"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

«Άνω σχώμεν τας καρδίας…»

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Δάνη Παπαβασιλείου

σκίτσο Kourso 

Η κυβέρνηση, κατά τo  κοινώς λεγόμενo, «έβαλε την ουρά στα σκέλια», αντιμετωπίζοντας την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου, σε μια αντιπαράθεση που η ίδια προκάλεσε και θέλησε να της προσδώσει, μάλιστα, το χαρακτήρα «ιερού πολέμου».

Σε μια συνάντηση, χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, που έγινε άρον- άρον, σημάδι κι αυτό της άτακτης κυβερνητικής υποχώρησης, μπροστά στο «ιερό» μένος των δεσποτάδων, διαπιστώθηκε ότι όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε τις τελευταίες μέρες και από τις δυο πλευρές, ήταν μια… παρεξήγηση.

Η δήλωση του αρχιεπισκόπου μετά το τέλος της συνάντησης («Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν») (1) σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των υπουργών Άμυνας (2) και Παιδείας (3), δείχνουν το μέγεθος της κυβερνητικής αβελτηρίας, η οποία εκδηλώθηκε όχι μόνο στην αρχή, αλλά και στη εξέλιξη αυτής της «μάχης». Μιας «μάχης» στην οποία πέραν της επικοινωνιακής σκοπιμότητας (σ.σ εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν), επενδύθηκε το «εκσυγχρονιστικό», «μεταρρυθμιστικό», «προοδευτικό», προφίλ της κυβέρνησης.

Έτσι λοιπόν στο τέλος αυτής της ιστορίας , οι πολίτες αυτής της χώρας καλούνται να θεωρήσουν ως «παρεξήγηση» την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τα «θρησκευτικά», να βάλει όρια στην παρεμβατικότητα της Εκκλησίας στην εκπαίδευση, να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας. Επίσης, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποδώσουν σε «παρεξήγηση» τους ανιστόρητους, αντιδραστικούς και πρωτόγονα αντικομμουνιστικούς μύδρους του αρχιεπισκόπου και της ιεραρχίας .

Τέλος καλό, όλα καλά! Με αυτό το πνεύμα, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, κυβέρνηση και Εκκλησία έστειλαν το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν αλλάζει τίποτα. Κράτος και Εκκλησία «προχωρούν ενωμένες», όπως είπε ο… αρμόδιος υπουργός Άμυνας, στο δρόμο του παρελθόντος, στη διατήρηση του «ιερού δεσμού», που έχει βάλει τη σφραγίδα του στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου .

Και μια απορία. Υπό ποια ιδιότητα συμμετείχε στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος; Υπάρχει κάποια πτυχή στις σχέσεις κυβέρνησης- Ιεράς Συνόδου στην οποία εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις; Ή, μήπως είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ο έλεγχος του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων;

Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη εκδοχή για τη συμμετοχή του κ. Καμμένου στη συνάντηση. Κάποιοι λένε ότι είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού η ίδρυση νέου υπουργείου, Εθνικής Άμυνας και Θρησκευμάτων, το οποίο θα αναλάβει στον ανασχηματισμό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ…

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης