«Έφυγε» η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου Reviewed by Momizat on . «Έφυγε» την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη «Έφυγε» την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη Rating: 0

«Έφυγε» η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου

«Έφυγε» η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου

«Έφυγε» την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική της μελέτη για τους βασανιστές, που στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών της διαβόητης δικτατορικής ΕΑΤ-ΕΣΑ, αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών.

«Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα. Νεαρή τότε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήθελε να «διερευνήσει», «το φαινόμενο του σαδισμού», μας είχε πει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ήταν από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και ‘Αλλων Μορφών Κακοποίησης.

Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε μελέτες της και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή