“Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει στροφή στην ποιότητα” Reviewed by Momizat on . Άρθρο του Αθανασίου Λιούτα υποψηφίου ευρωβουλευτή ΝΔ Ο πρωτογενής τομέας και ο διάλογος γύρω από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, έχει απασχολήσ Άρθρο του Αθανασίου Λιούτα υποψηφίου ευρωβουλευτή ΝΔ Ο πρωτογενής τομέας και ο διάλογος γύρω από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, έχει απασχολήσ Rating: 0

“Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει στροφή στην ποιότητα”

“Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει στροφή στην ποιότητα”

Άρθρο του Αθανασίου Λιούτα υποψηφίου ευρωβουλευτή ΝΔ

Ο πρωτογενής τομέας και ο διάλογος γύρω από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, έχει απασχολήσει σχεδόν τους πάντες. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που επίμονα ζητάει οποιοσδήποτε ασχολείται με την γεωργία έστω και επιδερμικά, είναι ένα νέο σταθερό μοντέλο μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δώσει νέα πνοή, εργασία και βεβαίως εισοδήματα σε νέους ανθρώπους.

Σε μια τέτοια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική προσέγγιση, ο ρόλος της ΕΕ είναι καθοριστικός για το μέλλον ενός ολόκληρου κλάδου και κατ’ επέκταση για την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Η ΕΕ σε συνεργασία με την πολιτεία είναι υποχρεωμένη να θεμελιώσει αυτό το νέο μοντέλο που θα βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, όπως η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων με έμφαση στο νερό, η αντιμετώπιση των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών, ο αναγκαίος και επιτακτικός εκσυγχρονισμός των απαρχαιωμένων αρδευτικών δικτύων αλλά και η ανάγκη για στροφή σε νέες καλλιέργειες. Ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα για την γεωργία στην χώρα μας, κρίνεται από την ΕΕ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο παραγωγικός ιστός σε ολόκληρη την Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά χρίζοντας την γεωργία σε σημαιοφόρο της ελληνικής οικονομίας. Να γίνει με απλά λόγια συνώνυμο της πραγματικής «νέας Ελλάδας». Η στροφή σε ένα βιώσιμο και σύγχρονο μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης, θα σηματοδοτήσει την αρχή νέων καλλιεργειών που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα ήδη εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. Με συγκεκριμένες κινήσεις το λεγόμενο made in Greece, θα αποκτήσει ουσιαστικό αντίκρισμα στις διεθνείς αγορές. Η στροφή που πραγματοποιεί η χώρα μας παρά τις δυσκολίες, πρέπει να συνοδευτεί από τολμηρές αποφάσεις, που θα δώσουν ώθηση στις γενιές που έρχονται και θέλουν να εργαστούν στον κλάδο της γεωργίας. Από την άλλη αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα εδάφη της χώρας μας δίνουν μερικά από τα πιο ποιοτικά αγαθά στον κόσμο, το πρόβλημα όμως τόσο της ανταγωνιστικότητας όσο και της ανάπτυξης καναλιών πώλησης στο εξωτερικό παραμένει ακόμα τροχοπέδη για πολλούς μικροκαλλιεργητές.

Ο ρόλος της ΕΕ πρέπει να είναι συγκεκριμένος και καθαρογραμμένος με σαφείς στόχους για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι, δράσεις αλληλοϋποστήριξης, στοχευμένες επενδύσεις στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και την καινοτομία, συνεχής ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και συντονισμένη προσπάθεια από τις περιφέρειες και τους δήμους. Από την επόμενη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου πρέπει να δούμε στην πράξη, την ενίσχυση του μικρομεσαίου αγροτικού νοικοκυριού, πολιτικές με επίκεντρο την αγροτική επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων της αγροτική μας παραγωγής, ώστε σε κάθε περιοχή της χώρας μας να υιοθετούνται καλλιέργειες σύμφωνα με τα εδαφοκλιματικά τους χαρακτηριστικά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή