“Αγριεύει” η υπόθεση με τις απαγορεύσεις στα Μετέωρα Reviewed by Momizat on . Πριν λίγες ημέρες ασκούσαμε έντονη κριτική στα μέλη του Ποταμιού των Τρικάλων, για την επιλογή τους να μοιράσουν φυλλάδια για τα αποτσίγαρα στην παραλία. Σήμερα Πριν λίγες ημέρες ασκούσαμε έντονη κριτική στα μέλη του Ποταμιού των Τρικάλων, για την επιλογή τους να μοιράσουν φυλλάδια για τα αποτσίγαρα στην παραλία. Σήμερα Rating: 0

“Αγριεύει” η υπόθεση με τις απαγορεύσεις στα Μετέωρα

“Αγριεύει” η υπόθεση με τις απαγορεύσεις στα Μετέωρα

Πριν λίγες ημέρες ασκούσαμε έντονη κριτική στα μέλη του Ποταμιού των Τρικάλων, για την επιλογή τους να μοιράσουν φυλλάδια για τα αποτσίγαρα στην παραλία. Σήμερα, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια για την απόφασή τους, μόνοι αυτοί, από ΟΛΑ τα κόμματα στον νομό μας, να κινητοποιηθούν ενάντια στην προσπάθεια, οι βράχοι των Μετεώρων να γίνουν «κτήμα» των μοναχών. Οι απαγορεύσεις των δραστηριοτήτων ή ο περιορισμός τους σε λίγα σημεία, όπως έχει προταθεί, ή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη μη πραγματοποίηση φεστιβάλ αναρρίχησης (όπως πρώτοι έχουμε γράψει), είναι σημάδια μιας πολιτικής που θέλει να κλείσει τα Μετέωρα εντός ορίων μόνο της μοναχικής (αμφίσημος ο όρος) ζωής.
Απέναντι σε αυτό, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του Δήμου Καλαμπάκας, πλην της Ριζοσπαστικής Κίνησης, σωπαίνει εκκωφαντικά. Ποιεί την νήσσαν. Προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τους επαγγελματίες που ζουν από τον τουρισμό, ούτε ενδιαφέρεται να κάνει κάτι, για να αυξήσει τις ώρες παραμονής στην πόλη.
Ταυτοχρόνως, όποιος έχει αντίθεση άποψη με τον αποκλεισμό των Μετεώρων, θεωρείται περίπου ως μίασμα, ως άνθρωπος που δεν σέβεται – με μια απίθανη λογική ακροβασία – τον μοναχισμό. Δυστυχώς, αυτές οι κορώνες υπεράσπισης της πνευματικότητας, ταράζουν την ίδια την πνευματικότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι αποκτά συμμάχους, από «οπαδούς» που χειροκροτούν μεν την επίσκεψη Χαν με τα λεφτά που υπόσχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν «δέχονται» δε, τα λεφτά των τουριστών προς τους επαγγελματίες.

Και, πάντα, επικρατεί ένας «φόβος»: μην τα βάλεις με την εκκλησία… Μα, το ζήτημα δεν είναι η Εκκλησία, ως συγκέντρωση πιστών που αγωνίζονται ταπεινά για τη λύτρωση, μέσω της συμμετοχής στα μυστήριά της. Αλλά η ταύτιση εκκλησίας και υλικών αγαθών, από ανθρώπους που δεν σχετίζονται με την πραγματική ενότητα πιστών, αγνών και δυνάμενων να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Πότε θα κατανοήσουμε, ότι είναι άλλο πράγμα η πνευμαζτική ζωή και άλλο πράγμα ο αθλητισμός;

Δυστυχώς, απουσιάζουν οι φωνές σε όλον τον νομό, όλων εκείνων που θα μπορούσαν να πάρουν θέση για το ζήτημα, εξετάζοντάς το ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως.
Φυσικά, δεν περιμένουμε από κάποιον να πάρει θέση.
Αύριο, όμως, όταν τα κανάλια παίξουν τον Θεοδωράκη να κριτικάρει τους εγκεφάλους αυτής της ενέργειας, ίσως αυτοί θορυβηθούν.
Γενικά μιλώντας, τα Μετέωρα δεν «ανήκουν» σε κανέναν. Ταυτοχρόνως, ανήκουν σε όλους…

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του «Ποταμιού»

 

 

Η ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

potamiΤα Μετέωρα αποτελούν τόπου μοναστικής ζωής εδώ και 600 χρόνια. Οι πρώτοι μοναχοί που ήρθαν και έφτιαξαν εδώ τα ασκηταριά τους, και εν συνεχεία τα μοναστήρια τους, πάνω στις κορυφές αυτών των εντυπωσιακών κάθετων βράχων, ήταν και λίγο… αναρριχητές, αφού έπρεπε να χρησιμοποιούν σχοινιά για να ανεβοκατεβαίνουν στις σκήτες τους

Τα τελευταία 50 χρόνια έρχονται εδώ στα Μετέωρα και κανονικοί αναρριχητές  από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν αναρρίχηση σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς κροκαλοπαγή βράχο, μέσα σε ένα τοπίο απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυσιολάτρες, μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ο καθένας στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα τοπικά εστιατόρια, και ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα. Το σπορ που ασκούν, η αναρρίχηση, δεν έχει μηχανικά μέσα που να παράγουν θόρυβο ή καυσαέρια, δεν ενοχλεί με κανέναν τρόπο τους άλλους επισκέπτες του χώρου, και δεν αφήνει ίχνη στο περιβάλλον.

Ολα αυτά τα χρόνια, οι αναρριχητές και οι μοναχοί/μοναχές συνυπάρχουν αρμονικά.

Πρόσφατα, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, θέλησε να διοργανώσει στα Μετέωρα το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, το περίφημο Petzl Rocktrip Festival. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη σχετική άδεια από το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Προς δυσάρεστη έκπληξη όλων, και προς μεγάλη απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας, το Κ.Α.Σ. απέρριψε το αίτημα και ουσιαστικά απαγόρευσε την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στα Μετέωρα, με το επιχείρημα ότι δεν συνάδει με την ιερότητα του χώρου (!).

Περισσότερα από 1000 άτομα (αθλητές, θεατές και δημοσιογράφοι) από όλον τον κόσμο, επί μια εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) θα ήταν μαζεμένοι στα Μετέωρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, με τη διεθνή δημοσιότητα που το συνοδεύει, θα καθιέρωνε τα Μετέωρα ως παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό, όπως συνέβη και με την Κάλυμνο από το 2006, όταν διεξήχθη εκεί αυτό το Φεστιβάλ. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου, νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη.

Το ΠΟΤΑΜΙ υποστηρίζει τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα και καλεί το Κ.Α.Σ., το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, τη μοναστική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός και γενικότερα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Την Τρίτη 29 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ., τα στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα (υποψήφιοι ευρωβουλευτές), θα αναρριχηθούν στα βράχια των Μετεώρων και αμέσως μετά θα δώσουν συνέντευξη τύπου, διατυπώνοντας τις θέσεις του Ποταμιού σχετικά με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ στα Μετέωρα, αλλά και για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού γενικότερα.

giavrouta_psimenos

Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα και Στέφανος Ψημένος (υποψήφιοι ευρωβουλευτές)

 

Σχόλια (1)

  • Βασίλης Παππάς

    Προφανώς η απερχόμενη και η νυν δημοτική αρχή ποιούν την νήσσαν (-κοινώς πάπια). Την 2η κυριακή των εκλογών το Λύκειο Καλαμπάκας (όπου και τα περισσότερα εκλογικά τμήματα) έμοιαζε με περιοχή του Ιράν. Τόση μαυρίλα, αφού η χειρ του “κυρίου” αποφάσισε να βοηθήσει!!! Και δώστου χειροφιλήματα και δώστου σπάσιμο της μέσης ενισχύοντας τον ραγιαδισμό. Οι επικήψεις έφεραν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε!!! Περιίμεναν τους “άθρησκους” κατά δήλωσή τους , αλλά τους ήρθε από τους ορθολογιστές του ‘Ποταμιού”. Ας πρόσεχαν!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή