Οι δρόμοι στα βουνά δεν είναι πάντα καλοί.. Στη λίμνη Βερλίγκα ήταν αρκετά συχνή η παρουσία παντός είδους μηχανοκίνητου.
Εδώ και λίγες μέρες από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο τοποθετήθηκε μπάρα βαρέως τύπου προκειμένου να διαφυλαχθεί η περιοχή που είναι γνωστή και ως δρακόλιμνη της Νότιας Πίνδου.
Κατά την περιπολία προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι η μπάρα για την αποτροπή της κίνησης των μηχανοκίνητων είχε παραβιαστεί.
Η περιοχή εμπίπτει στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, καθώς χαρακτηρίζεται από τοπία ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας και αποτελεί ενδιαίτημα σπάνιων ειδών της πανίδας, όπως το όρνιο, η οχιά της Πίνδου, το αγριόγιδο και η καφέ αρκούδα. Επίσης, στο οροπέδιο φύονται σπάνια είδη φυτών, αρκετά από τα οποία έχουν ενταχθεί σε καταλόγους με απειλούμενα είδη και έχει θεσμοθετηθεί η προστασία τους.
Επισημαίνεται ότι στο οροπέδιο της Βερλίγκα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και κίνηση με μηχανοκίνητα οχήματα (κάθε είδους), ούτε η κατασκήνωση.
Η πρόσβαση στο οροπέδιο επιτρέπεται μόνο για πεζοπορικές διαδρομές, ως εξής:
α. Από την πλευρά της ΠΕ Ιωαννίνων, πεζοπορική διαδρομή μήκους περίπου 1,6 χλμ (μέχρι το όριο των δύο Π.Ε. Ιωαννίνων και Τρικάλων) που ξεκινάει από τον επαρχιακό δρόμο Μεγ. Περιστερίου – Συρράκου και
β. Από την πλευρά της ΠΕ Τρικάλων, πεζοπορική διαδρομή μήκους περίπου 2 χλμ (μέχρι το όριο των δύο Π.Ε. Ιωαννίνων και Τρικάλων) που ξεκινάει από τη στάνη «Γκέβρου» όπου φθάνει δύσβατος αγροτικός δρόμος από το χωριό Χαλίκι.
Η Μονάδα Διαχείρισης Π.Π. Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Ιωαννίνων και Καλαμπάκας, θα συνεχίσει τις ενέργειες για την προστασία της περιοχής ευθύνης της. Ωστόσο, η συνδρομή των ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών και της τοπικής κοινωνίας είναι καθοριστική για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
epiruspost