"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Ίλιγγος από την ακρίβεια – Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Σχετικά άρθρα

lafarm

Σε ακόμη χειρότερη θέση αναμένεται να βρεθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, παρά τη διαφαινόμενη διαρκή επιβράδυνση του πληθωρισμού. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να εντείνονται και να φτάνουν σε ύψη που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε δυνατότητα να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Οι αυξήσεις, μάλιστα, συνεχίζουν να είναι τέτοιες που καθιστούν αστεία και τα όποια δήθεν κυβερνητικά μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή το καλάθι του … νονού και όλες τις υπόλοιπες δράσεις τύπου food-pass , με τις οποίες το μόνο που τελικά πετυχαίνουν είναι να αυτοεξευτελίζονται. 

Τα τρόφιμα, λοιπόν, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες αύξηση 14,9% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τροφίμων τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, η Eurostat, σημειώνει ότι ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,8% από 12,3% το Φεβρουάριο! Η αύξηση των τιμών παραγωγού συνιστά «προάγγελο» ακρίβειας στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, και σε επίπεδο λιανικής, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία των τιμών στα είδη διατροφής και κατά τον μήνα Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 προμηθευτές καταναλωτικών προϊόντων (ποσοστό 68%) έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο ανατιμήσεων μέσα στο έτος, με 3 στους 10 (ποσοστό 32%) να δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα προβούν σε αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και, φυσικά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναμένεται νέα αύξηση τιμών!

Κατά τα άλλα, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός

Κατά τα άλλα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καγταναλωτή υποχώρησε τον Μάρτιο στην Ελλάδα στο 5,4% από 6,5% το Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος κατέγραψε μικρή επιβράδυνση στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο. Όμως, η επιβράδυνση αυτή που καταγράφει ο πληθωρισμός αφορά μόνο συγκεκριμένες βιομηχανίες καθώς βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον Μάρτιο οι τιμές στο φυσικό αέριο συνέχισαν να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία. Ωστόσο τα νέα εξακολουθούν να μην είναι ευχάριστα στον τομέα των τροφίμων καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο στην Ελλάδα ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,8% από 12,3% το Φεβρουάριο ενώ στην ενέργεια, οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω κατά 14,7% από  μείωση 5,8% το δεύτερο μήνα του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, τον Μάρτιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 15,4% (από 15% τον Φεβρουάριο). Η συνεχής πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε μείωση των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, η οποία μειώθηκε κατά 0,9% (από αύξηση 13,7% τον Φεβρουάριο). Πτωτική πορεία κατέγραψαν οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,6% (από 6,8% τον Φεβρουάριο). Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι υπηρεσίες οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% (έναντι αύξηση 4,8% τον Φεβρουάριο)

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια στην χώρα και ο λαός βλέπει στα μέσα επικοινωνίας, τους υπεύθυνους(για την κατάντια) να του λένε ότι πάμε πολύ καλά.Πρώτος και καλύτερος ο …(μα τι γάτες είστε, με προλάβατε). Επειδή η Ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται, θα σας θυμίσω τον λόγο του Γκέμπελς στον Γερμανικό λαό σε ένα θέατρο στο Βερολίνο, την ώρα που τα Σοβιετικά άρματα ”σκάζουν μύτη” στον δρόμο: ”όλα αυτά που ακούτε είναι ψέματα, ο Γερμανικός στρατός θριαμβεύει. Οι εχθροί μας τρέχουν να σωθούν.” Υπάρχει σχετικό φιλμ στο YouTube. Είμαι σίγουρος, ότι πολλοί στην αίθουσα τον πίστεψαν… Εδώ τους είχε πείσει ότι οι Σοβιετικοί τους επετέθησαν και πρέπει να προστατέψουν πάσει θυσία την πατρίδα.
      Υ.Γ. Μάλλον μέσα στο ”θέατρο” ήταν και ο συμπαθής Dimitris και βλέπει παντού …Σοβιετικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης