"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Έρχεται καταιγίδα και ανελέητη λιτότητα σύμφωνα με το ΔΝΤ.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Οι «άρρωστες οικονομίες πρέπει να βιώσουν μια οδυνηρή θεραπεία για να βελτιωθούν» καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι ανάταξης των δημοσιονομικών μεγεθών, επεσήμανε ο Α.Mozhin, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Ρωσία.
  Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δυτικών κρατών, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους.
  Μετά τον COVID, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξήθηκαν και έπρεπε να χρηματοδοτηθούν μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους. Πολλές χώρες βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών κρατών.
Δημήτρης Τσάντος
  Τα χρόνια ανεύθυνης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανεξέλεγκτης ρευστότητας για να μην πέσουν σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες, όπου τελικά οι κεντρικές τράπεζες έφτασαν να τυπώνουν αφειδώς, βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης χρέους η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα επισήμανε, βυθίζοντας τη παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση.
  Ανέφερε ως παράδειγμα την Ιαπωνία, αναδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να αποφευχθεί η χρεοκοπία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το κόστος ήταν ότι η η ιαπωνική οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για 30 χρόνια.
Αυτό συμβαίνει και με άλλες οικονομίες, πχ.η ιταλική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και 20 χρόνια, σημείωσε.
  «Όλα αυτά είναι συνέπειες του εκτοξευόμενου επιπέδου του δημόσιου χρέους».
 
  Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά επίπεδα χρέους και θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, για να μην αναφέρουμε την Ελλάδα και την Ιταλία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «απελπιστική».
  Την ίδια στιγμή όμως οι «άρρωστες οικονομίες πρέπει να βιώσουν μια οδυνηρή θεραπεία για να βελτιωθούν» καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι ανάταξης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δυστυχώς σκοτώνει την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει το κόστος δανεισμού.
Αν υπάρχει τεράστιο δημόσιο χρέος, σημαίνει ότι απαιτείται “εξυγίανση του προϋπολογισμού”, για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος(όπως συνέβη με τη χώρα μας στη 10ετη κρίση που βιώσαμε).
Αυτό απαιτεί είτε αύξηση των φόρων προκειμένου να αυξηθούν τα δημοσιονομικά έσοδα, είτε μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού, όμως και τα δύο σκοτώνουν την οικονομική ανάπτυξη επισήμανε στην ανάλυση του.
 
  Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις λόγω του κυρίαρχου οικονομικού λαϊκισμού, το ίδιο το πολιτικό σύστημα αυτών των χωρών οδηγεί τις οικονομίες σε καταστροφή, με βάση το γεγονός ότι έχουν τυφλή προσήλωση στους βραχυπρόθεσμους δείκτες τόνισε στη συνέντευξη του.
Η υγιής ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία πρέπει να επιτευχθούν με κάθε κόστος, διαφορετικά μπορεί να χάσετε τις επερχόμενες εκλογές. Και εκεί δυστυχώς γίνονται εκλογές σχεδόν κάθε χρόνο.
Σημείωσε ότι τα κράτη που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του υψηλού χρέους είναι σε θέση να αποφύγουν την αθέτηση υποχρεώσεων εκδίδοντας νέα κρατικά ομόλογα και αναγκάζοντας τις δικές τους τράπεζες να αγοράσουν το δημόσιο χρέος, όμως έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σταδιακά σε μια περιοχή με μέσο και όχι υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Αυτή είναι μια τραγωδία, αλλά δεν βλέπω την ικανότητα των υπεύθυνων άσκησης πολιτικής να αμβλύνουν τον πόνο.
  Το ΔΝΤ δυσκολεύεται να παράσχει νέα δάνεια σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν εκτοξευόμενο δημόσιο χρέος, πρόσθεσε. Αφού το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, αποδεικνύεται ότι τα δάνειά του οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών, σημείωσε. Το ΔΝΤ έχει αρκετά κεφάλαια για να στηρίξει τις χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πολλές από αυτές βρέθηκαν σε σοβαρή κρίση χρέους, υπογράμμισε .
Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «μείωσης του δημόσιου χρέους, αναδιάρθρωσης και μερικής διαγραφής του».
Ωστόσο, μια τέτοια δράση παρεμποδίζεται από την παρουσία διαφορετικών κατηγοριών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, μεμονωμένων κρατών που παρέχουν διμερή διακρατικά δάνεια και εμπορικών πιστωτών που αγοράζουν απλώς κρατικά ομόλογα.
Δεν γνωρίζουμε καν τα ονόματα αυτών των εμπορικών δανειστών, επειδή αναγκάζουν τις αρχές των χωρών να υπογράφουν τις λεγόμενες συμφωνίες με ρήτρα εμπιστευτικότητας όταν χορηγούν δάνεια. Βασικά, πρόκειται για αμερικανικά μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα ταμεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (funds).
 
ΔΝΤ για Ουκρανία
  Το ΔΝΤ έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές τους κανόνες δανεισμού στην περίπτωση της Ουκρανίας, από το 2015 δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Ρωσία.
  Μιλώντας για το οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, ο Mozhin ανέφερε ότι στο συνολικό ποσό δανεισμού των 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα κεφάλαια προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους του Κιέβου προς το ΔΝΤ για προηγούμενα δάνεια.Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ έχει αναλάβει δύο καθήκοντα εδώ.
  Πρώτον, επιτρέπει την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων της Ουκρανίας στο Ταμείο. Υπογραμμίζοντας πως δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια περίπτωση στην ιστορία του ΔΝΤ.
  Δεύτερον, βοηθά στην ικανοποίηση των επιθυμιών του βασικού μετόχου(Αμερική).
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ J. Kozack δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την εκταμίευση μιας δόσης περί του 1 δις δολαρίων για την Ουκρανία αργότερα μέσα στον μήνα.
Τον Μάρτιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια τετραετή συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Το ΔΝΤ είναι δύσκολο να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της τρέχουσας περιόδου καταστροφής και κατάρρευσης της παγκόσμιας συνεργασίας και να επιβιώσει από αυτή τη διαδικασία, είπε.
  Ελπίζω ακόμα ότι το ΔΝΤ θα επιβιώσει, γιατί πραγματικά πιστεύω στην παγκόσμια συνεργασία, ότι αυτή η περίοδος καταστροφής και γενικευμένης κατάρρευσης θα τελειώσει κάποια μέρα, είπε ο Mozhin.
  Κατά τη διάρκεια της ίδιας της περιόδου της καταστροφής και της κατάρρευσης της παγκόσμιας συνεργασίας, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών, πρόσθεσε.
 
Το χρέος προς την Κίνα και η παρακμή της Λέσχης των Παρισίων
  Η Δύση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει την Κίνα να λάβει πίσω όσα της οφείλουν οι υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν θα πληρώσουν την Κίνα, αλλά όχι άλλους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων αυτών των χωρών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κίνας ως δανειστή ύστατης ανάγκης.
  Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος πιστωτής όλων των αναπτυσσόμενων χωρών, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η δομή των υποχρεώσεων του χρέους έχει αλλάξει πολύ με τη μείωση του μεριδίου των δυτικών χωρών που είναι μέλη της Λέσχης του Παρισιού και την αύξηση του μεριδίου της Κίνα.
  Την ίδια στιγμή, η Κίνα αντιτίθεται στο να υπαγορεύει η Λέσχη του Παρισιού στο Πεκίνο τους όρους διαγραφής χρέους και το ΔΝΤ να διαμορφώνει τους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ο Mozhin.
  Οι Κινέζοι, απ τη μια πλευρά, προσπαθούν να βρουν κάποια διέξοδο, δεν είναι εχθροί αυτών των φτωχών χωρών. Πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Κίνα χρηματοδοτεί, τότε είναι οι τράπεζές της που χρηματοδοτούν. Χρηματοδοτούν συγκεκριμένα έργα, πχ. για να κατασκευαστεί ένα νέο αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι, επισήμανε.
  Εξήγησε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους έως ότου οι εμπορικοί πιστωτές κάνουν ένα παρόμοιο βήμα, αλλά τηρούν στάση αναμονής.
  Υπάρχει ένα στοιχείο τεράστιας εξαπάτησης στην αγορά χρέους, τόνισε.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων χρηματοδοτούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού με τεράστιο, εντελώς τοκογλυφικό τόκο. Και ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν είναι σαφές πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα, είπε ο Mozhin.
 
Χρηματαγορές
 
Η παραπάνω συνέντευξη-οικονομική ανάλυση του ΔΝΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση μας ότι οι Αμερικανικες και γενικώς οι Δυτικές αγορές είτε κορυφώσαν, είτε βρίσκονται κοντά στη κορύφωση τους, αναμένοντας ένα Αρμαγεδώνα 
(υψηλά επιτόκια, υψηλός πληθωρισμός, υψηλές τιμές ενέργειας, ανατιμήσεις προϊόντων, χρεοκοπίες) κλπ
ειδικά στη Wall Street, η οποια ομως δυστυχως θα συμπαρασυρει παγκοσμιως τις αγορες.
Επισυνάπτεται και διάγραμμα του Aμερικανικου δείκτη S&P 500.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης