλαγές, όσο κι αν γίνονται στο όνομα της καθαρής Αριστεράς (“χωρίς μαύρα”) μυρίζουν διευθετήσεις που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Η χώρα πάει σε ράγες όπου οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες πρέπει να είναι σε αρμονία με τις Ατλαντικές γεωπολιτικές ανάγκες στην περιοχή μας.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να είναι περισσότερο Ατλαντικός (να ομνύει στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”, που λέει και ο νέος αρχηγός του) και λιγότερο ρέμπελο κόμμα της “ότι νάναι” απροσδόκητης αριστεράς. Ο Τσίπρας που, με τα πολλά,  είχε “θεσμοθετηθεί” και τελικά “δρομολογηθεί” προς αυτή την κατεύθυνση, έχασε την μπάλα. Απέτυχε και έφυγε (κάποιοι λένε “τον απέσυραν”). Όπως και νά’ χει, δύσκολο να επιστρέψει ως αριστερός ηγέτης.

Οι διάδοχοί του στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανίκανοι, “αριστερόφατσες” και “μικροί”. Το πείραμα του … “ουρανοκατέβατου” δεξιούλη αριστερού Κασσελάκη – με το αμερικανικό προφίλ και marketing – δείχνει να ψιλοπετυχαίνει. Τώρα πρέπει να στεριώσει και το κόμμα. Σκέτο, χωρίς κεντροαριστερές συνεργασίες και συσπειρώσεις, που απαιτούν συμφωνίες και “κοινά” κεντροαριστερά “σχέδια”, άγνωστης επιρροής και προοπτικής. O κ. Κασσελάκης ήταν άλλωστε, χθες στον Alpha, αποκαλυπτικός επί του θέματος, αναφερόμενος στην ύπαρξη σεναρίων –όπως είπε– περί «ρευστοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «νεφελώδες» κεντροαριστερό σχήμα, τα οποία «πρέπει να τελειώνουν».

Και ξαφνικά εγεννήθη  ο “Κασσελάκης του ΠΑΣΟΚ” 

Έτσι, ο κ. Κασσελάκης (σε χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha) έκαψε με σαφήνεια κάθε προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Θα προχωρήσει μόνος, είπε, έστω κι αν χρειαστεί να “μονομαχήσει” με τον Τσίπρα. Απέναντί του έμειναν έξι “αρχηγοί” να διεκδικούν ένα κόμμα του 12% σε παρακμή.

Από τους “αρχηγούς” αυτούς, ενώ θα περιμέναμε να παίξουν μπάλα τα “μπαρουτοκαπνισμένα” στελέχη, αναδείχτηκε ξαφνικά από ένα ισχυρό “σύστημα” πληροφόρησης και προωθείται ο “πρωτοεμφανιζόμενος” Χάρης Δούκας. Ο συγκυριακά δήμαρχος (άλλωστε τυχαία βγήκε από λίγους Πασόκους, περισσότερους Συριζαίους και το 72% της αποχής) έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα “δημαρχιλίκια” και βλέπει το όνομά του ψηλά στην πολιτική μαρκίζα του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι σχεδιάζουν επανάληψη της “Κασσελακιάδας”.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μπορεί να είναι κατώτερος των συνθηκών, έχει όμως τη μύτη του γνήσιου Πρασινοφρουρού των μηχανισμών. Βλέπει το “παχνίδι” με τον δήμαρχο και χθες έρριξε βαριά σπόντα: “όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό” είπε , δήθεν, γενικά και αόριστα. Και ο νοών νοείτω…

Σε αυτή την “ωραία ατμόσφαιρα” αρχηγοί και παληκάρια γίνανε μαλιά κουβάρια. Στους επόμενους μήνες δεν θα πλήξουμε.

Του Θοδωρή Καλούδη

economico

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Κασσελακης είναι κλάσεις ανώτερος απ’ όλους αλλά πρέπει να διώξει με τις κλωτσιές πολλούς ,πρώτο και καλύτερο τον Ραγκούση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης