Έξι μήνες, έξι φόροι – Η “λυπητερή” για το 2014 Reviewed by Momizat on . Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν μια σειρά από φόρους, συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τ Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν μια σειρά από φόρους, συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τ Rating: 0

Έξι μήνες, έξι φόροι – Η “λυπητερή” για το 2014

Έξι μήνες, έξι φόροι – Η “λυπητερή” για το 2014

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν μια σειρά από φόρους, συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την πορεία υλοποίησης των στόχων ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015.

Σε περίπτωση, που παρουσιαστούν αποκλίσεις, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και ως προς τα αιτήματα για ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναλυτικά οι φόροι

1. Φόρος εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.

2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα:

*Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.

*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ).

3. Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.

4.  Φόρος πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:

*Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.

5. Τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.

6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.

nooz.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή