"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Ήταν Αύγουστος του 1942

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η επέτειος ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ Άνω και Κάτω Ολύμπου και Κισσάβου τιμήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου.

 

Ήταν Αύγουστος του ’42...

Ήταν Αύγουστος του 1942, όταν λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον Ξερόλακκα, στην τοποθεσία «Μπεχτέσι» πραγματοποιήθηκε η 1η Συνδιάσκεψη των ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, όπου έγινε η ορκωμοσία και ουσιαστικά σήμανε την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην περιοχή.

 

 

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Βίτκος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Τηλέμαχος Καλογήρου, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ορκωμοσίας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Φέτος, ο εορτασμός της επετείου γίνεται μέσα στις σκληρές συνθήκες των αλλεπάλληλων μνημονίων που έχουν φέρει τον λαό μας οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων- μαζί και η λεγόμενη «πρώτη φορά αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, σε απόλυτη συμφωνία με τους εταίρους της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει πολλές αναλογίες ως προς τις συνθήκες πείνας, εξαθλίωσης, ανεργίας που δημιουργήθηκαν και την περίοδο της Κατοχής και μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα αν κανείς αναλύσει την κινητοποίηση του λαού και τα ηρωικά αποτελέσματά της. Η τεράστια αυτή κινητοποίηση βέβαια δεν ήταν αυθόρμητη ούτε ανοργάνωτη. Είχε ως εμπνευστή, καθοδηγητή και βασικό αιμοδότη το τιμημένο Κ.Κ.Ε. (…)

 

Η λύση που τάζουν στον λαό, και τώρα, προεκλογικά, είναι μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού που φαντάζει ανίκητος και αιώνιος. Η αλήθεια είναι όμως, πως το όραμα της ταξικής ανατροπής και οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας, που ενέπνευσε τους αγώνες του ’40- ’49, είναι το μόνο ρεαλιστικό για την επιβίωση του λαού.

Απαιτεί βέβαια τις δικές του θυσίες, αλλά αυτές εντάσσονται σε ένα δρόμο που υπηρετεί τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, ένα δρόμο χωρίς χρέη, μνημόνια, καπιταλιστικές κρίσεις, πολέμους. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στο ξέφωτο της λαϊκής ευημερίας για όλους.

Είναι πια φανερό ότι οι καπιταλιστικές χώρες, μεγάλες ή μικρές, τρώγονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, είναι όμως ενωμένες ενάντια στους λαούς τους. Δεν διστάζουν ούτε σε μαζικές καταστροφές αθώων, ούτε σε απροκάλυπτες δολοφονικές επεμβάσεις χωρίς προσχήματα. Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν αμφισβητείται ούτε από τους μεγαλοαστούς, ούτε από τους σοσιαλδημοκράτες, ούτε από τους τάχα «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας που, κατά τα άλλα, το παίζουν επαναστάτες και ασυμβίβαστοι.

 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες που συρρέουν στη χώρα μας αποτελούν ένα γεγονός που θα αξιοποιηθεί για να «κάτσει στα αυγά του» ο λαός μας φοβούμενος να μην πάθει τα ίδια. Παράλληλα, η φασιστική Χρυσή Αυγή, σαν γνήσιος υπηρέτης των ίδιων συμφερόντων, θα προσπαθήσει να εκτονώσει την οργή του λαού με επιθετικές συμπεριφορές ενάντια στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται απάνθρωπα. Να απομονώσουμε και να ξεσκεπάσουμε κάθε εγκληματικό, φασιστικό μόρφωμα, είτε Χρυσή Αυγή λέγεται, είτε όπως μπορεί να το φτιασιδώσουν.

Το μόνο που τους φοβίζει είναι ένας λαός οργανωμένος, χειραφετημένος από τις δικές τους επιδιώξεις, ένα κίνημα που θα παλεύει για κάθε καθημερινό πρόβλημα άμεσα δεμένο με το ζήτημα της οικονομίας, της εξουσίας, με το ζήτημα δηλαδή της προοπτικής.

Μπροστά μας υπάρχει μια εκλογική μάχη. Έχουμε τα επιχειρήματα, έχουμε την πείρα, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε ώστε με τον καλύτερο τρόπο να δυναμώσουμε και σε αυτή τη μάχη τον λόγο των κομμουνιστών, των μόνων που έλεγαν και λένε την αλήθεια στον λαό, αντίθετα με τον ορυμαγδό της ψευτιάς και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που κυριαρχεί και θα ενταθεί όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης. Να διατρανώσουμε τον λόγο των κομμουνιστών, που είναι αντικειμενικά οι μόνοι που παλεύουν για να σηκωθεί ο λαός ενάντια στην καταστροφή που τον έχουν σύρει. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, μας δείχνουν το δρόμο».

Επίσης στην εκδήλωση τραγούδησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης