"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

”Ένα καράβι για τη Γάζα”

lafarm

Σχετικά άρθρα

shiptogaza
67 χρόνια βάρβαρης κατοχής – 67 χρόνια ηρωικής αντίστασης

Από το 1948 ο παλαιστινιακός λαός ζει υπό καθεστώς βάρβαρης κατοχής. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν και οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Εκατοντάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν φυσικά και ηθικά στις ισραηλινές φυλακές. Δεκάδες χιλιάδες δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατοχής.
Εδώ και 67 χρόνια ο παλαιστινιακός λαός δε σταμάτησε στιγμή να αντιστέκεται και να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις και με κάθε μέσο για τη λευτεριά του, κόντρα στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του και παρά τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες, τις πρωτοφανείς καταστροφές. Η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου.
gaza1
Από τον Γενάρη του 2006, όταν οι δημοκρατικές εκλογές στην Παλαιστίνη ανέδειξαν νικητή τη Χαμάς, το ισραηλινό κράτος εφαρμόζει τακτική συλλογικής τιμωρίας απέναντι στους Παλαιστίνιους. Έχει επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά αέρα και θάλασσα. Έτσι, σε ένα χώρο όσο η Θάσος, 1.816.379 άνθρωποι (το 60% ηλικίας κάτω των 16) ζουν σε μια ανοιχτή φυλακή, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης σ’ όλο τον κόσμο, στερούμενοι όχι μόνο το μέγιστο αγαθό, την ελευθερία, αλλά και τα πιο βασικά ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η διατροφή, το νερό και η υγεία.
Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού με όλο πιο σκληρά και ρατσιστικά μέτρα στα κατεχόμενα της Δυτ. Όχθης και συχνές πολεμικές επιθέσεις (2008-2009,2012,2014) στην αποκλεισμένη Γάζα. Μαζικοί βομβαρδισμοί με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, ισοπέδωση σπιτιών, σχολειών και νοσοκομείων, καταστροφή βασικών υποδομών (δίκτυα νερού, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης, δρόμων).
Ο πόλεμός τους γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η «ειρήνη» τους και η «ειρήνη» τους καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από τον πόλεμό τους.
gaza
Ο τραγικός απολογισμός σε υλικές καταστροφές από την περυσινή ισραηλινή πολεμική επιχείρηση, όχι μόνον εξακολουθεί να υπάρχει, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την εκεχειρία, αλλά έχει αυξηθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να συνιστά ένα ισραηλινό τσουνάμι που απειλεί να καταπιεί κάθε δυνατότητα ζωής και επιβίωσης στη Γάζα. Παρά τις λεκτικές κορόνες διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ) και κυβερνήσεων (ΗΠΑ, Ε.Ε) για τη χαλάρωση του αποκλεισμού και την ανοικοδόμηση της καταστραμμένης Γάζας, η πραγματικότητα που αποσιωπάται εντέχνως και επιμελώς, ΧΤΥΠΑΕΙ συναγερμό!!!
· Το νερό -πηγή της ζωής- είναι ακατάλληλο για πόση.

· Το ηλεκτρικό ρεύμα διατίθεται λίγες μόνο ώρες την ημέρα.

· Πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

· Οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις είναι συχνές, ειδικά ενάντια στους ψαράδες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

· Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, έχει ανοίξει λίγες φορές το 2014. Κατά μέσο όρο, μόλις 198 άνθρωποι την εβδομάδα μπόρεσαν να το περάσουν, σε σχέση με τους αντίστοιχους 955 το 2013.

· Ως τον Φλεβάρη του 2015, μόνο 1661 φορτηγά από τα 800.000, που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση, μπόρεσαν να μπουν στη Γάζα.

Τα κονδύλια των διεθνών δωρητών για την αντιμετώπιση των πληγών στη μαρτυρική γη, καθώς και ο Μηχανισμός Ανοικοδόμησης της Γάζας του ΟΗΕ υπόκεινται στην έγκριση ή μη του κράτους του Ισραήλ και στους όρους που αυτό βάζει, Έτσι, ο ΟΗΕ, εκ των πραγμάτων, μετατρέπεται σε αρμοστή της ισραηλινής πολιορκίας! Και όμως, πρόσφατα αυτός ο ίδιος ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας φτάνει σε θανάσιμο σημείο καμπής!!! Άλλωστε, περισσότερο από 70% της βοήθειας που δεσμεύτηκαν να παράσχουν οι διεθνείς δωρητές αναμένεται να ωφελήσει την ισραηλινή οικονομία, επιβραβεύοντας ουσιαστικά το Ισραήλ για το άρπαγμα και την κατοχή της παλαιστινιακής γης, τον αποκλεισμό από αέρα, στεριά και θάλασσα της Γάζας, τους μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων, την σφαγή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Ακόμα, πολλές από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην ανοικοδόμηση, συμμετέχουν παράνοα στη λεηλασία των παλαιστινιακών φυσικών πόρων ή/και συμμετέχουν στην κατασκευή των παράνομων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, επικοισμών στα κατεχόμενα.
Κι ενώ ο κλοιός της πολιορκίας σφίγγει όλο και περισσότερο, η διεθνής ‘επίσημη’ κοινότητα αρνείται να διασφαλίσει τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού. Παρακολουθεί με απάθεια το διαρκές έγκλημα που συντελείται, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, παρέχοντας βοήθεια και στήριξη στο Ισραήλ απ’ όλες τις πλευρές και με κάθε μέσο. Ακόμα και κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, δεν προχωράνε στη μετατροπή της συμβολικής αυτής χειρονομίας σε υλική δύναμη με τον τερματισμό των στρατιωτικών, οικονομικών, εμπορικών και άλλων συναλλαγών και συμφωνιών με το κράτος του Ισραήλ. Στάση που κρατά και η ελληνική κυβέρνηση (συνεχίζοντας σε γενικές γραμμές την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων σε αυτό το ζήτημα) βρίσκοντας στο πρόσωπο του Ισραήλ έναν αξιόπιστο και αξιότιμο συνομιλητή και σύμμαχο. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, αναφέρθηκε σε διαφορές ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους! Δηλαδή, η κατοχή και ο αποκλεισμός είναι διαφορές ανάμεσα σε δύο πλευρές!!! Διαφορά, λοιπόν, ανάμεσα σε δύο πλευρές και η πολιορκία του Μεσολογγίου και η γερμανική κατοχή;;;
Για όλους αυτούς τους λόγους και για 1.800.000 λόγους, όσοι είναι και οι κάτοικοι της Γάζας και επειδή:
· Δεν πιστεύουμε ότι η ελευθερία και τα δικαιώματα των λαών χαρίζονται από μεγάλους ή μικρούς ‘ισχυρούς’, αλλά αντίθετα καταχτιούνται με αγώνες

· Δεν περιμένουμε να αποδώσουν δικαιοσύνη αυτοί που αοριστολογούν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου γράφοντας ταυτόχρονα στα παπούτσια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις

Γι αυτό:
· Επιμένουμε να συντασσόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα για γη και ελευθερία του παλαιστινιακού λαού

· Συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε και με τη νέα διεθνή αποστολή του ”Στόλου της Ελευθερίας”, υπερβαίνοντας δυσκολίες και συμπληγάδες, την επιτακτική ανάγκη ν’ αρθεί τώρα ο παράνομος και απάνθρωπος αποκλεισμός.

Αλληλεγγύη στους ”Ελεύθερους πολιορκημένους της Γάζας”

Τρικαλινή ομάδα στήριξης της Πρωτοβουλίας: ”Ένα καράβι για τη Γάζα”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης