Αγωγή υγείας στο 1ο Γελ Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Ενημερωτική  παρουσίαση για  το aids και  τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής Ενημερωτική  παρουσίαση για  το aids και  τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής Rating: 0

Αγωγή υγείας στο 1ο Γελ Τρικάλων

Αγωγή υγείας στο 1ο Γελ Τρικάλων

Ενημερωτική  παρουσίαση για  το aids και

 τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα

Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής υγείας  από το Γραφείο Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης Κοινού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  και το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε ενημερωτική -εκπαιδευτική δράση στο Σχολείο, κατά την οποία η κ. Σοφία Τσέλιου, νοσηλεύτρια, Υπεύθυνη Επιτήρησης Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων ενημέρωσε τους μαθητές μας για την ανάπτυξη ικανοτήτων διαπραγμάτευσης στη σεξουαλική σχέση, την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς σε σχέση με την πρόληψη και την προφύλαξη, τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV) και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής . Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, από τη μητέρα στο μωρό, και  μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα .Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

  • Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  • Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
  • Κολπικά υγρά
  • Μητρικό γάλα

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που τα κάνει δύσκολο να διαγνωστούν. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών, που είναι και το χαρακτηριστικό το οποίο τα καθιστά τόσο ύπουλα, είναι ότι συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το σύντροφό του. Σημαίνει επίσης ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος άλλος έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απλώς από την εμφάνισή του.

Σε περίπτωση που ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό για να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις. Συνήθως η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη αίματος, η ανάλυση του οποίου, θα βοηθήσει στη διάγνωση του νοσήματος από το οποίο πιθανόν να πάσχει το άτομο και ακολούθως στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν (κάποτε και αδύνατο). Άρα σίγουρα είναι καλύτερα να προσπαθήσει κάποιος να τα προλάβει. Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό.

Στόχος, επομένως, τέτοιων δράσεων παραμένει πάντα η έγκυρη πληροφόρηση, η προάσπιση, βελτίωση και προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών με την ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους, καθώς και η ενημέρωση για το HIV και λοιπά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά την εφηβεία (ηλικίες 14 – 18 ετών), καθώς μελέτες έχουν δείξει πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία σταθερών προτύπων συμπεριφοράς που θα ακολουθήσουν τους νέους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όλα αυτά σε μία ευρύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση της σεξουαλικότητας ως βασικού μέρους της ζωής και της ενίσχυσης του αισθήματος ευθύνης στη μετέπειτα συμπεριφορά του ατόμου.

Η κ. Τσέλιου μέσω εικόνων και χρωμάτων δημιούργησε ελκυστικά μηνύματα και  οδήγησε σε  ηλικιακές ταυτίσεις με την μαθητική κοινότητα που παρακολουθούσε απαντώντας συγχρόνως σε ερωτήσεις που απασχολούν μαθητές Λυκείου, όπως πώς μεταδίδεται ο HIV από το ένα άτομο στο άλλο, πώς δε μεταδίδεται o HIV, ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της επικινδυνότητας στο HIV/AIDS;

Η προσοχή και η προφύλαξη είναι τα ατομικά όπλα του καθενός και της καθεμιάς. Μας το υπενθυμίζει συνεχώς ο Ιπποκράτης με τη ρήση «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν»!
Διότι το AIDS είναι ακόμη εδώ!

Ποια είναι τα συμπτώματα της HIV λοίμωξης;

HIV_loimwksi

1gel

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή