"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Αγροτική γη για… ανέγερση ξενοδοχείων!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γεωργική γη για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων αντί 150 -170 ευρώ το στρέμμα παραχώρησαν κατά κυριότητα σε ιδιώτες υπουργοί των κυβερνήσεων της περιόδου 2003-2008.

Τις «χαριστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- παραχωρήσεις «χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες» αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανακοινώνοντας ότι τις ανακαλεί.

«Ήδη βρίσκονται στο γραφείο μου προς υπογραφή 17 αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003 ως το 2008 με διυπουργικές μάλιστα αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός χθες στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Και οι 17 παραχωρούμενες εκτάσεις, από πέντε έως 50 στρέμματα, δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων με μόνη τη δήλωση των υμετέρων ενδιαφερόμενων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων και ξενοδοχείων χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 -κατ’ επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση- προέβλεπε.

Χαρακτηριστικό δε των 17 αυτών περιπτώσεων είναι ότι σε καμία απ’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης παρότι μεσολάβησαν από οκτώ έως 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης», επισήμανε ο κ. Ε. Αποστόλου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά και της πρώην πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Απορία προκαλεί – τόνισε – γιατί η πρώην ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε ήδη παρέλθει η πενταετία για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης.

Από τις προαναφερόμενες δεκαεπτά περιπτώσεις παραχωρήσεων, των οποίων τις ανακλήσεις άμεσα θα υπογράψω, 12 αφορούν στον Νομό Δράμας, συνολικής έκτασης 177 στρεμμάτων, δύο αφορούν στον Νομό Ξάνθης, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, μία αφορά στον Νομό Σερρών, έκτασης τεσσεράμισι στρεμμάτων, μία στον Νομό Καστοριάς, έκτασης τεσσεράμισι στρεμμάτων, και μια αφορά στον Νομό Πέλλας, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι κατόπιν εντολής του «η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα σε όλη την επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες, θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείριση των εκτάσεων θα επιστρέψει στο υπουργείο, προκειμένου να αξιοποιηθούν σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και εκατοντάδες κτίσματα σε όλη τη χώρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των καταπατημένων, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης», εξήγησε και αναφερόμενος στο νεοϊδρυθέντα Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) επισήμανε:

«Ο οργανισμός τελεί υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και στοχεύει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί τόσο τα ακίνητα και τον εξοπλισμό που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όσο και τη δημόσια γη που είναι κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση.

Αυτή την ώρα ο οργανισμός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας αποτυπώνει και καταγράφει τα ακίνητα του υπουργείου που μπορούν να υπηρετήσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Ένας από τους μεγάλους στόχους του υπουργείου μας είναι η προστασία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και η καλύτερη αξιοποίησή της, πάντα μέσα από διαδικασίες διαφανείς και προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των τοπικών κοινωνιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης