"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

39.2 C
Trikala

Έλεος πια με την ατομική ευθύνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ευθύνη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας είναι αποκλειστικά κρατική και κυβερνητική.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μάλλον ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πληρώνουμε το τίμημα της άνευ όρων επανεκκίνησης της οικονομίας και του “λελογισμένου ρίσκου ανοίγματος της βαριάς μας βιομηχανίας”, του τουρισμού. Έχουμε δηλαδή μια εξευγενισμένη εκδοχή της εφαρμογής μιας άνευ όρων ανοσίας της αγέλης. Το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, με ανυπολόγιστες υγειονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες είναι ορατό.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά κυβερνητική γιατί:

1. Άνοιξε ανεξέλεγκτα τα σύνορα χωρίς να έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα μαζικών τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται. Αποτέλεσμα ήταν η μαζική και ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

2. Δεν διασφάλισε κανέναν σοβαρό και αξιόπιστο μηχανισμό επiδημιολογικής επιτήρησης μέσα στην κοινότητα που να μπορεί έγκαιρα και έγκυρα να ιχνηλατήσει, να απομονώσει και να θέσει σε καραντίνα ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά.

3. Καλλιέργησε για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης στον κόσμο γιατί δήθεν η χώρα μας ήταν παγκόσμιο πρότυπο επιτυχούς διαχείρισης κατά το πρώτο κύμα.

4. Δημιούργησε η ίδια κλίμα σύγχυσης και χάους με τις αλλοπρόσαλλες και αντικρουόμενες οδηγίες για τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, βασισμένες σε καθαρά οικονομικά κριτήρια για το αν αντέχει η αγορά εκτεταμένη ζήτηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και όχι σε επιστημονικά κριτήρια για το τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για τον περιορισμό της μετάδοσης.

5. Βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη κάνοντας κουτοπόνηρες συγκρίσεις και συμψηφισμούς με χώρες που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, μετρώντας χιλιάδες απώλειες, αντί να συγκριθεί με χώρες που είναι αληθινά πρότυπα.

6.Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις εκκλήσεις του Π.Ο.Υ. για προσεκτική και με όρους άρση του λοκνταουν και άνοιγμα των συνόρων. Και αν η άρση του λοκ ντάουν δεν δημιούργησε πρόβλημα γιατί πρακτικά η μετάδοση είχε “μηδενιστεί” εγχώρια, το άνοιγμα των συνόρων, η συμμόρφωση στις απαιτήσεις των μεγαθηρίων του τουρισμού και η γραμμή “καλώς να έρθει το δολάριο” έριξε ξανά τη χώρα στη δίνη της πανδημίας.

7. Έβαλε τα κέρδη των λίγων και ειδικά τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες περί “ελευθερίας διακίνησης” πάνω από τις ανάγκες των πολλών εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, βάζοντας τη χώρα στο χάρτη του προβλήματος, ενώ είχε όλες τις δυνατότητες να διατηρήσει μια σχετική υγειονομική ασφάλεια.

8. Αγνόησε και εξοβέλισε σοβαρούς και αξιόπιστους επιστήμονες που είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής. Προτίμησε να λιβανίζεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που ταΐζει το Μαξίμου αντί να καταστρώσει σχέδιο υγειονομικής πρόληψης και άμυνας.

9. Ακόμη και τώρα που υπάρχει απόλυτη ανάγκη, δεν διασφαλίζει δωρεάν μάσκες στον πληθυσμό, όπως είναι υποχρεωμένη, αλλά αντιθέτως απειλεί με πρόστιμα. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που πρέπει, υπονοεί με τα μέτρα και τις εξαγγελίες της ότι για το δεύτερο κύμα της έξαρσης φταίνε αποκλειστικά οι ανεύθυνοι πολίτες και όχι οι ανεύθυνες πολιτικές. Αυτοί που πρώτοι συνωστίζονταν σε κυβερνητικές φιέστες χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κουνάνε το δάκτυλο.

10. Σπατάλησε εγκληματικά τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα για πραγματική ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ με έμψυχο και άψυχο δυναμικό. Αντί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εξασφάλιση Μέσων Ατομικής Προστασίας, χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, διπλασιασμό των ΜΕΘ, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξακολουθεί να εμμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των ΣΔΙΤ, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, και του “λιγότερου κράτους”.

Ο ελληνικός λαός με κόπους και θυσίες έδωσε πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα.

Η κυβέρνηση όχι απλά τον σπατάλησε, αλλά με την ανευθυνότητα και την ελαφρύτητα που τη χαρακτηρίζει, φέρνει το δεύτερο κύμα μια ώρα αρχύτερα.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενοχοποιεί την κοινωνία για να βγει η ίδια λάδι.

Ας αναλάβει επιτέλους τις δικές της ευθύνες

antapocrisis

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχει ενδιαφέρον να διαπιστώνει κανείς πόσο απεχθάνονται οι αριστεριστές την ατομική ευθύνη και τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα. Επιδιώκουν πάντα τη μάζα και τη χειραγώγηση της και όχι ενεργούς πολίτες…

  2. Οι “αριστεριστές”, παλεύουν για Λαϊκή Δημοκρατία, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και λήψη άμεσων αποφάσεων απο συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο , μέρος και χώρα με διεθνιστική συνεργασία, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, όπου ο καθένας πολίτης θα έχει λόγο, ψήφο, ισάξια και ισότιμα. (Δε σου περασε ποτέ από το μυαλό, γιατί σου χαλάει τα ιδιωτικά σου συμφέροντα, ε? )Άρα θέλουν και με το παραπάνω την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και εκεί έγκειται η ατομική ευθύνη.
    Όσων αφορά τον ιό, η κυβέρνηση και το κράτος της, δεν κάνει απολύτως ΤΊΠΟΤΑ για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα πανδημία. Όταν η ατομική ευθύνη από πλευράς πολιτών, γίνεται η μονη κυβερνητική πολιτική, αντί να θωρακίστει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά και τις συνεχείς προτροπές των νοσοκομειακών γιατρών που ξέρουν καλύτερα τα πράγματα από μέσα, τότε υπάρχει ΑΤΟΜΙΚΉ ΑΝΕΥΘΥΝΌΤΗΤΑ από κάθε ένα μέλος της κυβέρνησης. Και εκεί ακριβώς αρχίζει το πρόβλημα με την πανδημία. Καμία μάσκα και κανένα λοκνταουν δεν έδιωξε ποτέ κανέναν ιό. Μόνο ένα ισχυρό δημόσιο, εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Κάτι που προφανώς αυτή η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί.

    • Τις είδαμε τις λαϊκές δημοκρατίες, πως λειτούργησαν στην πράξη…Όσο για το άρθρο βρίθει fake news, ανακρίβειες και μηδενίζει όσες προσπάθείες έχουν γίνει, αντί να ασκήσει δημιουργική κριτική, υπηρετώντας έτσι την τυφλή, κομματική ιδεοληψία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης