Επιβλητικά μοναστήρια, ένα γραφικό χωριό κάτω από τους βράχους, δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον και οι στάσεις για φαγητό.
Στην καρδιά της Ελλάδας βρίσκεται ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη που έχει καταφέρει με την άγρια ομορφιά του και τους ψηλούς απότομους και σκοτεινούς βράχους να προσελκύει επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη: τα Μετέωρα.
Αφήνοντας πίσω σου τα Τρίκαλα, μια «ευθεία» πόλη το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο άγριο, όμως τόσο μαγευτικό που όσες φορές και να το δεις εντυπωσιάζεσαι και νιώθεις ένα μεγάλος δέος για την φύση που δημιούργησε έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής.
Μόλις ο ταξιδιώτης μπει στην περιοχή της Καλαμπάκας τον καλωσορίζουν τα επιβλητικά βράχια που στέκονται πάνω από την πόλη. Σε όποιο σημείο και να βρεθείς σηκώνοντας το βλέμμα έχεις μόνο να αντικρίσεις τους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη που πάνω τους φιλοξενούν τα μοναστήρια. Να αναφέρω πως τα Μετέωρα είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστηριακό σύμπλεγμα στην Ελλάδα, μετά το Άγιος Όρος και τα μοναστήρια από το 1998 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Αυτή η σπάνια ομορφιά του μέρους έχει προσεγγίσει ξένες παραγωγές για να γίνει το καλύτερο σκηνικό τους. Και μπορεί το 1980 όταν ο Ρότζερ Μουρ βρέθηκε στα Μετέωρα ως «Τζεϊμς Μποντ» να εξόργισε του μοναχούς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ωστόσο την επόμενη χρονιά το μέρος έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από την προβολή της ταινίας του πράκτορα 007 με τίτλο «Για τα μάτια σου μόνο».
Μετέωρα
Από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας μας όπου συγκεντρώνει επισκέπτες όλο το χρόνο και από κάθε άκρη του πλανήτη. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη όπου σε κάποια σημεία του βρίσκονται μοναστήρια. Από τις 30 ιστορικές μονές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν μόνο οι 6, οι οποίες είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες και όσα μάθαμε από την ξεναγό τα στρώματα ψαμμίτη έχουν ταυτοποιηθεί ως αποθέσεις ενός παλαιού δέλτα ποταμού και τα κανάλια πιθανότατα δημιουργήθηκαν όταν η περιοχή ανυψώθηκε ή έπεσε η στάθμη της θάλασσας.
Από τις μονές που είναι επισκέψιμες και έχουν μεγάλη ιστορία είναι η Ιερά Μονή του Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή Ρουσσάνου.
Η πρώτη πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι και βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου με τη θέα να είναι συγκλονιστική και ακαταμάχητη. Η συγκεκριμένη μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και το όνομα της το πήρε από τον ασκητή Βαρλαάμ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο βράχο δύο αιώνες νωρίτερα από τη δημιουργία του μοναστηριού. Μάλιστα, η μονή διατηρεί ένα σημαντικό αρχείο και θεωρείται από αυτές που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης.
Η Μονή του Ρουσσινού είναι γυναικεία και τον 16ο αιώνα δύο κτήτορες έχτισαν ξανά τη μονή που είχε ερειπωμένη. Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται με από δύο γέφυρες που κατασκευάστηκαν το 1930 και αντικατέστησαν την ξύλινη που υπήρχε μέχρι τότε. Οι καλόγριες κάνουν ξεναγήσεις μέσα στην εκκλησία και μοιράζονται την ιστορία της μονής και των αγιογραφιών που είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Πριν λίγους μήνες η μονή Ρουσσάνου άνοιξε τις αυστηρές πόρτες και πραγματοποιήθηκε γύρισμα για την εκπομπή του Γκόρντον Ράμσεϊ. Ο εκκεντρικός σεφ απόλαυσε το πρωινό μαζί με τις μοναχές, μάλιστα έφτιαξε και ο ίδιος μια συνταγή και τον ξενάγησαν στα μελίσσια.
Το τοπίο είναι πολύ επιβλητικό και τώρα το χειμώνα πιο ατμοσφαιρικό.
Η ιστορία του μοναχισμού
Μέσα στα τοιχώματα ζούσαν οι ασκητές και κατέβαιναν κάθε Κυριακή.
Το απροσπέλαστο τοπίο ήταν εκείνο που βοήθησε προκειμένου να υπάρξει ακμή του ακητισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι πρώτοι ασκητές έφτασαν τον 9ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα υπήρχαν μόνο ασκητές και όχι μοναστήρια. Δηλαδή δεν υπήρχε ο κοινοβιακός μοναχισμός, μόνο ο ερημητικός ασκητικός μοναχισμός. Υπήρχαν πάνω από 12 σπήλαια που υπήρχαν ασκητές- δεν είναι γνωστά παρά μόνο αν τα εξευρενήσεις με ξεναγούς που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή. Οι καταγραφές θέλουν την ακμή του μοναχικού βίου να είναι τον 17ο αιώνα. Όπως μας ανέφερε ο ξεναγός οι ασκητές έμεναν μόνοι τους σε διαφορετικά σημεία και κατέβαιναν με ανεμογέφυρα. Κάθε Κυριακή συναντιόσουν όλοι μαζί στο εκκλησάκι της Ντούπιανης να γιορτάσουν την ημέρα και να φάνε όλοι μαζί.
Οι ασκητές μαζεύονταν νωρίς το πρωί για τη λειτουργίας και μετά την Θεία Κοινωνία έμεναν όλοι μαζί να μαγειρέψουν με φωτιές απολαμβάνοντας το μοναδικό καλό γεύμα της εβδομάδας. Μάλιστα, κάποιοι ντόπιοι έφερναν προομήθειες για το γεύμα των ασκητών και κάθονταν όλοι μαζί. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ο κάθε ασκητής θα ετοιμάσει ένα σακίδιο με τις απαραίτητες προομήθειες που θα χρειαστεί μέσα στη βδομάδα του, όπως ξερό ψωμί, νερό, αποξηραμένα φρούτα, καρπούς ανάλογα την εποχή.
Ένα από τα σημεία που είχαν παρατηρηθεί πως ζούσαν ασκητές. Αργότερα φτιάχτηκε μια μικρή μονή.
Τις υπόλοιπες ημέρς ζούσαν μόνοι τους έκαναν προσευχή, νηστεία και γυμναστική για να εξασκούν το σώμα και το πνεύμα. Τις ημέρες της απομόνωσης, έτσι όπως λέγονται, τις περνούσαν με ελάχιστο φαγητό μέχρι να έρυει η Κυριακή όπου είναι η ημέρα της κοινωνικοποιήσης.
Καστράκι
Το χωριό Καστράκι βρίσκεται κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων δίνοντας μια ατμοσφαιρική εικόνα στον επισκέπτη. Από κάθε σημείο του μικρού χωριού, το οποίο είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, βλέπεις τους βράχους που πραγματικά η θέα τους είναι μοναδικής ομορφιάς.
Το Καστράκι παντρεύει τη γραφικότητα της υπαίθρου με το μοναδικό σκηνικό των Μετεώρων. Εξάλλου, δεν έγινε τυχαία το καλύτερο σκηνικό για να γυριστεί η τελευταία σκηνή της εκπομπής του Γκόρντον Ράμσεϊ που αφορούσε την Ελλάδα.
Το χωριό Καστράκι βρίσκεται κάτω από τους βράχους.
Στον παραδοσιακό οικισμό οι τοπικές παραδόσεις μένουν μέχρι σήμερα ζωντανές και περνάνε από γενιά σε γενιά. Αξίζει να αναφέρουμε πως το χωριό πήρε το όνομα του από ένα αρχαίο μικρό φρούριο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και μέχρι σήμερα σώζονται κάποια ερείπια.
Από τα πιο γνωστά έθιμα του χωριού είναι το κρέμασμα των μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Ανήμερα στην γιορτή του Αγίου οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας τον τιμούν προσφέροντας του ένα μαντήλι. Οι αναρριχτές ανεβαίνουν με τα καινούργια μαντήλια και κατεβάζουν της περσινής χρονιάς.
Συνομιλώντας με κάτοικο της περιοχής μας είπε πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν ένας Τούρκος στρατιώτης έκοβε δέντρα κάτω από το μοναστήρι και άθελα του έκοψε το χέρι του. Όταν είδε η γυναίκα του τα αίματα ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου και του έταξε το μαντίλι της αν γίνει καλά ο σύζυγος της. Ένας κάτοικος του χωριού ανέβασε το μαντίλι στο μοναστήρι και το χέρι του Τούρκου στρατιώτη έγινε καλά.
Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων
Ο επισκέπτης θα δει από κοντά μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Μέσα σε δύο ορόφους υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών, ενώ η παρουσίαση των συλλογών από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν.
Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.
Το μουσείο διοργανώνει κυνήγι τρούφας, μια φανταστική εμπειρία, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση του μοναδικού αυτού καρπού της ελληνικής φύσης, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες ενημερώνονται για το εκλεκτό έδεσμα και φυσικά στο τέλος απολαμβάνουν μια χορταστική τρουφομακαρονάδα που φτιάχνει ο σεφ στη φύση. Εντωμεταξύ πριν το γεύμα θα δοκιμάσεις 4-5 είδη μανιταριών και γλυκό του κουταλιού με ένα ποτήρι τοπικό κρασί.
Αθλητικές δραστηριότητες
Σ΄ αυτόν τον όμορφο τόπο θα απολαύσεις outdoor δραστηριότητες σε ένα φυσικό περιβάλλον που σε κάποια σημεία κυριολεκτικά σου κόβεται η ανάσα. Η πεζοπορία και η αναρρίχηση έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ αν δεν είσαι έμπειρος πεζοπόρος υπάρχουν ενδιαφέρουσες και εύκολα προσβάσιμες διαδρομές για να απολαύσεις αυτό το συγκλονιστικό τοπίο. Σε κάποια σημεία αντί για πεζοπορία μπορείς να απολαύσεις mountain bike.
Στο «Visit Meteora» μπορείς να δημιουργήσεις ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ανάλογα τη φυσική σου κατάσταση, ενώ από τον οδηγό μπορείς να μάθεις την ιστορία του τόπου.
Για πιο εναλλακτικές δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία, σκι θα πρέπει να ανέβεις ο επισκέπτης μέχρι το Περτούλι, που είναι ο παράδεισος όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Πηγή: iefimerida.gr