Ένεση 330 εκατ. ευρώ στη λαβωμένη εστίαση Reviewed by Momizat on . Πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το πολύμηνο lockdown και τα περ Πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το πολύμηνο lockdown και τα περ Rating: 0

Ένεση 330 εκατ. ευρώ στη λαβωμένη εστίαση

Ένεση 330 εκατ. ευρώ στη λαβωμένη εστίαση

Πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το πολύμηνο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Επίσης, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό. 

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα αφορά περίπου 34.000 – 40.000 επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%, έχει προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% του τζίρου (με μέγιστο ποσό ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ). Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη και μη επιστρεπτέα

Πριν από την οριστικοποίηση του προγράμματος, προηγήθηκε σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, και «αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι έχει χτυπηθεί σκληρά ο κλάδος της εστίασης και ότι εδώ και 13 μήνες ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Απέφυγε να προσδιορίσει πάντως τον χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσδιορίσει το πότε. Αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, περιορίστηκε να προσθέσει. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη σύσκεψη δήλωσε στο MEGA ότι «αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση.

Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες και θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για μια «θετική εξέλιξη» για τον κλάδο.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Ειδικότερα –και σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων–, η νέα δράση είναι προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. 
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Το Υπουργείο επισημαίνεται ότι:

 Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

 Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή