"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.6 C
Trikala

Ίδρυμα Λ.Μακρή: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των Τρικάλων από το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με πλήθος κόσμου και παρουσία των αρχών της πόλης και του νομού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη (1918 – 2007) «Εικόνες της πόλης των Τρικάλων μέσα από τον φακό του Γ. Μανωλάκη» σε επιμέλεια Λαμπρινής Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικού Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ., το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στο κτίριο της Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Στεφανία Τριγώνη, πρόεδρος του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού και η κόρη του αείμνηστου παιδίατρου Γεωργίου Μανωλάκη, Νίνα Μανωλάκη, ενώ η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικού Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ., ανέλυσε το φωτογραφικό του έργο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει μία επιλογή φωτογραφιών από το αρχείο του αείμνηστου παιδίατρου και επιφανούς μέλους της κοινωνίας της πόλης των Τρικάλων, Γεωργίου Μανωλάκη (1918-2007), το οποίο δωρήθηκε  από την κόρη του, παιδίατρο, Νίνα Μανωλάκηστο Ίδρυμα με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξή του.Το αρχείο αποτελείται από διαφάνειες (slides), οι οποίες αποτυπώνουν και καταγράφουν με μοναδικό τρόπο, καθαρή ματιά και αξιοσημείωτη ευαισθησία εικόνες των Τρικάλων, γεγονότα και όψεις της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης αλλά και του νομού, στιγμιότυπα της κοινωνικής, της πολιτικής, της αγροτικής και θρησκευτικής ζωής, λαϊκές εκδηλώσεις, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, φυσικές ομορφιές, οικισμούς και χωριά, καθώς και απόψεις των Ιερών Μονών του μοναδικού συμπλέγματος των Μετεώρων. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν ληφθεί από τον Μανωλάκη κατά την περίοδο 1960-1990.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ.: «Το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη, σύμφωνα με τους μνημονικούς τόπους του Γάλλου ακαδημαϊκού PierreNora, έχει συμβολική σημασία και ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας της πόλης των Τρικάλων. Η ανάγκη ανάδειξης της ιδιαίτερης ταυτότητας, το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, όταν επιβάλλεται ένα παγκόσμιο ομοιογενές πρότυπο πρόσληψης του αστικού τοπίου, προκαλεί τη στροφή του φωτογραφικού φακού σε συγκεκριμένα σημεία του αστικού ιστού, που φέρουν ξεχωριστή  ιστορική σημασιοδότηση ή έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνική ζωή της πόλης. Ο Γεώργιος Μανωλάκης με τον φακό του συλλαμβάνει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και τον ταχύ αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό της, που προκαλεί  η αδιάκοπη αναζήτηση της νεωτερικότητας στην μεταπολεμική  Ελλάδα.Οι λήψεις του είναι περισσότερο στατικές και ανταποκρίνονται στην πεποίθηση που καλλιεργείται στους κόλπους των ερασιτεχνών της εποχής για ‘άμεση φωτογραφία’ και τη λειτουργία του φωτογράφου ως μάρτυρα ‘του πνεύματος του τόπου’, σε μια περίοδο ευρύτερων αλλαγών. Τα ερασιτεχνικά στιγμιότυπα του Γεωργίου Μανωλάκη επαναπροσδιορίζονται και μεταμορφώνονται από ασήμαντα θραύσματα σε εξαιρετικές στιγμές, που συλλαμβάνουν την ποιητική της καθημερινότητας, με αισθητική και κοινωνικο-πολιτιστική αξία».

 

Διοργάνωση: Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού

Επιμέλεια: Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ.

Συντονισμός – επικοινωνία: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 11:00 – 13:00 και απόγευμα κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2431072360

Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού: Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα

Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης