«Έφυγε» η σπουδαία μαχήτρια που πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη Reviewed by Momizat on .   Τη  γνωρίσαμε από την εμβληματική ασπρόμαυρη φωτογραφία του οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Απόστολου Μουσούρη, που κοσμεί μέχρι σήμερα εκθέσει   Τη  γνωρίσαμε από την εμβληματική ασπρόμαυρη φωτογραφία του οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Απόστολου Μουσούρη, που κοσμεί μέχρι σήμερα εκθέσει Rating: 0

«Έφυγε» η σπουδαία μαχήτρια που πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη

«Έφυγε» η σπουδαία μαχήτρια που πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη

 

Τη  γνωρίσαμε από την εμβληματική ασπρόμαυρη φωτογραφία του οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Απόστολου Μουσούρη, που κοσμεί μέχρι σήμερα εκθέσεις και εκδόσεις για τον ένδοξο ΔΣΕ. Στο άνθος της νιότης της, η  Χρυσούλα Παπαλαζαρίδου εντάχτηκε στο ΔΣΕ και πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη και για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα έπαψε να χτυπά η καρδιά της, μετά από πολύκαιρη μάχη με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδου – Λεβέντη γεννήθηκε στις 6 Απρίλη του 1928 στο Δόμιρο Σερρών. Από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας συμμετείχε σε πολλές μάχες στο Γράμμο-Βίτσι. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ κατέφυγε στη φιλόξενη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας όπου έζησε για χρόνια. Επαναπατριζόμενη έζησε στη Λάρισα. Σε όλη της τη ζωή παρέμεινε μαχήτρια για τα ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι που έκλεισε τα μάτια της.

hrysoula_papalazaridou

«Χαρισμένη στο Χρήστο και την Έφη με σ. αγάπη. Λεβέντη Χρυσούλα, Σμόκοβο 9/8/2003.»

Από το βιβλίο του Χρήστου Νταβαντζή Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (δείτε εδώ) μεταφέρουμε δυο ακόμα φωτογραφίες της Χρυσούλας Παπαλαζαρίδου – Λεβέντη. Είναι τραβηγμένες (όπως και η πρώτη φωτογραφία) από την Α΄  Συνδιάσκεψη Γυναικών στο Βίτσι, στις 8 Μάρτη του 1949. Τη μια φωτογραφία συνοδεύει ιδιόχειρη αφιέρωση της μαχήτριας του ΔΣΕ προς τον συγγραφέα του βιβλίου και τη σύζυγό του: «Χαρισμένη στο Χρήστο και την Έφη με σ. αγάπη. Λεβέντη Χρυσούλα, Σμόκοβο 9/8/2003.»

hrysoula_papalazaridou2

Χρυσούλα Παπαλαζαρίδου – Λεβέντη (1928-2016)

Η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδου – Λεβέντη ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που πάντα θα εμπνέουν με τη ζωή και τη δράση τους τις νεότερες γενιές. Άφησε παρακαταθήκη μια ζωή δοσμένη στον αγώνα για τα δίκια του λαού, τη λευτεριά του, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Έζησε ως κομμουνίστρια, ως αντάρτισσα και ως τέτοια την αποχαιρετάμε.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιούνη, στις 6 το απόγευμα, στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Σχόλια (2)

 • Α.Β.

  Πού να βρεθούν τέτοιες γυναίκες – ηρωίδες σήμερα;
  Αλλά ηρωίδες δεν είναι όλες αυτές οι εργαζομενες με τους μισθούς πείνας
  που μάχονται να συντηρησουν την οικογένεια τους ;
  Αντεχουν την πίεση των εργοδοτων και δουλεύουν υπερωριες απληρωτες, ανασφαλιστες;

  Απάντηση
 • Α.Β.

  Πριν κανένα μήνα έφυγε κι άλλη συντροφισσα μαχητρια!
  Η Γλυκερία Πουλιου από τη Φωταδα .
  Αξίζει κι αυτή ένα αφιερωμα.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή