«Θύμα» των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία κατέληξε να γίνει μία εγκυμονούσα γυναίκα πριν από λίγες μέρες, η οποία βρισκόταν για διακοπές στην Πρέβεζα όταν «έσπασαν» τα νερά και αναγκάστηκε να ταξιδέψει ως τα Τρίκαλα για να γεννήσει!

Και ο λόγος για όλη αυτή την ταλαιπωρία, ήταν επειδή στην Πρέβεζα δεν υπήρχε μονάδα νεογνών. Ευτυχώς η περιπέτεια για την ίδια και το μωρό της είχε αίσια έκβαση.

Την υπόθεση γνωστοποίησε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Πρέβεζας ενημερώθηκε για το περιστατικό – επρόκειτο για γυναίκα που ζει στο εξωτερικό, έχει καταγωγή από την περιοχή και βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές.

Το περιπετειώδες ταξίδι της 31χρονης γυναίκας ξεκίνησε όταν έφτασε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας ετοιμόγεννη για πρόωρο τοκετό και ενημερώθηκε ότι δεν έπρεπε να πάει σε άλλο νοσοκομείο δεδομένου ότι δεν υπήρχε μονάδα νεογνών ούτε στην Πρέβεζα, ούτε στα Ιωάννινα.

Στη συνέχεια, οργανώθηκε η διακομιδή της συνοδεία αγροτικής γιατρού η οποία -για καλή τύχη της εγκύου- είχε τελειώσει την ιατρική ειδικότητα γυναικολογίας, με προορισμό το νοσοκομείο της Λάρισας, ωστόσο επειδή δεν προλάβαιναν να φτάσουν έγκαιρα αποφασίστηκε η 31χρονη να μεταφερθεί για τον τοκετό στο νοσοκομείο των Τρικάλων, στο οποίο -επίσης για καλή της τύχη- βρίσκονταν γιατροί από τη μονάδα νεογνών του Πανεπιστημιακού Λάρισας για διακομιδή άλλου βρέφους και έτσι προχώρησαν και στον πρόωρο τοκετό της μητέρας που αναγκάστηκε να κάνει ολόκληρο ταξίδι για να γενήσει.

«Τρέμω ακόμα» – Η 31χρονη μητέρα μιλά για τον Γολγοθά που έζησε

Η 31χρονη μητέρα του βρέφους κ. Ελεάνα Μίτου περιέγραψε τα όσα ασύλληπτα έζησε πριν από λίγες ημέρες.

«Εμείς κινδυνεύσαμε πραγματικά. Τρέμω ακόμα σήμερα και το βράδυ δεν κοιμάμαι και τόσο καλά. Έκανα τον γύρο της μισής Ελλάδας για να καταλήξω να γεννήσω στο νοσοκομείο που τελικά δεν ήταν για πρόωρα παιδάκια. Ευτυχώς είχε νεογνολόγο», λέει η γυναίκα μιλώντας στο Star.

Η ασύλληπτη περιπέτεια της Ελεάνας Μίτου -που είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού- ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Πρέβεζα όπου βρισκόταν σε διακοπές διανύοντας την 32η εβδομάδα κύησης. Ξαφνικά την έπιασαν πόνοι. Επικοινωνεί με το νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς φοβόταν για πρόωρη γέννα. Όταν πηγαίνει έχει συσπάσεις και της βάζουν ορό και ξεκινούν οι επικοινωνίες για το πού θα μεταφερθεί.

Η μητέρα προσθέτει: «Μετά ενημερώθηκα ότι στα Ιωάννινα δεν σε δέχονται γιατί δεν υπάρχει θέση για το παιδί. Στο Χατζηκώστα δεν με αναλαμβάνουν γιατί λέει δεν ξεγεννάνε κάτω από 34 εβδομάδες και συνέχιζαν να τηλεφωνούν για Πάτρα. Εγώ είχα αρχίσει ήδη να αναστατώνομαι πάρα πολύ γιατί οι αποστάσεις άρχισαν να μακραίνουνε. Ωστόσο δεν με δέχτηκαν ούτε στην Πάτρα. Οι πόνοι δεν είχαν σταματήσει και κάπως έτσι τελικά καταλήξαν να πάρουν και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είπανε ότι η Λάρισα είναι πιο κοντά και να μεταβείτε εκεί πέρα».

Τελικά την ενημερώνουν ότι θα μεταφερθεί στη Λάρισα. Εκείνη τη στιγμή ξεκινά ο δεύτερος Γολγοθάς της. Της είπαν ότι θα δουν αν θα έχει συνοδεία γιατί το περιστατικό ήταν… ελεγχόμενο με ένα μωρό που ερχόταν μάλιστα ανάποδα. Μία γιατρός που έκανε το αγροτικό της στην Πρέβεζα προθυμοποιείται να τη συνοδεύσει στο ασθενοφόρο μία κίνηση που μας είπε ότι ήταν καθοριστική για εκείνη και το μωρό της. Ενώ βρίσκονταν κοντά στα Ιωάννινα μέσα στο ασθενοφόρο, οι πόνοι αυξάνονται.

«Ωστόσο οι συσπάσεις είχαν γίνει ακόμα εντονότερες και έτσι η κοπέλα που με συνόδευε πήρε τηλέφωνο εκεί στην Πρέβεζα μίλησε με την υπεύθυνη εκεί του τμήματος στη γυναικολογική και της είπε ότι «δεν γίνεται να μειώσουμε τη δόση, αντίθετα θα ‘θελα να την αυξήσω γιατί έχει πόνους η κοπέλα». Εκείνη της λέει δεν πάει παραπάνω η δόση, συνεχίστε έτσι. Πράγμα που το βρήκα μεγάλο λάθος γιατί ήμασταν πολύ κοντά στα Ιωάννινα και δεν γινόταν να συνεχίζουμε άλλες 3,5 ώρες δρόμο ενώ ερχόταν ένα μωρό ανάποδα».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μητέρα συνεχίζει: «Παρακάτω άρχισαν τα δράματα. Οι συσπάσεις είχαν γίνει εντονότερες το μωρό άρχισε να σπρώχνει. Τελικά καταλήξαμε να φθάσουμε μέχρι τα Τρίκαλα με τα χίλια ζόρια με ένα μωρό που είχε μισοβγεί στο ασθενοφόρο σχεδόν».

Το μωρό νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη μονάδα νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Αφού η περιπέτεια έληξε αισίως, η μητέρα επικοινώνησε με την γιατρό που τη συνόδευσε στο ασθενοφόρο για να της πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», όπως επίσης και στους δύο γιατρούς στο νοσοκομείο των Τρικάλων.

Η καταγγελία – Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο της Πρέβεζας

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ετοιμόγεννη για πρόωρο τοκετό με διαστολή 3. Δεν υπάρχει φυσικά μονάδα νεογνών στην Πρέβεζα, ούτε στα Ιωάννινα υπήρχε διαθέσιμη μονάδα νεογνών. Βρέθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε η διακομιδή της επιτόκου γυναίκας συνοδεία αγροτικής ιατρού, που ευτυχώς είχε τελειώσει την ιατρική ειδικότητα γυναικολογίας. Στη διαδρομή της μεταφοράς της η γυναίκα 31 ετών έφθασε στην ώρα της για το τοκετό που θα γινόταν με καισαρική τομή. Στη Λάρισα δεν προλάβαιναν να φθάσουν. Έτσι κατόπιν συνεννόησης μετέφεραν τη γυναίκα στο νοσοκομείο Τρικάλων. Εκεί έγινε ο πρόωρος τοκετός και για καλή τύχη της μητέρας πια βρίσκονταν στο νοσοκομείο Τρικάλων γιατροί από τη μονάδα νεογνών του Πενεπιστημισκού Λάρισας για διακομιδή άλλου βρέφους. Διασωλήνωσαν και μετέφεραν το νεογνό με ασφάλεια στη Μονάδα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο Πρέβεζας, στο πλαίσιο των δραματικών ελλείψεων σε επαρχιακά νοσοκομεία, ξέμεινε ουσιαστικά με 1 παθολόγο.

«Στα επείγοντα περιμένουν οι ασθενείς ώρες γιατρό παθολόγο. Πολλές ημέρες το μήνα είναι ακάλυπτο από παθολόγο. Υπάρχει 1 χειρουργός και συνεπικουρούν 3 με μπλοκάκι. Υπηρετούν 2 ορθοπεδικοί, 3 αναισθησιολόγοι, 3 καρδιολόγοι, 3 ακτινολόγοι, 2 νεφρολόγοι, 3 γυναικολόγοι. Γαστρεντερολόγος δεν υπάρχει, πνευμονολόγος δεν υπάρχει», σημειώνει και προσθέτει: «Η έλλειψη κινήτρων, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή εξουθένωση, η μη ένταξη στα ΒΑΕ, η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της απογύμνωσης των περιφερειακών νοσοκομείων από προσωπικό και η απώλεια του δευτεροβάθμιου χαρακτήρα τους. Εντύπωση προκαλεί στους εργαζόμενους η μη ένταξη του νοσοκομείου σε κάποιο από τα προγράμματα του ταμείου Ανάκαμψης για ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση που κάποιοι το συνδέουν με τη τύχη του νοσοκομείου».

in.gr