Ένταξη και του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία Reviewed by Momizat on . Την ένταξη και του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία, σηματοδότησε η παρουσία του Δημάρχου στην παρουσίαση του προγράμματος για την ανάδει Την ένταξη και του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία, σηματοδότησε η παρουσία του Δημάρχου στην παρουσίαση του προγράμματος για την ανάδει Rating: 0

Ένταξη και του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία

0000000000

Την ένταξη και του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία, σηματοδότησε η παρουσία του Δημάρχου στην παρουσίαση του προγράμματος για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, σε ξενοδοχείο κοντά στην ιστορική αυτή περιοχή της χώρας μας, ο κ. Παπαστεργίου μετείχε στην παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου». Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε ήδη ξεκινήσει και στο οποίο, μετά από παρέμβασή του Δημάρχου, μετέχει πλέον – στο μέρος που τον αφορά – και ο Δήμος Τρικκαίων.
Το πρόγραμμα σε όλη του την έκταση, αφορά επί της ουσίας στην από κοινού ανάδειξη των τριών σημαντικών Ασκληπιείων της χώρας, και, σε δεύτερη φάση, στη σύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα.
Η σύνδεση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τον Δήμο Τρικκαίων – αλλά και τον Δήμο Πύλης – αφού στην πόλη των Τρικάλων βρίσκεται το Ασκληπιείο, ενώ στο Κερκέτιο Ορος, στον Κόζιακα, φυτρώνουν ακόμη τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιό.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προβεί σε δύο ενέργειες.
Η πρώτη, η υποβολή φακέλου προς ένταξη στο πρόγραμμα Leader, του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε ΚΟΖΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ.
Η δεύτερη, η αποστολή προ διμήνου, επιστολής στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, για ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στο δίκτυο για τον πολιτισμό – ιατρικό τουρισμό – βιοποικιλότητα.
Η τρίτη ενέργεια έγινε από τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος αμέσως αποδέχθηκε το αίτημα και ενέταξε τον Δήμο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή:
– ιστορικώς, με την ανάδειξη – αξιοποίηση του Ασκληπιείου στα Τρίκαλα
– οικονομικώς, με την προώθηση της καλλιέργειας βοτάνων που θα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς
– ιατρικώς, με την επιστημονική αξιοποίηση των συμπερασμάτων των συνεδρίων που θα διεξάγονται στο Καποδιστριακό Δημαρχείο της ΔΕ Κόζιακα
– τουριστικώς, με την προσέλκυση πλήθους επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
– εκπαιδευτικώς, με την επαφή των μαθητών με τον ιστορικό πλούτο της περιοχής.

0000

Ο κ. Παπαστεργίου, κατά την ομιλία του στην Επίδαυρο, ανέφερε τους παραπάνω στόχους, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των Δήμων, στις περιοχές των οποίων τα αρχαία Ασκληπιεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη σύνδεση των τριών στοιχείων: της ιστορίας – της ιατρικής – της βιοποικιλότητας.
Έτσι, ο Δήμος, εντασσόμενος στο σχέδιο ανάδειξης των Ασκληπιείων, προώθησης του ιατρικού τουρισμού και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, αναλαμβάνει τον ρόλο του, ως τμήμα της αρχαίας μας κληρονομιάς.
Ταυτοχρόνως, σε επίπεδο ανάδειξης του Ασκληπιείου, κρίσιμη, χρήσιμη και σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του σωματείου «Διάζωμα», το οποίο έχει ήδη ανασκευάσει αρχαία κτήρια. Εξάλλου, στη χθεσινή εκδήλωση, που οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Επιδαύρου, μία σειρά μελετών για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, θα εκπονηθεί με πόρους που θα εξασφαλίσει το «Διάζωμα».
Στην εκδήλωση, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, ο [πρόεδρος του «Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Κων. Γκάτζιος, ο Δήμαρχος Κω και ο κ. Γιώργος Κυρίτσης (στην Κω λειτουργεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα).
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Κλασικής Αρχαιολογίας) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Βοτανικής και Οικολογίας).

0000000

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή